Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Προς τις 950 κατηφορίζει ο ΓΔ

Πτώση άνω του 2% καταγράφει στο ξεκίνημα η Σοφοκλέους με το ΓΔ στα επίπεδα των 950 μονάδων και τον FT-20 κατά από τις 410. Νέες ρευστοποίησεις για τις τράπεζες. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Στην παγκόσμια απεργία των…αγοραστών αναφέρεται το πρώτο θέμα του euro2day, με την Wall να έχει διορθώσει σημαντικά και τις ασιατικές αγορές νωρίτερα να υποχωρούν με σημαντικές απώλειες.

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες, μετοχές πιέστηκαν- μετά το χθεσινό ξεπούλημα- οριακά σε μακροπρόθεσμα σημεία αναφοράς. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 976 με ελάχιστη τιμή τις 951 μονάδες, ο FTSE 20 στις 417 ελάχιστα πάνω από τις πολύ σημαντικές 412 μονάδες με την πλειονότητα των μετοχών υπό πίεση.

Διττό το πρόβλημα για το ΧΑ, καθώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιδεινώνεται, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο δυσχεραίνουν οι χειρισμοί που αφορούν στα ουσιώδη της οικονομικής πολιτικής.

Κρίσιμη ούτως ή άλλως η σημερινή συνεδρίαση για την ελληνική αγορά, τις τράπεζες με πολύ κρίσιμο το τεστ που κατά γενική εκτίμηση θα αναδείξει τις αντοχές του συστήματος.

Στα όρια τους οι τράπεζες με την Εθνική πλέον στα 3,75 ευρώ, την Alpha Bank στα 2,61, την Eurobank στα 2,21 με τις μισές εισηγμένες του 20άρη να έχουν πλέον αποτίμηση χαμηλότερη του ενός δισ. ευρώ και να μειώνονται διαρκώς.

Κρίνοντας από την αρχική εικόνα των ευρω-αγορών και τις αυξημένες θέσεις στην αγορά Παραγώγων έχουμε καλύτερη εικόνα προς τα πού βλέπουν την βραχυπρόθεσμη τάση οι παίκτες.

Για τον DAX σχεδόν προδιαγεγραμμένη η εκ νέου διόρθωση προς την περιοχή των 5.500 μονάδων (τα σχετικά διαγράμματα έχουν "δείξει" έγκαιρα τη νέα κλίση του γερμανικού χρηματιστηρίου προς την τελευταία περιοχή στήριξης).

Κρίσιμη και για την Φρανκφούρτη η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ενδεχόμενη πειστική (και πιεστική) διάσπαση των 5.500 μονάδων οδηγεί σε άλλα… μονοπάτια το γερμανικό χρηματιστήριο πυροδοτώντας και άλλου χαρακτήρα εξελίξεις γενικότερα σε ΕΕ και ΕΚΤ από αυτές που μέχρι τώρα υπολογίζαμε.

Τηρουμένων των αναλογιών σε κρισιμότατη καμπή (χείλος καλύτερα) βρίσκεται το ΧΑ, με τον 20άρη ελάχιστα πάνω από τις 412 μονάδες και την πλειονότητα των…στοιχημάτων να προεξοφλούν άμεσο βύθισμα προς τις 405 μονάδες.

Θα εξαρτηθεί κατά πόσον το Σύστημα θα αντέξει σήμερα και δεν θα διαμορφωθούν συνθήκες "γενικευμένης εκποίησης" που για την Αθήνα θα μπορούσαν να σχετίζονται με μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη.

Θέλουμε να πιστεύουμε, αν και οι ενδείξεις και τα τεχνικά στοιχεία είναι σε βάρος μας, πως η εντεινόμενη επίθεση των "αγορών" θα ενεργοποιήσει έστω και στο και πέντε τα αντανακλαστικά των αρμόδιων, υπεύθυνων σε ΕΕ και ΕΚΤ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v