Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στη Σοφοκλέους

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στο ΧΑ με το ΓΔ να υποχωρεί έως τις 950 και τον FTSE-20 έως τις 405. Πτώση για ΕΤΕ, EFG, OΠΑΠ. Αγώνας να «κρατήσουν» οι πολύ σημαντικές στηρίξεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, πιέσεις στα χρηματιστήρια.

Με τον Γ.Δ. στην περιοχή των 950 μονάδων (-2,4%), τον FTSE-20 προς τις 405 (-2,6%) και μόλις μία από τις μετοχές του 20άρη να αντιδρά.

Πρόκειται για την Κύπρου, η αποτίμηση της οποίας έχει περιοριστεί πλέον σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.

Σε κλοιό πωλήσεων παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες για τον Dax να φτάνουν το 4%, τον δείκτη να βυθίζεται στις 5.380 μονάδες παρασύροντας κατά 3,4% τον Cac-40 και 2,9% τον FTSE-100.

Στο ΧΑ η νέα σημαντική διόρθωση συνεχίζεται με μέτριες συναλλαγές, καθώς στις 14:08 ο τζίρος μόλις που περνούσε τα 28 εκατ. ευρώ.

Από αυτά 8,6 πραγματοποιούνταν στη μετοχή της Εθνικής, 1,9 στον ΟΤΕ, 1,9 στην Alpha Bank και 2,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Κύπρου.

Ενδεικτική της απαξίωσης, που συνεχίζεται στο ΧΑ είναι ο περιορισμός της χρηματιστηριακής αξίας της Eurobank στο 1,2 δισ., της εξαΰλωσης της ΔΕΗ στο 1,37 δισ., της υποχώρησης του ΟΠΑΠ χαμηλότερα και των 3 δισ. και ο κίνδυνος να χαθούν και τα 2 δισ. ευρώ για τον ΟΤΕ.

Συνολικότερη βέβαια η τάση έχει διαχυθεί πλέον σε όλες τις αγορές μετοχών, παρασύροντας την ελληνική σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με ορισμένους παίχτες, η καθοδική διάσπαση για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου είναι αποτέλεσμα τα όσων αρνητικών επενεργούν τις τελευταίες εβδομάδες στη μεγαλόνησο.

Αυτό που μένει να φανεί στη συνέχεια είναι αν πολύ σημαντικές στηρίξεις για τις μετοχές της Alpha Bank και Eurobank θα αντέξουν προκειμένου να αποφευχθεί μαζικό ξεπούλημα προς ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Για τη μετοχή της Alpha Βank, η απώλεια των πολύ σημαντικών 3,2 ευρώ την έχει βάλει σε περιπέτειες, με χαμηλότερη στήριξη πλέον στα 2,2-2,3 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και για τη Eurobank στα 2 ευρώ.

Επιμένουμε να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες μετοχές, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, γιατί είναι αυτές που ταλαιπωρούνται περισσότερο τους τελευταίους μήνες, και επειδή η συμπεριφορά τους είναι αυτή που καθορίζει, αλλά και προβλέπει τα επερχόμενα.

Από τεχνικής πλευράς, ενδεχόμενη αδυναμία της αγοράς να κρατήσει τις πολύ σημαντικές στηρίξεις ενδέχεται να προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερη, πιο επώδυνη ταλαιπωρία.

Σε ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο, το βύθισμα του ΧΑ θα αποτυπώνει μία ακραία αρνητική εξέλιξη σε θέμα που αφορά στην ίδια τη χώρα.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σύμφωνα με την Εμπορική Χρηματιστηριακή, οι 950 μονάδες θεωρούνται εξαιρετικής σπουδαιότητας ζώνη στήριξης για τον Γ.Δ. και το ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v