Σε χαμηλά 176 μηνών η Σοφοκλέους!

Νέες σημαντικές απώλειες για το ΓΔ με το τζίρο να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί ακόμα και σε νέα χαμηλά 196 μηνών. Απώλειες για Εθνική, Εurobank, Alpha, OΠΑΠ. Κέρδη για ΔΕΗ.

Παρά το γεγονός ότι μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής το ΧΑ. βρέθηκε σε χαμηλά 175 μηνών, και οι τράπεζες σε χαμηλά 196 μηνών, καμία ουσιαστική διάθεση αντίδρασης δε σημειώθηκε σήμερα, αν και οι ευρωαγορές έδειξαν διαθέσεις αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Με καθαρή αξία συναλλαγών που παραπέμπει σε χαμηλά 13 ετών (η αμέσως χαμηλότερη στα 30,2 εκατ. και στην συνεδρίαση της 20/2/1998, σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), οι πωλητές πήραν σχετικές πρωτοβουλίες λίγο μετά τις 16.30 και με την βοήθεια των δημοπρασιών και των ανύπαρκτων αγοραστών έκλεισαν με ιδιαίτερη ευκολία τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, MPB, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Εθνική και Κύπρου.

Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 196 μηνών με το αμέσως προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/4/1995 (623,53 μονάδες) και ο Γενικός Δείκτης σε νέα χαμηλά 176 μηνών με το αμέσως προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 31/12/1996 (933,48 μονάδες).

Να σημειωθεί ότι από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη (6355,04 στις 17/9/1999) οι απώλειες ξεπερνούν το 85%, ενώ από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο του Τραπεζικού Δείκτη (7758,07 στις 6/11/2007) οι απώλειες υπερβαίνουν το 91,8%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους μικροεπενδυτές επέλεξαν την στρατηγική της διακράτησης, με σκοπό να ξαναδούν τα χαρτοφυλάκιά τους μετά από αρκετά χρόνια.

Η απόλυτη συντριβή του Τραπεζικού κλάδου σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια (!) και βέβαια κάποιοι επαγγελματίες του χώρου διερωτώνται ακόμα γιατί δεν εισρέει “φρέσκο” χρήμα στην Σοφοκλέους.

Εντυπωσιακά χειρότερη η εικόνα στους επιμέρους τίτλους, οι λίγες θετικές εκπλήξεις “καίγονται” μέσα στο κλίμα της γενικότερης απαισιοδοξίας, τα νέα ιστορικά χαμηλά είναι σε καθημερινή διάταξη, το ταμπλώ γέμισε “penny stocks”, κάτι που ανάγκασε τις αρχές του Χ.Α. σε δεύτερη απόφαση πανικού (μετά την κατάργηση του short selling) να καταργήσουν από σήμερα την κατηγορία των “ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών” για όσες εταιρείες οι μετοχές τους είχαν υποχωρήσει χαμηλότερα των 0,30 ευρώ (μεταφέρθηκαν στην κατηγορία μεσαίας – μικρότερης κεφαλαιοποίησης) και σε κάποιες ελάχιστες από αυτές (μιας και απέκτησαν ξανά αγοραστική δύναμη στα χαρτοφυλάκια) φάνηκαν να υπάρχουν κάποιες “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”.

Απόλυτα απογοητευμένο από την ρουτίνα της πτώσης το σύνολο των ενεργών αναλυτών, περιορίζεται στο να επισημάνει τις αμέσως επόμενες στηρίξεις, οι οποίες για Γενικό Δείκτη, FTSE και Τραπεζικό δείκτη προσδιορίζονται στις 900, 400 και 575 μονάδες αντίστοιχα.
Δυστυχώς το Χ.Α. στην παρούσα φάση δεν δείχνει να ελπίζει σε τίποτα.

Ο τζίρος παραμένει σε άθλια επίπεδα, τα ξένα funds που έχουν αποφασίσει να μηδενίσουν θέση στο Χρηματιστήριο μια Χώρας που βρίσκεται (σύμφωνα με τους ξένους οίκους) σε “επιλεκτική χρεοκοπία” θα συνεχίσουν να είναι πωλητές και η όποια αντίδραση θα έλθει με την είσοδο νέων κερδοσκοπικών κεφαλαίων που είθισται να δραστηριοποιούνται σε Αγορές υψηλού ρίσκου, αν και όποτε αυτά “ανακαλύψουν” την Σοφοκλέους.

Στον “πολύπαθο” Τραπεζικό κλάδο, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις των “ειδικών” που αναφέρονται σε ζημιές ρεκόρ για την διετία 2011 – 2012, εντείνονται οι φόβοι για γιγαντιαίες “κρυμμένες” επισφάλειες, συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων και η χαμηλή “ορατότητα” για το επικείμενο rollover των Ελληνικών ομολόγων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία Τραπεζοβαρή Αγορά, όπως το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από την άλλη, εξέλειπαν οι υπόλοιποι “ηγέτες” από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, με τους ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να έχουν “γκρεμοτσακιστεί” (ο πρώτος ακολουθεί πιστά την μετοχική μοίρα όλων των εισηγμένων εταιρειών που έχουν ξένο βασικό μέτοχο) και μόνο η Coca-Cola κρατά τα τελευταία προσχήματα.

Μέσα σε όλα αυτά η Κυβέρνηση σε παρατεταμένη “καλοκαιρινή αφασία”, ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το αν θα πρέπει να μιλήσει και τι θα πει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ενώ με άλλοθι τις κατεστραμμένες αποτιμήσεις προσπαθεί να περάσει το μήνυμα αναβολής των μετοχοποιήσεων – αποκρατικοποιήσεων, λες και τις πίστευε ποτέ είτε η ίδια όταν υπέγραφε το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, είτε η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά κατ΄ επέκταση (μία ματιά στα διαγράμματα των τίτλων των εν λόγω εταιρειών θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους).

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα των νέων μέτρων εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 5%, δημιουργώντας πρόσθετο πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων. Επίσης, παράλληλες δημοσιονομικές πιέσεις προκαλούνται με την έκρηξη της ανεργίας, που εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπερβεί το 17% και να φθάσει ακόμα και το 20% (!)

Την ώρα που θα έπρεπε να ανακοινώνουν δραστικές αποφάσεις για συγχωνεύσεις οργανισμών, μείωση δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις, ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί αναβάλλουν συνεχώς τη λήψη αποφάσεων προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο εφαρμόζοντας πρακτικές και πολιτικές ανατολίτικων παζαριών προς τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.

Το χειρότερο είναι ότι πολλά στελέχη του Κυβερνώντος κόμματος σκέπτονται τη διενέργεια εκλογών ως μια διέξοδο. Ενδεχομένως, να είναι ένας τρόπος φυγής για όσους δεν ξέρουν ή δεν αντέχουν να κάνουν τη δουλειά τους σε δύσκολους καιρούς.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί ότι οι διεθνείς δείκτες (σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών) έχουν εισέλθει σε μία αμιγώς διορθωτική τάση, υποχωρώντας υπό το βάρος της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους καθώς και της αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας να προσφέρει άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικά αρνητικό μίγμα που δύσκολα θα επιτρέψει την αλλαγή της αρνητικής τάσης στο Χ.Α., ή αλλιώς δεν φαίνεται ορατός ο καταλύτης που θα διακόψει την έντονη πτωτική τάση, προσφέροντας στους επενδυτές ένα ράλι ανακούφισης που θα ξεπεράσει τα στενά όρια της τεχνικής αντίδρασης.

Χρεοκοπία χαρακτηρίζει το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με τη συμμετοχή των ιδιωτών υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης S&P. Με δηλώσεις του στο Πεκίνο, ο κ. David Beers, επικεφαλής αξιολογήσεων Χωρών της S&P, τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έως τα τέλη του 2011, θεωρώντας ότι η τρέχουσα πρόταση συμμετοχής των ιδιωτών "συνιστά χρεοκοπία, καθώς περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους".

Οι διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων είναι πιστωτικά αρνητικές για την Ελλάδα και άλλες Χώρες που έχουν δεχτεί κεφάλαια διάσωσης, τονίζει η Moody's, προειδοποιώντας ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για την προθυμία των Ευρωπαίων πολιτικών να προχωρήσουν στα απαιτούμενα βήματα για τη διάσωση του ευρώ.

Η αναζήτηση τέτοιων συμφωνιών για εγγυήσεις στα κεφάλαια που δίνονται στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, αυξάνοντας την πιθανότητα για στάση πληρωμών. Παράλληλα, σημειώνει ότι ενδεχόμενη διάχυση και σε άλλες Χώρες του αιτήματος παροχής εγγυήσεων περιορίζει τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων για μελλοντικά προγράμματα.

Παρά την σημερινή προσπάθεια αντίδρασης των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών (που δεν αποκλείεται υπό προϋποθέσεις να έχει και συνέχεια) οι συντριπτική πλειονότητα των ξένων αναλυτών παραμένει απόλυτα επιφυλακτική για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Τα αρνητικά στοιχεία από το πεδίο των μακροοικονομικών στις ΗΠΑ, οι έλεγχοι για την κατάσταση των θυγατρικών Ευρωπαϊκών Τραπεζών και η μειωμένη διάθεση για Διατραπεζικές συναλλαγές στον Χρηματοπιστωτικό κλάδο συνηγορούν στη δημιουργία της “τέλειας καταιγίδας” για τις Αγορές.

Επίσης, στο κύμα ρευστοποιήσεων που επικράτησε κατά τις τελευταίες ημέρες συνέβαλε τόσο η πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley, στην οποία, πέρα από το ότι αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι αρχικές της προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, παράλληλα αναφέρθηκε πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φλερτάρουν επικίνδυνα με την ύφεση, όσο και αυτή της J.P. Morgan που υποβάθμισε περαιτέρω τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι είναι “σαφώς ενισχυμένοι” οι κίνδυνοι ύφεσης.

Οι προβολείς της εβδομάδας πέφτουν στη συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Jackson Hole, Wyoming όπου αναμένεται η ομιλία του Προέδρου της Fed, Ben Bernanke.

Με την Αμερικανική οικονομία αλλά και την Παγκόσμια να βαδίζει προς την πραγματική επιβράδυνση μέχρι το τέλος του 2011, οι Αγορές διατηρούν ελπίδες ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια ακόμα πράξη “διάσωσης”. Όσον αφορά το περίφημο ευρω-ομόλογο που πολλοί επικαλούνται σαν την τελευταία και πλέον δραστική λύση και εδώ οι επιφυλακτικοί έχουν τα επιχειρήματά τους.

Σύμφωνα με αυτά, τα ευρω-ομόλογα θα αποτελέσουν το “κουκούλωμα” μίας παθογενούς κατάστασης. Η πηγή των προβλημάτων είναι οι ελλειμματικοί Κρατικοί προϋπολογισμοί. Και η απάντηση που θα πρέπει τα Κράτη να δώσουν στις Αγορές είναι το εάν οι δανειστές θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και εάν θα μπορούν να τα παίρνουν πίσω, κανονικά και χωρίς διαδοχικά “κουρέματα” και στο μέλλον.
 
Οι αγορές θα ηρεμήσουν, μόνον εάν δουν τα κράτη της Ευρώπης να πετυχαίνουν ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από το ταμπλό του 20αρη τα μεγαλύτερα κέρδη για την Jumbo (4,72% και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο), ενώ με απλά θετικό πρόσημο έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (4,05%), η οποία να χάσει και την στήριξη των 3,50 ευρώ πιθανόν να βάλει σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Πτώση μεγαλύτερη του 3% για Coca-Cola, Eurobank, MPB, Κύπρου, Ταχ. Τμιευτήριο και του 2% για Ελλάκτωρα, Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 974,5 μονάδες (10.51), όμως μετά τις 15.55 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 940,72 μονάδες με απώλειες 2,21%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 33 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε “πακέτα” του Ελλάκτωρα και της ΔΕΗ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 19,05%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η κρίση χρέους θα “ακουμπήσει” και μεγαλύτερες Χώρες της Ευρωζώνης, πριν αποφασιστούν ρηξικέλευθες λύσεις, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος. Το έλλειμμα πολιτικών Ηγεσιών, που να είναι αντάξιες των περιστάσεων στην Ε.Ε., είναι ξεκάθαρο πλέον και στον πιο αδαή παρατηρητή και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Αγορές είναι πιθανότερο να υποστούν και νέες πιέσεις.

Σε ό,τι αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, καθώς το ζητούμενο είναι η επίλυση όχι μόνο των προβλημάτων της Ελλάδας, αλλά της Ευρωζώνης γενικότερα, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις τη διήγηση για το καθοδικό φαινόμενο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, διερωτάται ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Να ξεκινήσουμε από το τίτλο του ΟΤΕ, που μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει βρεθεί από τα 8€ στα 4€ καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά; Από την Ιντραλότ, που έχει χάσει την επαφή με το 1€ με κεφαλαιοποίηση τα 127 εκατ. ευρώ, τον Ελλάκτωρα, όπου έχει αποχαιρετήσει τα 2€, από τη βύθιση στη κεφαλαιοποίηση του Ταχ Ταμιευτηρίου σε ιστορικά χαμηλά 423 εκατ. ευρώ, από τη συνεχόμενη καταγραφή νέων χαμηλών της Πειραιώς, από τα απογοητευτικά διαγράμματα, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, του Fourli αλλά και του Τιτάνα;

Δικαιολογημένα οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν συνεχώς ότι ζούμε ιστορικές στιγμές με τις “αξίες” των ισχυρών εταιρειών να περνάνε καθημερινά από την “Προκρούστεια κλίνη”. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η ΔΕΗ, όπου έχει φτάσει να αποτιμάται μετά από τις επανωτές επιθέσεις των πωλητών μόλις 1.4 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου, η υπερβολική πίεση στους επιμέρους Relative Strength Index (RSI) είναι πολύ πιθανό να επιφέρει βραχυχρόνια ανοδική κίνηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που θα έχει ως αρχικό στόχο την προσέγγιση των τιμών αλλαγής τάσης στα ωριαία διαγράμματα.

Από εκεί και έπειτα σημαντικό ρόλο θα παίξει σε μια πιθανή ανοδική διάτρηση η αύξηση ή όχι του όγκου συναλλαγών σε επίπεδα ενδεδειγμένης διαφυγής. Ανεκτή συμπεριφορά έχουν δείξει οι Κύπρου και η Alpha Bank.

Όσο για τους ξένους δείκτες εκτός από τον Ισπανικό δείκτη IBEX 35, όπου ακόμα περιέργως δεν έχει επιβεβαιώσει την αλλαγή τάσης οι υπόλοιποι στα ωριαία διαγράμματα έχουν δώσει “short signals”.

Τέλος ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η αναλογία του EUR/USD στα
βραχυχρόνια διαγράμματα
καθώς το “γύρισμα” γύρω από το όριο των 1,4 με 1,4357 θα εκπέσει πιθανότατα καθοδικά.

Με καλές προϋποθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, όμως η τελική εικόνα μόνο μία ακόμα απογοήτευση κατόρθωσε να προσφέρει σε όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι από τα βασικά θέματα εντός ή εκτός των τειχών η πίεση που είχε δεχθεί η Αγορά κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν τέτοια που θα δικαιολογούσε ένα “μίνι ράλι ανακούφισης” δεδομένης και της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας από την οποία προήλθε η γρήγορη πτώση από τις 1.250 μονάδες.

Το κλίμα από το εξωτερικό δεν μπόρεσε να δώσει τον τόνο, ενώ η εβδομάδα δεν έχει ικανό υλικό από αποτελέσματα ή άλλες επιχειρηματικές ανακοινώσεις ειδικού βάρους. Τεχνικά το εύρος μιας ανοδικής διόρθωσης θα μπορούσε να φθάσει έως τις 1.030 μονάδες όπου θα εξετάζαμε το κλείσιμο βραχυπρόθεσμων θέσεων, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εξετάζοντας το θετικό σενάριο.

---ΧΠΑ

Σημαντική υποχώρηση προς το τέλος της συνεδρίασης, όπου οι πωλητές ανέλαβαν σημαντικότερες πρωτοβουλίες, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασε και ο όγκος συναλλαγών.

Σχετικά ηπιότερη συμπεριφορά από το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6035, τιμή εκκαθάρισης 401,49) κινήθηκαν μεταξύ 397,75 και 417,5 μονάδων. Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις, προς το τέλος από τα εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 54% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 494 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (431 δικαιώματα αγοράς και 63 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (6000 ΟΠΑΠ, 5600 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5082), Alpha Bank (1324), Πειραιώς (476), Eurobank (1005), ΟΤΕ (528), Αγροτική (243), ΔΕΗ (316), Κύπρου (921), Μυτιληναίο (275), ΟΠΑΠ (371), ΓΕΚ (387), Ταχ. Ταμιευτήριο (413), Intralot (408), MPB (416), MIG (176).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v