ΧΑ: Περιμένοντας τον από μηχανής… θεό

Στον "από μηχανής θεό" ποντάρουν όσοι προσβλέπουν σε τεχνική αντίδραση. Το ΧΑ όμως, εκτός από έναν… Μπερνάνκε, χρειάζεται και λύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Κλειδί οι 950 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Προτελευταία εβδομάδα του χειρότερου -χρηματιστηριακά- Αυγούστου της τελευταίας 10ετίας. Με το Χ.Α. ελάχιστα πάνω από την περιοχή των 950 μονάδων, που αρκετοί αναλυτές θεωρούν ισχυρό σημείο αναφοράς (ενδεικτική η προσέγγιση της Εμπορικής Χρηματιστηριακής), τις αγορές σε παρατεταμένη κρίση και τη Wall να μετρά τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Πάντως, στο ελληνικό χρηματιστήριο μετρούν πρόσθετα ζητήματα και εκκρεμότητες.

Στις 410,96 σε κλείσιμο, ο FTSE-20 (και με νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 404) χρειάζεται επειγόντως ανάσες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής πολλοί πωλητές πήραν κέρδη από το ποντάρισμά τους στην προοπτική διόρθωσης (προς τις 405 μον.) είναι μία ένδειξη. Ωστόσο, από μόνη της δεν αρκεί εάν δεν προκύψει κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο.

Από τεχνική πλευρά, μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση μεταφέρει ο φίλος cornelsen (από τον Εκηβόλο της 19ης/8) ευρύτερα για τις αγορές και εμείς θα προσθέσουμε την ανάλογη εικόνα δεικτών (όπως ο Volatility Index - Russell 2000 αλλά και ο κλαδικός των αμερικανικών τραπεζών).

Για τα διεθνή υπάρχει θεματογραφία που μας δίνει μία εικόνα για το αν μπορεί και τι να κάνει ο ισχυρός άνδρας της Fed. Ένα τρίτο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης (με ισχνότερα αποτελέσματα από το δεύτερο, πόσο μάλλον από το πρώτο).

Εκτίμησή μας είναι πως ο χρόνος κατά τον οποίο θα κινηθούν οι ΗΠΑ δεν είναι και τόσο ασύμβατος με τις ενέργειες των Γερμανών, τη ζύμωση που έχει ήδη ξεκινήσει για ενιαίο χαμηλό επιτόκιο και για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Επίσης, εκτίμησή μας είναι πως το Βερολίνο ΔΕΝ έχει ακόμη αφαιμάξει την κάθε… Ελλάδα και την κάθε… Ιταλία όσο θα ήθελε και όσο υπολογίζει ότι αντέχουν οι αγορές σε αυτό το παιχνίδι.

Από τις τελευταίες δηλώσεις της κ. Μέρκελ, το ευρωομόλογο δείχνει να είναι ακόμη μακριά. Το πιθανότερο είναι πως, εάν υλοποιηθεί, θα συμβεί σε χρόνο που θα επιλέξουν οι Γερμανοί και οι αυλικοί τους.

Σπουδαιότερα, όμως, είναι τα μέτωπα που έχει να διαχειριστεί στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση. Πέρα από το πολιτικοκοινωνικό, μέρα με τη μέρα που περνάει φαίνεται και η ευρύτερη διάσταση του χρηματοδοτικοτραπεζικού προβλήματος. Και χωρίς τράπεζες -στην καλώς ή κακώς τραπεζοβαρή αγορά μας- αντίδραση δεν γίνεται. Πόσο μάλλον όταν δυνάμεις όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ αγωνίζονται να κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα και να μη διορθώσουν χαμηλότερα, σε απαξιωτικές αποτιμήσεις.

Ωστόσο, καθαρά τεχνικά και μόνο, με γνώμονα τις θέσεις συγκεκριμένων παικτών του ΧΠΑ, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το σενάριο για αντίδραση - ανακούφιση όχι μόνο στο Χ.Α. αλλά και ευρύτερα.

Από τις 5.480 μονάδες ξεκινά ο DAX, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την τεχνική κίνηση διόρθωσης από τα τελευταία υψηλά προς τις 5.500 μονάδες. Δεδομένου του συγχρονισμού (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) του Χ.Α., των ελληνικών τραπεζών πρακτικά με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με τον κλάδο γενικότερα, θα πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση (ή όχι) των στηρίξεων.

Ο DAX μας δίνει μία αρχική εικόνα, η μικρή ανάκαμψη του ευρώ (0,45%, στο 1,44 δολ.) είναι ένα ελάχιστο δείγμα γραφής. Ανάλογα περιμένουμε να ξεκινήσει το Χ.Α., με ζητούμενο την επιβεβαίωση (ή όχι) του σημείου αναφοράς της περιοχής που δίνουν για τον Γ.Δ. έμπειροι παίκτες και αναλυτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v