"Χλομή" αντίδραση στη Σοφοκλέους...

Σε λιγότερο από μία ώρα εξανεμίστηκε η αρχική αντίδραση, με τον ΓΔ να διολισθαίνει προς τις 960-965. Υπερισχύουν οι πωλητές στη Eurobank, απώλειες έως 3,3% στον ΟΤΕ(!), πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΤΤ, Πειραιώς. Κρατά η Alpha Bank.

Ήπια η αντίδραση στις ευρωαγορές, έως τις 974,5 μονάδες το Χ.Α.

Με μόλις 3,5(!) εκατ. ευρώ στα πρώτα 30΄ - 35΄ της συνεδρίασης, οι αγοραστές δεν έχουν προσώρας μεγάλο πρόβλημα να σηκώσουν λίγο δεικτοβαρείς μετοχές και 2 - 3 βασικούς δείκτες.

Έως τις 417,7 μονάδες και η αντίδραση του Ftse-20, με αιχμή κυρίως την Alpha Bank αλλά και δευτερεύουσες βοήθειες. Από τον τραπεζικό κλάδο, στην περίπτωση της Alpha Bank επιβεβαιώνεται ένα μικρό προβάδισμα που έχει διαμορφωθεί για τη μετοχή σε σύγκριση με άλλες του κλάδου, αν και σήμερα η ΕΤΕ αντέδρασε έως τα 3,70 ευρώ.

Στα 2,21 ευρώ η Eurobank, η οποία ήταν η πρώτη από τον χώρο που λίγο πριν από τις 11:00 γύρισε χαμηλότερα και με 1,3% υποχώρησε έως τα 2,19 ευρώ.

Κρίνοντας από την προσπάθεια που καταβλήθηκε εμφανώς στη συνεδρίαση της 19ης/8 να μη χαθεί σε κλείσιμο το 1 δισ. ευρώ για τη μετοχή της Κύπρου, εκτιμούμε πως βραχυπρόθεσμα ανάλογες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν και σε άλλες περιπτώσεις.

Σημειωτέον πως στις 11:05 η αποτίμηση της Κύπρου διαμορφωνόταν στο 1,03 δισ. ευρώ, της Eurobank στο 1,40 και της Alpha Bank στο 1,22 δισ. ευρώ. Πρόκειται ωστόσο -πάντα κατά την εκτίμησή μας- για προσπάθειες να κρατηθούν τα προσχήματα, που μάλλον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και περιορισμένο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν.

Προσώρας, η κίνηση των βασικών δεικτών από τεχνική πλευρά στερείται…κίνητρα για κάτι καλύτερο. Με μέτριες συναλλαγές, οι αγοραστές έχουν περιθώρια λόγω της περιορισμένης παρουσίας των πωλητών.
 
Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες αρκετές φορές οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, ενώ οι πωλητές στο δεύτερο, όταν μετά τις 13:30 - 14:30 ενεργοποιούνταν (συνήθως) οι εντολές τους. Βέβαια, το κλίμα δεν είναι και πολύ διαφορετικό στην Ευρώπη: ο DAX μόλις που πέρασε (στις 11:05) τις 5.500 μονάδες (με 0,3% - 0,4%) και ο CAC 40 υπεραποδίδει (1,4%), ενώ και το ευρώ βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα (πάντα πάνω από το 1,44 δολ.).

Σε νέα υψηλά λάμπει ο χρυσός -όπως διαβάζουμε σε σχετικό θέμα του euro2day-, πλησιάζοντας πλέον και τα 1.900 δολ. ανά ουγκιά. Η νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να πλήττει τις εταιρίες διύλισης - εμπορίας (σε πανευρωπαϊκό επίπεδο), ωστόσο είναι μία ανάσα (κυρίως) για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις γιατί βελτιώνουν το κόστος παραγωγής.

Η διόρθωση στις τιμές πετρελαίου - πρώτων υλών μπορεί να έχει συνέπειες σε ομίλους που δραστηριοποιούνται σε συναφείς κλάδους, όμως ελαφρύνει τους περισσότερους η μείωση του κόστους παραγωγής και των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.

Σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη γίνεται αναφορά στα πέντε SOS στις εξετάσεις της τρόικας, με την ΥΦΕΣΗ να δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό στους δανειστές.

Οξύμωρος προβληματισμός καθώς η ύφεση βαθαίνει από τη λήψη συνεχόμενων μέτρων, που πλήττουν άμεσα την κατανάλωση και την παραγωγή, από τα αλλεπάλληλα φοροπακέτα που έχουν αφαιμάξει κάθε ρανίδα ρευστότητας από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις και με το Δημόσιο να έχει κηρύξει εδώ και μήνες μερική στάση πληρωμών. Εν πάση περιπτώσει, οι άνθρωποι μάλλον μαύρο χιούμορ κάνουν ή για πολύ ιθαγενείς μας περνούν.

Στα του ταμπλό, όμως, καθώς σε ΟΤΕ, Πειραιώς και Τ.Τ. οι πωλητές πήραν σταδιακά προβάδισμα, ενόσω η Eurobank παρέμενε έως 0,99% χαμηλότερα. Νέες πιέσεις στη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που υποχωρεί στο 1,34 ευρώ (πλησιάζοντας επικίνδυνα το χαμηλό 52 εβδομάδων στο 1,17 ευρώ) και με την αποτίμησή της στα 116 εκατ. ευρώ.

Με μόλις μία μετοχή -ρεταλάκι…- ο τίτλος του ΟΛΘ "αντιδρά" κατά 6,7%, στα 10,97 ευρώ. Ειδικά για τον ΟΛΘ, ο τακτικός AG σημείωνε (στις 20/8): "Λοιπόν, πώς να μην πέφτουν οι αποτιμήσεις όταν σήμερα (τυχαία το παρατήρησα) η αποτίμηση του ΟΛΘ έπεσε στο άνοιγμα 5% (-8 εκατ. ευρώ αποτίμηση!) με την πώληση μιας (1) μετοχής (κόστους 10,27 ευρώ); Καλά ακούσατε, με μία μετοχή! Χωρίς να ανοίξει μύτη!"

Ο φίλος επανέρχεται στο θέμα της απαξίωσης της χρηματιστηριακής θέσης των επιχειρήσεων του Δημοσίου κρίνοντας πως ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.

Τουλάχιστον, θα λέγαμε εμείς, θα έδειχνε πως οι καθ' ύλην αρμόδιοι επιτελούν στοιχειωδώς τα καθήκοντά τους, που είναι κυρίως η προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Μέτκα αντιδρά προς τα 6,56 ευρώ και η Frigoglass με λίγα κομμάτια (328, στις 11:20) έως τα 8 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα, η αντίδραση του Γ.Δ. είχε εξανεμιστεί στο 0,3%, του Ftse-20 οριακά στις 410 μονάδες, με τους πωλητές να πιέζουν έως 0,3% τη μετοχή της Εθνικής, η οποία παραμένει -από τεχνική πλευρά- πολύ αδύναμη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v