ΧΑ: Κοκκίνισε το ταμπλό - πιέσεις στις τράπεζες

Απώλειες στη Σοφοκλέους, με τον ΓΔ να κινείται στα επίπεδα των 920-930 μονάδων και τον FTSE κάτω από τις 400. Πτώση για Εθνική (2,82%), Alpha (3,17%), Eurobank (2,7%), ΟΠΑΠ (2%). Κέρδη για Μotor Oil.

Χαμηλού τζίρου ενθαρρυντική αντίδραση στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να γυρνά από τα νέα χαμηλά των 932,5 μονάδων και τον FTSE-20 από τα ελάχιστα των 396,9 μονάδων.

Με μέτριες συναλλαγές (περισσότερες όμως σε σχέση με το χθεσινό πρώτο 35-40λεπτο), με την ενεργοποίηση κάποιων αντανακλαστικών (κυρίως στις τράπεζες), αρωγή από το ανοδικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και με αφορμή την προοπτική αποκόμισης υπεραξιών από πιθανή αναστροφή της τάσης.

Λογικό να ποντάρουν ορισμένοι στο ενδεχόμενο μιας τεχνικής μορφής αντίδρασης, παρότι η πλειονότητα των παικτών επιμένει να ποντάρει σε νέα ελάχιστα για τον FTSE-20 και σε μετοχές-σηματωρούς του τραπεζικού κλάδου.

Χρηματιστηριακή πηγή αναφερόταν (και) στην παραίτηση του προέδρου της S&P, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να υφίσταται παρά μόνο από... ηθική πλευρά.

Αντιθέτως, ουσιαστική θα μπορούσε να θεωρηθεί η χαλαρότερη στάση της ΕΚΤ σχετικά με την όχι και τόσο άτεγκτη εφαρμογή των διατάξεων της Βασιλείας ΙΙΙ, εξέλιξη που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ελαφρύνει και τις ελληνικές τράπεζες. Αυτήν την παράμετρο καλό θα είναι να την έχουμε υπόψη μας όσο θα διαρκεί η διαδικασία του rollover και όσο θα επιχειρείται από την ΕΚΤ και την Ε.Ε. να διαμορφωθεί λιγότερο αυστηρό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Έως τα 3,60 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Εθνικής, που αρχικά πολύ εύκολα γλίστρησε έως τα ελάχιστα των 3,49 ευρώ. Στην ΕΤΕ οι συναλλαγές ξεπερνούν τις 850 χιλιάδες τεμάχια (στις 11:12), ενώ υψηλότερα αντιδρούν η Alpha Bank και η Eurobank. Ειδικά για τις δύο τελευταίες μετοχές, χρήσιμα θεωρούμε τα διαγράμματα που ανέβηκαν νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Στο 1,13 ευρώ η μετοχή της Κύπρου, όπου τις τελευταίες 3 - 4 συνεδριάσεις είναι εμφανείς οι προσπάθειες να μην ξεφύγει η αποτίμηση της τράπεζας από την περιοχή του 1 δισ. ευρώ. Στο 0,31 ευρώ η Marfin Popular και η MIG, στο 1,48 ευρώ το Τ.Τ., το οποίο συνεχίζει να ταλαιπωρείται, και στα 3,78 ευρώ αντιδρά ο Μυτιληναίος, που είναι ίσως το πιο... τασικό χαρτί του "20άρη".

Στα 14,69 ευρώ η μετοχή της CCH 3E, η οποία έρχεται από διόρθωση σχεδόν 22% σε διάστημα μηνός - και υπό προϋποθέσεις θα δικαιολογούσε αντίδραση έως τα 15,5 - 15,8, εάν βέβαια βοηθούσε το γενικότερο κλίμα. Στα 6,64 ευρώ η ΜΟΗ, που υποχωρεί περίπου 16% (σε διάστημα μηνός), προφανώς λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών διεθνώς και της ανάλογης διακύμανσης μετοχών εταιριών του κλάδου.

Ο Τιτάνας, με 3,2%, εμφανίζει την ισχυρότερη τάση προς τα 13,18 ευρώ και λόγω της αγοράς μετοχών από τον βασικό μέτοχο κ. Δ. Παπαλεξόπουλο. Το γεγονός πως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όπως και άλλοι στηρίζουν τις εταιρίες τους τις τελευταίες εβδομάδες θα πρέπει να σημειώνεται με κάθε αφορμή. Το ότι βασικοί μέτοχοι και επιχειρηματίες εμφανίζονται μεθοδικά αγοραστές προφανώς και έχει τη σημασία του. Όχι μόνο για τον βαθμό εμπιστοσύνης που μπορεί να δείχνει οποιοσδήποτε στη μία ή στην άλλη εισηγμένη αλλά και γιατί σε καιρούς γενικευμένης απαξίωσης τέτοιες ενέργειες είναι υποθήκη για αργότερα.

Όταν θα κάνουμε και το τελικό ταμείο για να συνεχίσουμε παραπέρα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v