Η δίνη της οικονομίας παρασύρει τη Σοφοκλέους

Το ένα μετά το άλλο «σκάνε» τα αρνητικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία. Σε νέα ελάχιστα ο ΓΔ και οι τράπεζες. Νέες απώλειες άνω του 6% για Πειραιώς, ΤΤ. Στα 3,36 ευρώ η Εθνική. Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές.

Η συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης των 109 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα παραλίγο να καταρρεύσει τη Δευτέρα, εν μέσω εντεινόμενων αντιδράσεων για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Φινλανδία με την Αθήνα.

Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Peter Spiegel στο βασικό θέμα των "Financial Times", σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό πακέτο στήριξης έχει τεθεί εκ των πραγμάτων ξανά στο τραπέζι.

Εξελίξεις που, εάν συνεκτιμηθούν με τη χθεσινή θέση της Γερμανίας και τη φοβική έκθεση της S&P, εξηγούν την απόκλιση που εμφανίζει και σήμερα το Χ.Α. σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά ο Γ.Δ., καθώς διόρθωσε έως τις 923,80 μονάδες.

Αντίστοιχα ο FTSE 20, που υποχώρησε έως τις 392,45 μονάδες.

Την ίδια στιγμή όπου ο DAX ενισχύεται κατά 1,6%, έχοντας αντιδράσει νωρίτερα έως τις 5.636 μονάδες.

Υψηλότερα κινούνται ο FTSE 100 προς τις 5.150, ο CAC 40 στις 3.100 μονάδες, ενώ και το ευρώ αντιδρά προς την περιοχή του 1,45 δολ.

Στον αντίποδα, διευρύνονται στο Χ.Α. οι απώλειες καταρχήν για τραπεζικές μετοχές.

Παράμετροι που επιβαρύνουν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πακέτο διάσωσης, η προσπάθεια προεξόφλησης του τελικού προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ενώ στο βάθος… καραδοκεί και η Black Rock.

Έως τα 2,42 ευρώ υποχωρεί σε νέα ελάχιστα η Alpha Bank, έως τα 3,42 ευρώ η Εθνική. Στα 2,06 ευρώ πέφτει η μετοχή της Eurobank.

Σημαντικές είναι οι απώλειες για Τ.Τ., Πειραιώς, συμπληρώνοντας τη σταθερά αρνητική εικόνα για τον κλάδο.

Παρασύρονται, όμως, και οι μετοχές του ΟΤΕ, που νωρίτερα διόρθωσε και στα 4 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα χαμηλά των 8,75, της ΔΕΗ στα χαμηλά των 5,94 ευρώ.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη για τους τίτλους των Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίου, Folli Follie.

Διασώζονται, αντιθέτως, οι Τιτάν, ΜΟΗ, Κύπρου και Jumbo από τον FTSE 20.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, διασώζονται μόνο η Frigoglass στα 7,70 και η Μέτκα στα 6,40 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα για ελάχιστα δεν υποχώρησε σε νέο χαμηλό κάτω από το 1,17 ευρώ, που διαμορφώθηκε στις 19 του μήνα.

Η αδυναμία αντίδρασης του Χ.Α. για ακόμη μία συνεδρίαση, όπου επιχειρείται συμμάζεμα της κατάστασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μπορεί να προβληματίζει, όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας, αναδεικνύει τα εγγενή προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο ως οικονομία όσο και σε επιμέρους κλάδους, χρηματιστηριακά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v