Χτυπήματα από παντού για τον Μπερλουσκόνι

Έντονες φήμες για παραίτηση του Μπερλουσκόνι κυκλοφορεί ενώ πολλαπλασιάζονται τα χτυπήματα ακόμη και από υπουργούς της κυβέρνησής του. Διαψεύδει ο Καβαλιέρε την παραίτηση μέσω Facebook.

Χτυπήματα από παντού για τον Μπερλουσκόνι
Έντονες φήμες για παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κυκλοφορoύν ενώ ο Καβαλιέρε δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα ακόμη και με υπουργούς της κυβέρνησής του να δηλώνουν πως δεν έχει πλέον πλειοψηφία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι οι οποίοι πρόσκεινται στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλώνουν ότι ο Καβαλιέρε προτίθεται να παρατηθεί ίσως και σήμερα Δευτέρα. Ο Τζουλιάνο Φεράρα της εφημερίδας Foglio αναγράφει στην ιστοσελίδα του: «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι έτοιμος να παραιτηθεί, είναι σαφές, είναι θέμα ωρών ίσως ακόμη και λεπτών». Ο Φάνκο Μπέκις, υποδιευθυντής της εφημερίδας Libero – συμφερόντων Μπερλουσκόνι – αναγράφει στο Twiter ότι ο Καβαλιέρε θα παραιτηθεί το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι διαψεύδει τις φήμες μέσω της σελίδας του στο Facebook, όπου
αναφέρει ότι οι φήμες είναι "αβάσιμες". Παράλληλα ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος PDL του Μπερλουσκόνι δήλωσε: "Μίλησα με τον πρωθυπουργό και μου είπε ότι οι φήμες για παραίτησή του είναι ανεδαφικές".

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ο Ρομπέρτο Μαρίνο, δήλωσε πως ο Καβαλιέρε δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά επειγόντως η ΕΕ. «Φαίνεται πως δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία» δήλωσε ο κ. Μαρόνι ο οποίος προέρχεται από τον κυβερνητικό εταίρο του Μπερλουσκόνι, την Λίγκα του Βορρά σε δηλώσεις του στην Corriere della Sera και συμπλήρωσε: «Το σοβαρό πρόβλημα με το κόμμα του κ. Μπερλουσκόνι είναι πως είτε θα ενισχύσει τη θέση του ή θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι, πολύ απλά, δεν αποτελεί πλέον πλειοψηφία».

Το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 6,404% την Παρασκευή και τη Δευτέρα σκαρφάλωσε στο 6,61%, πολύ κοντά στο όριο του 7% που θεωρείται ότι είναι μη διατηρήσιμο, εν μέσω έντονης αμφισβήτησης για το κατά πόσο ο καβαλιέρε είναι σε θέση να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο γκρουπ 20 βουλευτών του κόμματος του Μερλουσκόνι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά την Corriere della Sera μάλιστα ο Καβαλιέρε ετοιμάζεται να επικοινωνήσει με όλους, προκειμένου να τους πείσει να μείνουν στο συνασπισμό.

Ηδη δυο μέλη του συνασπισμού έχουν παραιτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ένα τρίτος έφυγε το βράδυ της Κυριακής. Εξι κάλεσαν τον Μπερλοσκόνι να παραιτηθεί μέσω επιστολής τους στην Corriere della Sera.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα της βουλής να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις της ιταλικής οικονομίας. Μιλώντας στο SkyTG24 επανέλαβε πως είναι βέβαιος πως διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή και προσέθεσε ότι πρόθεση του παραμένει να εξαντλήσει τη θητεία του, η οποία λήγει το 2013.

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο πολιτικό τεστ αυτή την εβδομάδα. Την ψήφιση του απολογισμού για τον προϋπολογισμό του 2010. Προ λίγων εβδομάδων είχε χάσει την συγκεκριμένη ψηφοφορία, εξέλιξη εντελώς ασυνήθιστη καθώς πρόκειται για απολογισμό προϋπολογισμού. Αν χάσει το πιθανότερο σενάριο είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. G. Napolitano να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει άμεσα και ψήφος εμπιστοσύνης.

Ο κ. Napolitano, πάντως, έκανε έκκληση στην αντιπολίτευση να μην δημιουργήσει «κλίμα πολέμου» και να συνεργαστεί ώστε να περάσουν τα «κρίσιμα» για την οικονομία μέτρα.

Οι πιέσεις από το εξωτερικό προς την Ιταλία να αναλάβει δράση είναι έντονες και συμπυκνώνονται στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Alain Juppe πως «χρειάζεται ‘επαγρύπνηση’ ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα μέτρα που απαιτούνται λαμβάνονται από την ιταλική κυβέρνηση».

Διαδηλώσεις και προειδοποίηση από ΕΚΤ

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωσαν την Κυριακή στη Ρώμη φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ντροπή» και «Φύγε» καλώντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί.

Εν τω μεταξύ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch έχει ήδη διαμηνύσει ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει να σταματήσει την αγορά ιταλικών ομολόγων αν κρίνει ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν είναι οι κατάλληλες ώστε να συνεχίστει το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v