Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ράλι στις τράπεζες με φόντο τις εξελίξεις

Επιθετικές κινήσεις των αγοραστών στο σύνολο σχεδόν των τραπεζικών μετοχών, εν μέσω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων σε Αθήνα και Ρώμη. Κέρδη άνω του 10% για ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και ΤΤ.

Θετικής υποδοχής έτυχαν οι πληροφορίες για το όνομα του νέου Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, με αγοραστικό κρετσέντο στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 15.45 και όταν οι πληροφορίες άρχισαν να κάνουν τον γύρο της Αγοράς, σημειώθηκαν επιθετικές κινήσεις των αγοραστών στο σύνολο σχεδόν των Τραπεζικών μετοχών, πλην ίσως των Κυπριακών Τραπεζών που για μία ακόμα συνεδρίαση βρέθηκαν υπό πίεση.

Θετική συμβολή και από την ικανοποιητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών που ανέβασαν στροφές μετά την είδηση ότι πέρασε ο απολογισμός από την Ιταλική Βουλή, σε μία εγχώρια Αγορά που αύξησε αξιοπρόσεκτα τον τζίρο της και από την άλλη έδειξε να “αγνοεί” τα χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Coca-Cola, που έχει και το μεγαλύτερο βάρος στον Γενικό Δείκτη.

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τις μετοχές της Αγροτικής (αθροιστικά κέρδη 80%), της Εθνική (αθροιστικά κέρδη 47,68%), του Ταχ. Ταμιευτηρίου (αθροιστικά κέρδη 65,23%), και της Τρ. Αττικής (αθροιστικά κέρδη 40,5%).

Από κοντά και ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος με τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αθροιστικά κέρδη 15,15% και τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. (!)

Τουλάχιστον εντυπωσιακή συμπεριφορά από τον τίτλο της TBank που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη 164,71% (!!!). Οι όψιμοι αγοραστές, ή ξέχασαν την αναλογία συγχώνευσης με το Ταχ. Ταμιευτήριο (50 προς 1) ή γνωρίζουν κάτι περισσότερο, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν στο … ταμπλώ (!)

Φεύγοντας από τα στενά όρια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και πηγαίνοντας Νοτιότερα, οι πιέσεις των Κυπριακών τίτλων ασφαλώς και επεκτάθηκαν και στο Χ.Α.Κ. με αποτέλεσμα τα νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ οι απώλειες από την αρχή του χρόνου και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ξεπερνούν το 70%.

Σημερινή αιτία, η υποβάθμιση των αξιολογήσεων των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και του χρέους τριών Κυπριακών Τραπεζών που προχώρησε η Moody’s.

Συγκεκριμένα, υποβάθμισε την Τρ. Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε Ba2 από Ba1, την Ελληνική Τράπεζα κατά μια βαθμίδα σε Ba2 από Ba1 και την MPB κατά τρεις βαθμίδες σε B2 από Ba2. Οι αξιολογήσεις και των τριών Τραπεζών τίθενται υπό αναθεώρηση για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Αντίθετα, θετικά τεχνικά μηνύματα από την Ευρώπη με τον Γερμανικό δείκτη DAX να διεκδικεί με απαιτήσεις κλεισίματα υψηλότερα των 6070 μονάδων, κάτι που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 6320 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και η βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από την τρέχουσα ειδησεογραφία και τις “εισαγόμενες” δηλώσεις, όμως δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έβαλε κάποιες πρώτες παρακαταθήκες για κάτι καλύτερο, αν σε αυτό βοηθήσει η εισροή νέων κεφαλαίων και το πιθανολογούμενο “short covering”, ενώ προαπαιτούμενο είναι και η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι η Αγορά ξεφεύγει από το Τραπεζικό trading και από τους “κακής ποιότητας” βραχυπρόθεσμους “παίκτες”.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, πιθανά κλεισίματα υψηλότερα των 828 μονάδων, δίνουν κάποιες αποχρώσες ενδείξεις για αλλαγή της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να προσδιορίζεται στην ζώνη 864 – 870.

Περίπου η ίδια εικόνα και στον FTSE, όπου η αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα σηματοδοτηθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 326 μονάδων, δημιουργώντας “απαιτήσεις” για κίνηση προς τις 360 – 370 μονάδες.

Θετικά δείγματα και από την “συμπεριφορά” του τίτλου της Εθνικής, αν δώσει κλεισίματα (με φίλτρο τριών ημερών) υψηλότερα της ζώνης 2,05 – 2,10 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, η μετοχή μπορεί να κινηθεί προς τα 2,40 ευρώ.

Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, που δεν αποκλείουν η επίσημη ανακοίνωση της νέας μεταβατικής Κυβέρνησης (και η αποχώρηση της αμέσως προηγούμενης) να φέρει κάποια προσωρινή ανακωχή στο πτωτικό κλίμα της Αγοράς ή και να οδηγήσει σε σημαντική αντίδραση, όμως οι πολιτικές εξελίξεις, παράλληλα με τις οικονομικές, θα εξακολουθήσουν να συντηρούν ψηλά τον “πήχη” της νευρικότητας και των διακυμάνσεων.

Και αυτό γιατί η νέα βραχύβια Κυβέρνηση θα κληθεί να κάνει πολλά σε σχετικά σύντομο διάστημα, να αγνοήσει το πολιτικό κόστος, όταν τα Κόμματα θα συνεχίσουν να διαγκωνίζονται εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Επίσης η νέα Κυβέρνηση πρέπει να πετύχει να γίνει αποδεκτή από την Κοινωνία, μία Κοινωνία με μάλλον ελάχιστες αντοχές και ανοχές.

Το γεγονός ότι, χρηματιστηριακά, μπορεί να συνεχιστεί το ενδιαφέρον για Τραπεζικές μετοχές, δεν αλλάζει τα δεδομένα. Και αυτά “υπαγορεύουν”, ότι τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά. Καταθέσεις ύψους 5 δισ. ευρώ σήκωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο οι Έλληνες από τις Τράπεζες εξαιτίας της αβεβαιότητας που πλήττει την Ελληνική οικονομία. Οι αναλήψεις χτύπησαν κόκκινο μετά τις 26 Οκτωβρίου έως και το τέλος του μήνα, διάστημα όπου παρατηρήθηκε μαζική φυγή καταθέσεων.

Από το υπόλοιπο ταμπλώ του 20αρη και εκτός του Τιτάνα, σημαντική κινητικότητα σε Μυτιληναίο και Motor Oil.

Στην περίπτωση του πρώτου, η Μυτιληναίος και η S&B ανακοίνωσαν την επίτευξη αρχικής συμφωνίας για τη σταδιακή απόκτηση της δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., 100% θυγατρική εταιρεία της Μυτιληναίος.

Στην περίπτωση της δεύτερης, με τιμή-στόχο τα 13 ευρώ και σύσταση “Buy” ξεκινά την κάλυψη της εισηγμένης η UBS, τονίζοντας ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με discount συγκριτικά με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές εταιρείες. Από την πλευρά της η Merrill Lynch θέτει τιμή-στόχο τα 9,6 ευρώ με σύσταση "Buy" για την εισηγμένη τονίζοντας ότι είναι η "αγαπημένη" μεταξύ των εταιρειών του κλάδου στις χώρες της Μεσογείου.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και το γεγονός ότι το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο ανήλθε σε 4,89%, από 4,86% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 2,91 φορές.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του 20αρη “απασχόλησαν” του 93% του τζίρου, ενώ η μετοχή της Εθνικής το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σημαντικές ανακατατάξεις και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την Εθνική να αναρριχάται στην τρίτη θέση και την πρώτη 14αδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (4,78 δισ), ΟΠΑΠ (2,30 δισ), Εθνική (2,07 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,99 δισ), ΟΤΕ (1,66 δισ), ΔΕΗ (1,33 δισ), Τιτάν (1,16 δισ), Κύπρου (0,69 δισ), Motor Oil (0,69 δισ), Alpha Bank (0,65 δισ), Βιοχάλκο (0,62 δισ), Folli Follie Group (0,55 δισ), Jumbo (0,49 δισ), Eurobank (0,46 δισ).

Μόλις πέντε τίτλοι από το ταμπλώ του FTSE έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (-0,15%), ΟΠΑΠ Ν(-1,10% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Folli Follie Group (-2,38% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Κύπρου (-1,79%) και MPB (-3,06%).

Από την άλλη τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+13,41%) και Eurobank (+12,16%).
Κέρδη μεγαλύτερα του 11% για Εθνική και Alpha Bank, κέρδη 8% για την Πειραιώς, μεγαλύτερα του 5% για Τιτάνα και του 4% για Μυτιληναίο και Motor Oil.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Coca-Cola, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και MIG.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και υποχώρησε μέχρι τις 754,96 μονάδες (10.40).

Όμως μετά τις 10.50 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 783,01 (16.56) και έκλεισε στις 779,63 μονάδες με κέρδη 2,44%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 69 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα (αν έχει συνέχεια και διαθέσεις διεύρυνσης) με 107 ανοδικές μετοχές έναντι 51 πτωτικών και 25 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 10 έως 29,51%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλώ φαίνεται να ποντάρει σε σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, τονίζει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec., η νέα Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανοήσει την διαφορά μεταξύ του πολιτικού χρόνου και του χρόνου όπως τον αντιλαμβάνονται οι Αγορές, σύμφωνα με τις οποίες η “κλεψύδρα” για την Ελλάδα τελειώνει και πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις και όχι ενδιάμεσες καταστάσεις που εκληφθούν αρνητικά από τους ξένους.

Σηματωρός για το πώς θα αντιληφθούν οι Αγορές την πορεία των εξελίξεων θα είναι η αντίδραση στην Αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στα Ελληνικά spreads και CDS.

Από εκεί και πέρα το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο και οι Αγορές δείχνουν ότι το πρόσφατο “κούρεμα” κατά 50% του Ελληνικού χρέους μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετό και μπορεί να είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που θα έχει και συνέχεια.

Τέλος, την ίδια ώρα που οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι η Ελλάδα επιλέγει να μείνει στην Ευρωζώνη, τα προβλήματα της Ιταλίας και τα επερχόμενα Ισπανίας και Γαλλίας, φαίνεται να αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες, όσον αφορά την κρίση χρέους, επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου.

---- ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και σημαντικότερης αύξησης των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με ελαφρώς καλύτερη κίνηση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει στην θεωρητική του τιμή. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12157, τιμή εκκαθάρισης 308,75) κινήθηκαν μεταξύ 294,25 και 310,5 μονάδων. Επιλεκτικές αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αμετάβλητη (71%) παρέμεινε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20, ενώ αύξηση εμφάνισε η ημερήσια δραστηριότητα που ανήλθε στα 1.316 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.065 δικαιώματα αγοράς και 251 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (26281), Alpha Bank (6771), Πειραιώς (1131), Eurobank (1595), ΔΕΗ (386), Κύπρου (1030), Ταχ. Ταμιευτήριο (1412), Αγροτική (234), ΓΕΚ (112), ΟΤΕ (781), Μυτιληναίος (572), ΟΠΑΠ (596), MIG (683), Ελ. Πετρέλαια (165), Τιτάνα (233), Ελλάκτωρα (231), ΕΧΑΕ (313), Intralot (220), Motor Oil (163), MPB (266).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7319673 τεμ.), Εθνική (18731212 τεμ.), Πειραιώς (16823363 τεμ.), ΟΤΕ (4629085 τεμ.), MIG (4133813 τεμ.), Eurobank (17772723 τεμ.) Κύπρου (7778337 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v