Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Δέλεαρ οι βραχυπρόθεσμες υπεραξίες

Στη Ρώμη το ενδιαφέρον των αγορών, στο όνομα του νέου πρωθυπουργού η προσοχή των Ελλήνων παικτών. Κλειδί για τον FΤ-20 ο… πειρασμός κατοχύρωσης σημαντικότατων υπεραξιών από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

"Κληρώνει" σήμερα για τη νέα κυβέρνηση -στην Αθήνα-, τη στιγμή όπου όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ιταλία. Άνοδος διά χειρός Μπερλουσκόνι στη Wall, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,61% στις 1.261,12 μονάδες.

Συνεχής η ενημέρωση μέσω του euro2day από όλα τα ανοιχτά μέτωπα, με τις αγορές στα… κάγκελα, τον χρυσό να περνά χθες ενδοσυνεδριακά και τα 1.800 δολ. ανά ουγκιά (στα 1.802,20) και τα πονταρίσματα να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Απίστευτη η ροή κεφαλαίων και τα περιθώρια μόχλευσης, ενώ οι αγορές προεξοφλούν σε πολλά επίπεδα.

Στο Χ.Α., και στο πλαίσιο της προεξόφλησης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 779,63 μονάδες, ο Ftse-20 στις 308,25, με αιχμή τις τράπεζες και την τριάδα των τραπεζών Εθνική, Alpha - Eurobank να αντιδρά με 12άρια.

Κοινή εκτίμηση είναι πως οι βραχυπρόθεσμοι επιχείρησαν να προεξοφλήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και πόνταραν πολλά στον διορισμό του Λ. Παπαδήμου, εκτιμώντας ενδόμυχα πως θα αμβλύνονταν οι πιέσεις και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες.

Η διάψευση αυτών των προσδοκιών ενδέχεται να λειτουργήσει ανασταλτικά, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση. Μία άλλη παράμετρος -πολύ σημαντική για εμάς τους βραχυπρόθεσμους- είναι το σημαντικό περιθώριο υπεραντίδρασης των τραπεζικών μετοχών σε διάστημα ελάχιστων συνεδριάσεων.

Ενδεικτική η απόδοση για τη μετοχή της ΕΤΕ, που μετά τα ελάχιστα του 1,44 ευρώ (την 1η/11) αντέδρασε έως και τα 2,17 ευρώ ενδοσυνεδριακά χθες. Απόλυτη και θεωρητική η απόδοση του 0,73 ευρώ σε μόλις έξι συνεδριάσεις. Εύλογα κάποιος, που έχει παίξει ανοιχτά (ή με σχετικό ποσό μόχλευσης) 100, 1.000, 10.000… Εθνικές, θα μπορούσε (ή θα έμπαινε στον… πειρασμό σήμερα) να κατοχυρώσει μέρος της θέσης του.

Ανάλογη αντίδραση σημειώθηκε για τις λοιπές μετοχές του κλάδου (πλην των κυπριακών), συμπεριλαμβανόμενης της ΑΤΕ. Επίσης ενδεικτικά σημειώνεται πως η μετοχή της Alpha Bank από το 0,81 ευρώ (επίσης την 1η/11) αντέδρασε χθες έως το 1,22 ευρώ. Η Eurobank έχει σημειώσει το ιστορικό χαμηλό της (0,53 ευρώ) στις 12/10, διαφοροποιούμενη σχετικά έναντι της Alpha Bank.

Την 1η/11 σημειώθηκε ιστορικά ελάχιστη για την Πειραιώς στο 0,16 ευρώ(!), που χθες αντέδρασε έως το 0,27 ευρώ, ενώ και το Τ.Τ. από το 0,272 σχεδόν "δίπλωσε" στο 0,50 ευρώ.

Αναμφίβολα, αποδόσεις πέραν κάθε προσδοκίας - δεδομένης της… ξηρασίας που έχει προηγηθεί και που κατά την εκτίμηση αρκετών παικτών θα επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη τάση. Επιπλέον δύο παράμετροι που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι η ενδεχόμενη δυναμική των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με αφορμή τις εξελίξεις από τη γείτονα Ιταλία και (σε σημαντικό βαθμό) ο παράγοντας που τελικά θα επιλεγεί για τη θέση του πρωθυπουργού.

Προφανώς, το ποιος θα είναι (και δευτερευόντως η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου) θα επηρεάσει την τάση, ανάλογα με τη διάθεση των μεγαλομετόχων και των παραγόντων του τραπεζικού κλάδου. Εάν η σύνθεση φανεί αρεστή στο εγχώριο σύστημα, τότε το βραχυπρόθεσμα ανοδικό σενάριο θα μπορούσε να έχει τύχη.

Με την ευρύτερη περιοχή των 350 μονάδων να παραμένει κομβική και καθοριστική για την πορεία του 20άρη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επανεξετάσουμε ανάλογα τη στάση μας…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v