Διορθώνουν οι αγορές μετά την S&P

Η προειδοποίηση της S&P πιέζει Αθήνα και ευρωαγορές. Ούτε τα 20 εκατ. δεν είχε φτάσει το τζίρος στο ΧΑ λίγο μετά τις 14:30. Χαμηλότερα ο FT20, πτώση για ΕΤΕ, ΔΕΗ. Απώλειες για ευρώ, ήπιες τάσεις στις αγορές ομολόγων.

Ούτε τα 20 εκατ. ευρώ δεν είχε φτάσει το τζίρος στο Χ.Α. λίγο μετά τις 14:30. Χαμηλότερα, αλλά στην περιοχή των 270 μονάδων ο FTSE 20, χαμηλότερες τιμές για ΕΤΕ και υπεροπλία πωλητών σε ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Motor Oil.

Με μικρότερες απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μεγαλύτερες το ελληνικό συνεχίζεται η φάση της διόρθωσης. Μικτές και ήπιες μεταβολές καταγράφονται στα spreads των ομολόγων των κρατών της ευρωπεριφέρειας, στον απόηχο της συνάντησης των Μέρκελ - Σαρκοζί αλλά και της απειλής υποβάθμισης από την S&P. Ενδεικτικά, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 414 μονάδες, με τη συνολική απόδοση να φτάνει στο 6,34% για τον ίδιο τίτλο.

Πριν από λίγο, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε κατά 0,65% περίπου, και πάλι προς τις 6.050 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,28%, οριακά χαμηλότερα των 3.200 μονάδων.

Στο Χ.Α. βασικοί δείκτες και μετοχές παρέμεναν έως 1,43% πιο κάτω για τον δείκτη εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Την ώρα όπου η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 18 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 14:20, και συγκριτικά  έχει πραγματοποιηθεί υψηλός τζίρος σε Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank. Το αποθαρρυντικό είναι πως από τις προαναφερθείσες μετοχές μόνο στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου σημειωνόταν ανοδική αντίδραση. Αντιθέτως, οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο όχι μόνο στην Εθνική και στην Alpha Bank αλλά και στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΔΕΗ.

Για τη Motor Oil, οι συναλλαγές περίπου 240.000 μετοχών (αξίας σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ), και μάλιστα σε διόρθωση προς τα 6,25 ευρώ, θεωρούνται υπερβολικές. Ωστόσο, η Marfin Analysis μειώνει στα 9 από 9,30 ευρώ την τιμή-στόχο της μετοχής, για την οποία διατηρεί σύσταση «αγοράς». Η Marfin Analysis υπογραμμίζει πως η πρόσφατη αδυναμία της μετοχής, που εντάθηκε από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

Ανάλογη όμως πίεση με αυτήν στη Motor Oil, με περίπου μισό εκατομμύριο τεμάχια, εκδηλώνεται και στη ΔΕΗ και με 240.000 μετοχές στον ΟΠΑΠ. Παραμένει, όμως, έως 1,68% υψηλότερα προς τα 11,51 ευρώ ο σηματωρός Τιτάν, ενώ ενισχύεται προς το 1,13 ευρώ η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΕΧΑΕ παραμένει 1,82% χαμηλότερα στα 2,69 ευρώ. Oι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ διαμορφώνονται πιο κάτω, στα 2,80 και στα 2,86 ευρώ αντίστοιχα, και η Eurobank Securities προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου, για την ΕΥΔΑΠ στα 6,40 ευρώ και για την ΕΥΑΘ στα 4,90 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v