ΧΑ: Προέχει η επιβεβαίωση των 260-265 μ. για FT20

Σε τροχιά νέας διόρθωσης το ΧΑ, ελλείψει… ανοδικών κινήτρων, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 260-265 μονάδων. Αντίστοιχα, του 1,80 ευρώ γα την ΕΤΕ, με ασθενείς τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Κινητικότητα στις τράπεζες.

Διά χειρός S&P αυτήν τη φορά η αφορμή για διόρθωση στα χρηματιστήρια, εν μέσω εντεινόμενων διεργασιών για το βασικό πλαίσιο λειτουργίας της Νέας Ευρώπης, προδιαγραφές του οποίου εκτιμάται πως θα παρουσιαστούν την Παρασκευή.

Σημαντικές πιέσεις εκ νέου σε τραπεζικές μετοχές και νέος γύρος ρευστοποιήσεων κι απωλειών για τίτλους του κλάδου και στο Χ.Α., με τον Ftse-20 να υποχωρεί έως τις 266,68 μονάδες. Με την Εθνική 4,62% χαμηλότερα στο 1,82 ευρώ, πιέσεις σε Alpha - Eurobank αλλά και σε Πειραιώς, Marfin Popular και Τ.Τ. για διάφορους λόγους.

Προσώρας, το ιστορικό ελάχιστο των 254,04 μονάδων παραμένει στήριξη και σημείο αναφοράς για τον 20άρη, ο οποίος χθες φάνηκε πως στερείται παράπλευρες στηρίξεις.

Σημαντικές απώλειες για τον ΟΠΑΠ, στα 3,07 ευρώ ο ΟΤΕ (όπου γίνεται αγώνας δρόμου για την αναχρηματοδότηση δανείων) και κατά 4,50% η διόρθωση της ΔΕΗ που επιστρέφει χαμηλότερα, στα 4,24 ευρώ. Με αδύναμη την τριάδα και την Coca Cola 3E σε προσπάθεια σταθεροποίησης πέριξ των 11,50 ευρώ, το Χ.Α. θα χρειαστεί ισχυρό δέλεαρ για να αντιδράσει.

Από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε η επιβεβαίωση των 270 - 280 μονάδων ώστε να ενεργοποιηθεί το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 310 μονάδων, θα χρειαστούν στηρίξεις σύντομα πέριξ των 260 μονάδων. Το ότι ο Τιτάνας κράτησε τα 11,40 ευρώ είναι ενθαρρυντική ένδειξη, αλλά παντελώς μεμονωμένη.

Ούτως ή άλλως, το ειδικό βάρος του Χ.Α. παραμένει στις τράπεζες και ο υπουργός Οικονομικώνς αποκαλύπτει πως την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα στη Αθήνα δίδυμη διαπραγμάτευση τόσο για τα μέτρα του νέου μνημονίου όσο και για το PSI. Για να δούμε, καθώς ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε και το οικονομικό επιτελείο σπεύδει σε μία σειρά απαραίτητων ενεργειών. Σε αυτήν τη συγκυρία, με τις αποτιμήσεις των τραπεζών στα τάρταρα, κινητικότητα φαίνεται να σημειώνεται για θυγατρικές ελληνικών ομίλων.

Μάλιστα, η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρει: "Δυστοκία στην εύρεση επενδυτών από τη Δύση συναντούν όσον αφορά την πώληση θυγατρικών μονάδων που διατηρούν στο εξωτερικό οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, παρά τις φήμες που κάνουν τον γύρο της αγοράς σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στον αντίποδα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τράπεζες που προέρχονται από την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και οι μόνοι Ευρωπαίοι που δίνουν το 'παρών' είναι οι αυστριακοί τραπεζικοί όμιλοι".

Ενδεχομένως να μην είναι τελείως τυχαίο πως σε αυτήν τη φάση ξένα ΜΜΕ (F.T., Bloomberg) επανέρχονται στο πιθανό (κατ' αυτά) ενδιαφέρον της HSBC για τη Finansbank και στις επαφές με την Εθνική.

Σχετικά αναφερθήκαμε στον χθεσινό Εκηβόλο, σημειώνοντας το αυτονόητο, πως δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει επίσημη και ρητή τοποθέτηση του αναφερόμενου εγχώριου ομίλου. Κοινή εκτίμηση στην αγορά και στον τραπεζικό κλάδο είναι πως… είμαστε περίπου στα μέσα μιας διαδικασίας που θα αλλάξει θεαματικά το τοπίο και τους συσχετισμούς στον κλάδο.

Πρακτικά, στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων αρκετοί είναι αυτοί που επιχειρούν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις, δηλαδή ποια τράπεζα θα επανακεφαλαιοποιηθεί, ποια δεν θα αποκρατικοποιηθεί και ποια θα εμφανίσει τελικά μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημίες, επισφάλειες.

Τα στοιχήματα, αν και όχι τόσα πολλά, προσώρας, αποτυπώνονται ήδη στο…ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v