Πρωταγωνιστεί στην άνοδο το χρηματιστήριο

Σε καθαρά ελληνική υπόθεση εξελίσσεται η θεαματική αντίδραση του ΧΑ. Προς τις 290 μονάδες ο FTSE-20. Bλέπει τα 2 ευρώ η ΕΤΕ, υπεραποδίδουν Alpha-Eurobank αλλά και Πειραιώς, ΤΤ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο.

Σε δεύτερο γύρο προεξόφλησης των εξελίξεων για το PSI Plus, και όχι μόνο, επιδίδονται στο χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον FTSE 20 να ενισχύεται πριν από λίγο κατά περίπου 3,5% προς τις 290 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 730, με αιχμή τις τράπεζες και οδηγούς τις Alpha-Eurobank και την Εθνική.

Το ενδιαφέρον είναι πως με το που τελείωσε ο πρώτος γύρος προεξόφλησης ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι συνέχισαν με τον δεύτερο, έχοντας αυτήν τη φορά ως σύμμαχό τους τη σθεναρή στάση των ισχυρών, δηλαδή του Βερολίνου, του ΔΝΤ και των λοιπών δανειστών. Ωστόσο, καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή απέδιδε μέρος της ομολογουμένως θεαματικής μεταβολής στις τράπεζες σε φήμες που σχετίζονται με τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock.

Από την πλευρά τους, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, κυρίως όσοι κινούνται με οδηγό και την τεχνική ανάλυση, σημειώνουν πως οι ενδείξεις που έχουν δοθεί από το διήμερο 19-20 Ιανουαρίου είναι ισχυρές και ευνοούν τους αγοραστές. Ενδείξεις κι εκτιμήσεις τους που έχει μεταφέρει έγκαιρα το euro2day.gr, κάνοντας λόγο και για το ενδεχόμενο ανοδικής διάσπασης των 270-275 μονάδων για τον 20άρη και του 1,70 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Τεχνικές παράμετροι που επιβεβαιώθηκαν στις 19-20, κυρίως όμως στα πρώτα 30΄-40΄ της σημερινής συνεδρίασης, και μάλιστα στα χαμηλά των 273,76 μονάδων για τον FTSΕ 20 και στο 1,81 ευρώ για την ΕΤΕ.

Οι αυξημένες συναλλαγές, που ξεπερνούσαν τα 24 εκατ. ευρώ περίπου στις 13:30, είναι ενδεικτικές αυτής της βραχυπρόθεσμης μεταστροφής του ενδιαφέροντος και της τάσης.

Συγκρίνοντας τη μεταβολή των βασικών δεικτών και μετοχών του Χ.Α. με αυτήν άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχουμε την εικόνα μιας αγοράς που αντιδρά για εγγενείς λόγους. Έως 0,50% ενισχύονταν πριν από λίγο ο DAX κι ο CAC 40. Η γενικότερη τάση, όμως, αποτυπώνεται στη νέα ενίσχυση του ευρώ, που νωρίτερα είχε φτάσει στο 1,2991 δολάριο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σημειώνουμε τα 2 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (5,82%), την υπεραπόδοση των Alpha-Eurobank αλλά και των υπόλοιπων μετοχών του κλάδου. Για την Εθνική, με βάση την τεχνική προσέγγιση, οι υψηλότερες κρίσιμες περιοχές έχουν διαμορφωθεί στα 2,20 και στα 2,30 ευρώ. Για τον δε FTSE20 υψηλότερα, προς τις 320 μονάδες.

Εκτός από τις τράπεζες, υπεραποδίδουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ να έχει βάλει πλάτη στα πρώτα κρίσιμα 25΄-35΄ της συνεδρίασης, όπου πιέζονταν χαμηλότερα οι τραπεζικοί τίτλοι. Καθαρή ανοδική διάσπαση των 3 ευρώ για τον Μυτιληναίο, χωρίς αντιστάσεις η κίνηση του Τιτάν, πάνω από τα 13,20, επαναφορά της Βιοχάλκο προς τα 3,20 ευρώ, της MIG προς το 0,40 και της Ελλάκτωρ προς το 1,38 ευρώ.

Εικόνα ανάλογη με αυτήν του 20άρη επικρατεί στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τα πρώτα 12άρια να αποτυπώνονται στην αντίδραση της Σελόντα και της Ιντραλότ, ενώ έως 7,80% ενισχύονται η Σιδενόρ, η Kleemann, η ΕΧΑΕ, η J&P Άβαξ κι η ΓΕΚ Τέρνα.

Για την ΕΧΑΕ, μία από τις μετοχές που τεχνικά παρακολουθούμε εδώ και καιρό, σημειώνουμε πως το μέχρι τώρα 6,30% προς τα 2,87 ευρώ πραγματοποιείται με συναλλαγές περίπου 250.000 τεμαχίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v