ΧΑ: Με κέρδη άνω του 2% ξεκίνησε η συνεδρίαση

Με το… μάτι στραμμένο στο Μαξίμου το ΧΑ ξεκίνησε τη συνδρίαση με κέρδη άνω του 2%. Με διψήφια ποσοστά ανεβαίνουν οι τραπεζικές μετοχές καθώς οι επενδυτές βλέπουν με καλό μάτι τις εξελίξεις για την ανακεφαλαιοποίηση.

Να χτυπήσει το… κόκκινο τηλέφωνο από το Μαξίμου, που να αναγγέλλει την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, περιμένουν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καθώς χθες, παρά τις πολιτικές κορόνες, «λιάνισαν» τις κόκκινες γραμμές τους, εξουσιοδοτώντας τον Λ. Παπαδήμο να κλείσει το deal. Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις, που κράτησαν όλο το Σαββατοκύριακο, οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης κλήθηκαν από τον Λ. Παπαδήμο να επικυρώσουν τις θέσεις, στις οποίες επήλθε καταρχήν συμφωνία με την τρόικα, και να συνθέσουν την ελληνική αντιπρόταση για τις εκκρεμότητες. Έτσι, με βάση πληροφορίες, συμφώνησαν στη διάσωση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με αντάλλαγμα «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις και στον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, και στις επικουρικές συντάξεις.
Συμφώνησαν δε να διατηρηθεί η επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο βασικό θέμα του euro2day και εμείς θα σταθούμε στην τελευταία πρόταση που αφορά άμεσα (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο Χ.Α. (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιδίδονται σε παιχνίδια προεξόφλησης αυξημένου ρίσκου, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να έχουν πιεστεί εξοντωτικά κυρίως στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Με τον FTSE 20 στις 315,14 μονάδες, τον Γ.Δ. στις 762 και τις τράπεζες σε «ξεπούλημα» με ακραία ποσοστά (ενδεικτικό το -18,5% της Alpha Bank ή το -19,2% της Πειραιώς, χωρίς ωστόσο να… υστερήσουν σε αρνητική απόδοση οι λοιπές του κλάδου). Στα 2,55 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τα 2,70 ευρώ, για να υποχωρήσει έως τα 2,55 ευρώ και να αναζητείται στήριξη λίγο χαμηλότερα. Εξαέρωση-διόρθωση ακραία, όπως η αντίδραση που είχε προηγηθεί κι η διόρθωση που είχε φέρει τις τράπεζες στα ελάχιστα 20ετίας.

Με μεταβλητότητα περιφερειακών μετοχών, οι τραπεζικές άγονται και φέρονται με την ίδια ευκολία που το 1999 ανεβοκατέβαιναν γνωστοί τίτλοι της τότε περίεργης εποχής. Όμως, ο τραπεζικός κλάδος, ο FTSE 20, είναι σε διαδικασία εύρεσης των σημείων αναφοράς τους  κι οι μετοχές των τραπεζών σε εμφανή προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ιστορικά ελάχιστά τους και αν οι τελευταίες… βολές του Γ. Παπανδρέου λειτούργησαν σαν αφορμή για την άτσαλη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών η αγορά αναζητά μία θετική αφορμή για να συνεχίσει υψηλότερα. Ίσως και αυτό είναι πιθανόν, μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, να ταλαιπωρήσει το Χ.Α. και τις τράπεζες για λίγο ακόμη, ωστόσο διορατικοί παίκτες θεωρούν θέμα χρόνου κι ημερών την εκ νέου αναστροφή της τάσης.

Σημειωτέον πως όλα αυτά διαδραματίζονται, πως ο μεγαλύτερος εκβιασμός στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας κι η θεαματικότερη ανατροπή των συνθηκών στην Ε.Ε. συντελούνται με τον Dow Jones σε υψηλά 44 μηνών και τον δείκτη μεταβλητότητας VIX κοντά στα χαμηλά των 16 μονάδων, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Και εμείς εδώ στη χώρα μας βιώνουμε μία ανεπανάληπτη αναδιανομή πλούτου, όπου οι μηχανισμοί πρόκλησης φόβου κι απαισιοδοξίας στην κοινωνία εργάζονται στο μέγιστο και οι δανειστές… μισό βήμα, πριν διασφαλίσουν και νομοθετικά την εμπράγματη υποθήκευση υποδομών κι αξιών.

Δυστυχώς, σε αυτήν την τραγική για τη χώρα συγκυρία, φαίνεται πως διαμορφώνεται ο ιστορικός χρηματιστηριακός πυθμένας σε βάρος των πολλών και επ' ωφελεία των ολίγων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v