Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελληνική "τραγωδία" για τις αγορές

Τραγωδία στην Αθήνα, δράμα στις διεθνείς αγορές με το πολιτικό θερμόμετρο σε υπερθέρμανση. Η Σοφοκλέους συνεχίζει την προεξόφληση των χειρότερων, με ενδεικτική τη χθεσινή πτώση (και) του ΟΠΑΠ.

Δραματικούς τόνους παίρνει, πλέον, η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη δημοσίευση από την Προεδρία της Δημοκρατίας των πρακτικών της πρώτης σύσκεψης του Κ. Παπούλια με τους αρχηγούς της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Από τη δημοσίευση των πρακτικών προκύπτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και την απειλή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

«Κύριοι, έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ακυβερνησία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική ασφάλεια του ελληνικού λαού και την ίδια την εθνική μας υπόσταση. Παράταση της πολιτικής αστάθειας επιφέρει μοιραίες συνέπειες. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως». Με αυτά προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο, πριν τους ενεχειρίσει το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Παπαδήμου προς τον ίδιο.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο πρωινό "πρωτοσέλιδο" του Euro2day και είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με τις κινήσεις των πολιτικών και των κομμάτων δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει και να βιώνει την τραγικότητα της κατάστασης.

Το Χ.Α. κι οι αγορές μετοχών, ομολόγων, συναλλάγματος αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων παραμένουν στην πρίζα. Η Wall χθες δοκιμάστηκε με αφορμή και όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα.

Το Χ.Α. συνεχίζει με ακραίες πλέον συνεδριάσεις την προεξόφληση των χειρότερων, που έπονται, με τους βασικούς δείκτες είτε σε ιστορικά ελάχιστα είτε σε επίπεδα των αρχών του '90. Στις 584,04 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 221,78 ο Ftse20(*), με σπάσιμο του ΟΠΑΠ (ειδική αναφορά και σήμερα στον Εκηβόλο), black out με -10,59% στη ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ χαμηλότερα και των 2 ευρώ.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές οι τεχνικές ενδείξεις από την πορεία μετοχών ισχυρών ομίλων, όπως είναι η Βιοχάλκο ή ο Μυτιληναίος (σχετικά διαγράμματα έχουν ανέβει από νωρίς στον Εκηβόλο) και αυτό βέβαια αφορά την πλειονότητα των τίτλων εταιρειών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου διαβάζουμε πως οι αιχμές του προέδρου του eurogroup περί προπαγάνδας όσων συζητούν έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν αφορούσαν μόνο τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς. Αφορούσαν και Έλληνες πολιτικούς, που για λόγους πόλωσης τις τελευταίες ημέρες ανέσυραν την απειλή εξόδου και προσπαθούν να επωφεληθούν από τον φόβο και την ανασφάλεια που δημιουργεί ένα τέτοιο σενάριο.

Αυτά σημειώνει από τις Βρυξέλλες η Αγγελική συμπληρώνοντας: "Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί περίμεναν αυστηρή δήλωση και προτροπές από το eurogroup. Όμως, η απειλή δεν ήρθε. Αντιθέτως, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα εξόδου της χώρας στη συνεδρίαση αλλά και πως η Ε.Ε. θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μείνει η χώρα μας στο ευρώ".

Προσπάθεια κατευνασμού ή κάτι άλλο θα φανεί καθώς η ισπανική οικονομία (και η κοινωνία βεβαίως) βρίσκεται σε τροχιά εκτροχιασμού, ενώ η ιταλική (και όχι μόνο) κρατά την ανάσα της.

Στο Χ.Α., όμως, και πάλι, θεωρώντας βαρύνουσα την παρέμβαση του προέδρου του eurogroup, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι προφανές πως σχετίζεται αμεσότατα με τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή.

Εάν κάτι φαίνεται πως κέντρισε το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση (κυρίως προς το κλείσιμό της) ήταν η προσπάθεια ανάσχεσης που καταβλήθηκε κυρίως σε Alpha Bank Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δευτερευόντως δε στην Εθνική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v