Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρωτοστατούν στην άνοδο Αlpha, EFG, Eθνική

Προσπάθεια αντίδρασης φέρνει τον Γενικό Δείκτη προς τις 600 και τον Ftse 20 προς τις 230 μονάδες. Ξεχωρίζουν Alpha Bank, Eurobank, πάνω από το 1,50 η ΕΤΕ. Υπεραπόδοση για MIG, ΤΤ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Βιοχάλκο.

Αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή της συνεδρίασης. Με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται, βλέποντας προς τις 600, και τον Ftse 20 προς τις 230 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών περνά τα 5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11.15, από τα οποία 1,3 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, περίπου 700.000 στην Alpha Bank και σχεδόν τα μισά στη Eurobank.

Οι τράπεζες πρωτοστατούν σε αυτήν την κίνηση και το ενθαρρυντικό, κατά την εκτίμησή μας, είναι πως πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν κυρίως η Alpha Bank, η Eurobank και δευτερευόντως η Εθνική Τράπεζα.

Οι πρώτες δύο ήταν αυτές που μαζεύτηκαν επιμελώς προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Άλλωστε, ήταν οι δύο από τις τρεις του κλάδου (η τρίτη ήταν το Τ.Τ.) που επιχείρησαν κόντρα κίνηση και την κέρδισαν με πλεονέκτημα αγοραστών στο τέλος της συνεδρίασης.

Δευτερευόντως η ΕΤΕ, που χθες μαζεύτηκε από τα ελάχιστά της κι έκλεισε με απώλειες μεν, σημαντικά μικρότερες όμως από ό,τι στη διάρκεια της ημέρας και με την τιμή πάνω από το 1,40 ευρώ. Νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής αντιδρούσε έως το 1,57 ευρώ.

Εάν από τη χθεσινή συνεδρίαση απομονώσουμε τα τελευταία 30-45 λεπτά της, το μάζεμα που έγινε σε Alpha Bank, Eurobank και δευτερευόντως στην ΕΤΕ και συγκρίνουμε τις μέχρι τώρα κορυφές, έχουμε μια ένδειξη πως «ισχυρά χέρια» επιχειρούν να μαζέψουν από τα χαμηλά συγκεκριμένους τίτλους.

Στην περίπτωση ιδιωτικών ομίλων όπως είναι η Alpha Bank κι η Eurobank, η προσπάθεια αυτή είναι σχετικά πιο εύκολη από ό,τι στην Εθνική Τράπεζα.

Προφανώς και η βραχυπρόθεσμη τάση σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Εάν υποθέσουμε πως τα «ισχυρά χέρια» και οι insiders έχουν επαρκή ενημέρωση για το τι παίζεται παρασκηνιακά σε πολιτικό επίπεδο, τότε δικαιολογείται η ενεργοποίησή τους προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Εκτός από τις τράπεζες, επιχειρείται να αντιδράσουν και μετοχές άλλων εταιρειών από άλλους τομείς και δραστηριότητες.

Συγκριτικά καλύτερη η ΔΕΗ έναντι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ισχνή η αντίδραση της Ελλάκτωρ, προσπάθεια της MIG για το 0,25, ενώ ο Μυτιληναίος αντέδρασε έως το 1,95 ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές όμως γίνονται και σε χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της Ιντραλότ, της Τέρνα Ενεργειακής και της ΓΕΚ Τέρνα.

Θα πρέπει να προσεχθούν μετοχές (εκτός 20άρη) που τις τελευταίες ημέρες ανεβάζουν συναλλαγές, όπως Ιντρακάτ, Μέτκα, ΑΤΕbank Τέρνα Ενεργειακή και ακόμη μερικές όπου κάτι φαίνεται να κινείται.

Να σημειωθεί πως την ώρα που το Χ.Α. προσπαθούσε να αντιδράσει το ευρώ κέρδιζε πόντους φτάνοντας έως το 1,2869 δολάριο.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, με την Ισπανία σε νευρική κρίση, η Moody’s δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος και για την Ιταλία. Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε ότι ο ξένος οίκος υποβάθμισε από μία έως τέσσερις βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ομολόγων και καταθέσεων 26 ιταλικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων πέντε που αποτελούν μέρος μεγαλύτερων ομίλων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v