Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαριστική βολή από τη Fitch στη Σοφοκλέους

Δραματική πλέον η κατάσταση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση από τη Fitch. Στο... κενό ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, ενώ η Εθνική Τράπεζα βυθίζεται προς το 1 ευρώ.

Νέα χαμηλά 22 ετών μετρά για το Χ.Α. ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Την ώρα όπου η ανατροφοδοτούμενη πτώση προκαλεί τριγμούς και τάση φυγής από ξένες πλατφόρμες, και ενώ σημειώνονται νέα ιστορικά ελάχιστα για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ.

Με λυμένα φρένα το Χ.Α., χθες έγραψε 536,49 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και 198,34 μονάδες για τον FTSE 20, με την Εθνική Τράπεζα υπό απίστευτη πίεση να πλησιάζει το 1 ευρώ.

Είναι προφανές πως το ταμπλό προεξοφλεί… περιπέτειες, όπως εύστοχα σημειώνει σε σημερινό σχόλιό του ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Η Fitch υποβάθμισε χθες την Ελλάδα σε CCC από B- λόγω πιθανότητας εξόδου από το ευρώ.

Μετά την Ελλάδα το… χάος, γράφει ο Martin Wolf στους F.T., στην κολοτούμπα της Fitch, την Ελλάδα και τη Lehman αναφέρεται ο Dr. Money.

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό αρνητικών έως δραματικών ειδήσεων, κρατάμε τη δήλωση του W. Schaeuble πως θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά…, ενώ ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, J.Cl. Trichet εκτιμά πως η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική της ένωση αν έδινε στους πολιτικούς την εξουσιοδότηση να κηρύξουν χρεοκοπία σε ένα κράτος και να αναλάβουν τη δημοσιονομική του πολιτική.

Η eZMarket, στην ημερήσια ανάλυσή της στις 16/5/2012, αναλύει τις εξελίξεις υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα. Όλα δείχνουν μια προσπάθεια για συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη. Το ατύχημα όμως μπορεί να είναι αρκετά κοντά…». Αυτή η προσέγγιση στηρίζεται στην ομολογουμένως εντυπωσιακή δήλωση της A. Merkel πως «ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πληρώσει τα λάθη δεκαετιών των πολιτικών του». Η Γερμανίδα καγκελάριος σημειώνει πως «καταλαβαίνει τον πόνο των Ελλήνων, αλλά ο λαός θα πρέπει να κατανοήσει πως έγιναν τεράστια λάθη στο παρελθόν και αυτά πρέπει να διορθωθούν».

Από τεχνικής πλευράς, η βιαιότητα και η σύνθεση της διόρθωσης, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, προοιωνίζονται το «βίαιο συμβάν», που φαίνεται να περιλαμβάνει διάφορα ενδεχόμενα, σενάρια.

Είμαστε, κατά συνέπεια, κοντά, ή πολύ κοντά, στο σημείο πρόσκρουσης, στο σημείο μηδέν; Η άτακτη έξοδος κυρίως ξένων από μετοχές-σηματωρούς, με ενδεικτικότερο τον ΟΠΑΠ, δίνει πόντους σε αυτήν την εκτίμηση.

Είναι εμφανές και από πολιτικοκοινωνική άποψη πως η επίσπευση και η όλο και αγριότερη μορφή των εξελίξεων οδηγεί προς το τέλος μιας μεγάλης διαδρομής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v