Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση… συμμαζέματος στο ΧΑ

Υποχωρεί στα επίπεδα των 545 μονάδων ο ΓΔ, των 202 μονάδων ο FT 20, σε μια ψυχραιμότερη σε σχέση με χθες συνεδρίαση. Κέρδη για MIG, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Πτώση για ΕΤΕ, ΟΠΑΠ. Μικρή ανάκαμψη για το ευρώ.

Σε νέα χαμηλά υποχωρούν βασικοί δείκτες και μετοχές στο Χ.Α., αν και είναι εμφανής η προσπάθεια να μαζευτεί κάπως η διόρθωση.

Ο μεν Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς τις 550 μονάδες, ο FTSE 20 προς τις 205, με σταθερούς πωλητές στις δύο μετοχές που υποβιβάζονται από τους δείκτες MSCI.

Ωστόσο, πριν από λίγο, οι συναλλαγές ήταν αναλογικά εξίσου πολλές τόσο στον ΟΤΕ, όσο και στην Εθνική Τράπεζα. Σε σύγκριση μάλιστα με τη χθεσινή συνεδρίαση, στο 1,130 εκατ. κομμάτια στον ΟΤΕ έναντι 2,105 εκατ. στην Εθνική. Αυξημένες συναλλαγές σημειώνονταν σε Τράπεζα Κύπρου, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες περιμένουν πως η χθεσινή συνεδρίαση θα πρέπει να είναι η χειρότερη ενός σύντομου κύκλου της αγοράς. Μεγάλο μέρος αυτών που έπρεπε να ρευστοποιηθούν κυρίως στην Εθνική και δευτερευόντως στον ΟΤΕ ξεπουλήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι οι εντολές δίνονται με γνώμονα και τον συνολικό τζίρο, σημειώνουν οι ίδιοι, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ηπιότερης πλαγιοκαθοδικής κίνησης του τραπεζικού δείκτη και του FTSE 20. Προσώρας, οι 200 μονάδες μπορεί να θεωρηθούν βραχυπρόθεσμο σημείο αναφοράς για τον 20άρη.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως από τον FTSE 20 αρκετές μετοχές επιχειρείται να αντιδράσουν και συγκεκριμένα Folli Follie, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, MIG, ΔΕΗ, Alpha Bank, Cyprus Popular, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος.

Λίγο μετά τις 11:30 η Εθνική γύριζε ελαφρώς υψηλότερα προς το 1,25 ευρώ.

Στο 1,82 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή του Μυτιληναίου, που νωρίτερα ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου. Αποτελέσματα θα ανακοινώσει σήμερα και ο ΟΠΑΠ.

Περίπου την ίδια ώρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπιες τάσεις, ενώ σε αρκετά έχουν μαζευτεί οι αρκετά μεγαλύτερες απώλειες. Στο 6,3% η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου, κοντά στο 30% του νέου ελληνικού, ενώ το ευρώ κινείται στο 1,2718 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v