Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάθηκαν τα κέρδη με βαρίδι ΟΤΕ και ΕΤΕ

Εκμηδενίστηκαν τα αρχικά κέρδη για το Γενικό Δείκτη. Προσπάθεια αντίδρασης έγινε από τις τράπεζες. Ισχυρές πιέσεις σε Εθνική και ΟΤΕ μετά τις αλλαγές στον δείκτη MSCI. Υπεραπόδοση για 3E, Eurobank, ΔΕΗ και Βιοχάλκο.  

Αντίδραση έως 1,44%, σημειωνόταν πριν από λίγο για βασικούς δείκτες και μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα κέρδη όμως περιορίστηκαν στο μέσο της συνεδρίασης.

Στην περιοχή των 565 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 215 ο Ftse 20, με την αξία των συναλλαγών λίγο μετά τις 13.00 στα 24 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα δύο, τρία εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική Τράπεζα, που μέχρι τώρα είναι η μόνη παραφωνία του τραπεζικού κλάδου. Με συναλλαγές 1,7 εκατ. τεμαχίων η μετοχή της ΕΤΕ έχει κολλήσει στο 1,30 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και κάτω από τα ελάχιστα του 1,29 ευρώ, που σημειώθηκαν στις 11/1.

Μεγάλο ρόλο στις πιέσεις που δέχεται ο τίτλος, καθώς και αυτός του ΟΤΕ, παίζει η απομάκρυνσή τους από τον δείκτη Standard Index του MSCI και η συμμετοχή τους στον δείκτη Small Cap.  

Όμως, οι υπόλοιποι του κλάδου παίρνουν ανάσες, προφανώς με αφορμή και την άρση ενός ουσιώδους προβλήματος, που κρατούσε στο κόκκινο τον κλάδο και το οικονομικό επιτελείο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Κατά την εκτίμησή μας, η επιμονή του Λ. Παπαδήμου επενεργεί καταλυτικά σε μια τόσο πονηρή συγκυρία για τις τράπεζες και τη χώρα.

Σύμφωνα με σχετικό θέμα του euro2day, η ΕΚΤ φέρεται να περιορίζει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα δημοσίευμα ολλανδικής οικονομικής εφημερίδας.

Τα σημειώνουμε όλα αυτά καθώς ο κλάδος (είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι) χρειαζόταν αυτήν την «ανάσα».

Εκτός από τις τράπεζες προσπάθεια γίνεται και από άλλους κλάδους με ό,τι ενθαρρυντικό μπορεί αυτό να συνεπάγεται για μετοχές των εταιρειών λ.χ. Βιοχάλκο, Μυτιληναίος αλλά και MIG, Jumbo, Τιτάν.

Στην Εθνική Τράπεζα υπάρχει ανοιχτός αριθμός θέσεων… δεκάδων χιλιάδων μετοχών, υπερβολικός δανεισμός (ειδικά τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις).

Το ενδιαφέρον είναι πως στις διεθνείς αγορές οι περισσότεροι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται χαμηλότερα με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Από το Μιλάνο, τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη μέχρι τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ.

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει εγκλωβισμένο το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v