Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τις 200 μονάδες δίνει τώρα ο FTSE-20

Κάτω και από το ιστορικό χαμηλό των 550 μονάδων «βουτά» το ΧΑ. Προσπάθεια να κρατηθεί ο FTSE-20 πάνω από τις 200 μονάδες. Στο 1,46 ευρώ ο ΟΤΕ, νέες πιέσεις σε 3Ε, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ. Αντιστάσεις από MPB, ΔΕΗ, FFG και Eurobank.

Και νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με βουτιά του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από τα ιστορικά επίπεδα των 550 μονάδων. Και ενώ οι ξένοι παραμένουν πωλητές, σήμερα κυρίως στον ΟΤΕ, αλλά και συγκεκριμένοι εγχώριοι παίκτες ρευστοποιούν για λόγους ρευστότητας.

Την ίδια ώρα, οι αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας έχουν πάρει φωτιά: η Μαδρίτη βαδίζει στα βήματα της Αθήνας και η Ρώμη παρακολουθεί και ανήμπορη περιμένει τη σειρά της. Στο 28,05% εκτινάσσονται τα νέα ομόλογα, ενώ πληθαίνουν οι ισχυρές πλέον ανησυχίες για τις τράπεζες.

Ανώτατο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στο Reuters, σημειώνει πως οι τράπεζες της χώρας του είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αποτυπώνεται στις προειδοποιήσεις κορυφαίων παραγόντων για το τρομακτικό κόστος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πολύ ακριβή την αποτιμά η επικεφαλής του ΔΝΤ, καμπανάκι χτυπά η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ο Guardian (με ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο) αποτιμά σε 1 τρισ. το… μάρμαρο από ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας μας.

Ένα τόσο σύνθετο θέμα, που εμφανέστατα πλέον δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, και μάλιστα χωρίς ιστορικό προηγούμενο, δεν μπορεί παρά να προκαλεί τόσο διιστάμενες κι αντικρουόμενες γνώμες κι εκτιμήσεις. Άλλωστε, πολυποίκιλα είναι και τα κάθε λογής συμφέροντα που ευνοούνται ή επιβαρύνονται από τη μία ή την άλλη λύση, και βεβαίως δεν αναφερόμαστε μόνο στα εγχώρια.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να αποτιμά τα επερχόμενα, χωρίς ωστόσο να καταγράφει το βίαιο κι ακραίο συμβάν που κατά την εκτίμηση ορισμένων θα οδηγήσει στην κάθαρση.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει περισσότερο από 3,3%, ο FTSE 20 χάνει ενδοσυνεδριακά τις 200 μονάδες, ο ΟΤΕ φτάνει το 1,45 ευρώ κι η Εθνική Τράπεζα το 1,18 ευρώ, χωρίς να «υστερούν» τα υπόλοιπα.
 
Λίγο πριν τις 17:00 η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 36 εκατ. ευρώ, με 12,5 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ, κι ενώ το διάγραμμα του Οργανισμού έχει σπάσει εντελώς. Στον ΟΠΑΠ πραγματοποιείται μέχρι τώρα ο υψηλότερος τζίρος και αποδίδεται κατά μείζονα λόγο σε αποχώρηση τουλάχιστον ενός ξένου παίκτη.

Στα 6,8 εκατ. ευρώ φτάνουν οι συναλλαγές στην Εθνική Τράπεζα (με 5,7 εκατ. τεμάχια), ενώ ισχυρή πίεση δέχεται και η μετοχή της Coca Cola 3Ε, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Στο κόκκινο από τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα μέχρι τη Βιέννη και το Άμστερνταμ.
 
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποιεί και το κέντρο της ΕΚΤ, ενώ σε σχετικό θέμα του euro2day γίνεται λόγος για «ασπίδα από ΕΚΤ και ELA».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v