ΧΑ:Επιλεκτικές κινήσεις με βάση την ειδησεογραφία

Σε μετοχές που εμπεριέχονται στην τρέχουσα ειδησεογραφία επικεντρώνεται το όποιο ενδιαφέρον στο ΧΑ. Ιδιαίτερα χαμηλός ο τζίρος. Σχετική κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο. Χωρίς πράξη 200 μετοχές την πρώτη ώρα.

Σε μία συνεδρίαση με κύριο χαρακτηριστικό τον τζίρο απελπισίας (αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 48΄ συνεδρίασης για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο στην αξία συναλλαγών), η εικόνα που δημιουργείται μετά την πρώτη ώρα δείχνει επιλεκτικές κινήσεις που έχουν ως βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται και σχετική κινητικότητα μετά από πολύ καιρό σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Ξεκινώντας από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές μέχρι στιγμής κινούνται με μικτά πρόσημα και μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο, ενώ το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σε μία προσπάθεια αντίδρασης επέστρεψε υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου του 1,21 δολαρίου.

Γυρίζοντας στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, και ενώ μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης περίπου 200 μετοχές δεν έχουν πραγματοποιήσει πράξη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι πρώτες ενδείξεις δημιουργούν την αίσθηση ότι η σημερινή συνεδρίαση θα έχει χαρακτηριστικά, εκτός από τον χαμηλό τζίρο, και τις επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές εταιρειών που βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν στις πρώτες γραμμές της επιχειρηματικής ειδησεογραφίας.

Έτσι σημαντική κινητικότητα καταγράφεται στη μετοχή της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις - εκπλήξεις, που μπορεί να σηματοδοτήσουν γενικότερες αλλαγές στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και αυτό το τελευταίο δίνει αξιοπρόσεκτα κέρδη τόσο στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που πιθανότατα θα ακολουθήσει τις εξελίξεις μετά την ΑΤΕ, όσο και στις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Πειραιώς.

Επίσης, χαμηλότερα, και βάσει των επιχειρηματικών ειδήσεων κι εκτιμήσεων, κινητικότητα παρατηρείται στη Σωληνουργεία Κορίνθου και εξ αντανακλάσεως στη μητρική Σιδενόρ αλλά και στη ΓΕΚ Τέρνα.

Επιστρέφοντας στον 20άρη, τα μεγαλύτερα κέρδη, που ξεπερνούν τις 4 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για τη Eurobank και του 2% για την Εθνική και την Alpha Bank.

Με κέρδη μεγαλύτερα του 1%, αλλά σχετικά χαμηλές συναλλαγές ακολουθούν Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια. Αντίθετα, υπό σχετική πίεση και κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο βρίσκεται μέχρι στιγμής η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Εν μέσω δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος, ασφαλώς και δεν υπάρχουν εντυπωσιακές απαιτήσεις. Παρά ταύτα, θα είναι ευπρόσδεκτη η όποια διατήρηση του ενδιαφέροντος που μέχρι στιγμής υφίσταται καθώς ο χαμηλός τζίρος δεν αφήνει περιθώρια για πολύ έντονες «συγκινήσεις».

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v