Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΑΠ έκοψε τη φόρα στη Σοφοκλέους

Έχασε τα κέρδη ο Γενικός Δείκτης μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ αλλά και τη βουτιά του ΟΠΑΠ. Η εταιρεία απειλείται με επιπλέον φορολόγηση, γεγονός που οδήγησε σε ρευστοποιήσεις. Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται ο όγκος συναλλαγών.

Ο ΟΠΑΠ και οι διευρυνόμενες απώλειες για τη μετοχή, που φτάνουν πλέον το 15,41%, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κλίση που έχει λάβει το Χ.Α.

Λίγο μετά τις 14.30 η εντεινόμενη υποχώρηση της μετοχής του Οργανισμού και λιγότερο με αφορμή τις δηλώσεις του Ζ.Κλ. Γιούνκερ οι πωλητές ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που νωρίτερα υποχώρησε έως τα 5,25 ευρώ, πολύ σημαντική περιοχή στήριξης θεωρούνται τα 5,30-5,40 ευρώ.

Οι πωλητές στον ΟΠΑΠ, που ξεκίνησαν τις ρευστοποιήσεις από την αρχή της συνεδρίασης, φαίνεται πως επηρεάστηκαν από πρωινό δημοσίευμα (της Καθημερινής) σύμφωνα με το οποίο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβαρυνθεί φορολογικά ο όμιλος.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν πως είναι η τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα που πλησιάζοντας ο FTSE-20 στην περιοχή των 290 μονάδων ενεργοποιούνται σημαντικές εντολές πώλησης κι η αγορά διορθώνει άτσαλα.

Θυμίζουμε πως κάτι ανάλογο συνέβη και χθες κι η αφορμή αποδόθηκε στις δηλώσεις του Θ. Κατσάμπα στη WSJ.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή αναφέρει ότι αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού «όλα δείχνουν ότι η Κομισιόν θα συναινέσει στα δικαιώματα του οργανισμού σε ό,τι αφορά την επέκταση της άδειάς του για 10 χρόνια, αλλά δεν θα επιτρέψει τη διακριτική μεταχείρισή του σε ό,τι αφορά τη φορολογία».

Στο πλαίσιο αυτό, το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η φορολογία του Οργανισμού θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστεί στο όριο του 30% επί των μικτών κερδών, όπως ορίζει ο νόμος 4002/2011».

Στα υπέρ αυτής της εξέλιξης το δημοσίευμα καταγράφει ότι το κράτος θα έχει να λαμβάνει στο μέλλον περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τον Οργανισμό. «Τα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ -πωλήσεις μείον αποδόσεις στους παίκτες- το 2011 ανήλθαν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ και το μέτρο της φορολόγησης των μικτών κερδών (gaming tax) αντιστοιχεί περίπου σε 400 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά, με το νέο πλαίσιο φορολογίας, το Δημόσιο θα εισπράττει στο μέλλον τα επιπρόσθετα αυτά έσοδα σε ετήσια βάση».

Ωστόσο, η εφημερίδα τονίζει ότι «το αρνητικό ενός τέτοιου συμβιβασμού είναι ότι μειώνει την αξία του ΟΠΑΠ εν όψει της ιδιωτικοποίησης».

Από την πλευρά του, ο ΟΠΑΠ με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι "δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ΟΠΑΠ Α.Ε. καμιά ενημέρωση περί αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της.

Το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί εγκαίρως για οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή γνωστοποιηθεί αρμοδίως στη Διοίκηση της εταιρείας".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v