Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καθ΄ οδόν για τις 290 μονάδες ο FT 20

Το δέλεαρ που "έψαχνε" το ΧΑ το βρήκε στην προοπτική να κλείσει το πακέτο μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Επαναδρομολογήση του 20άρη προς τις 290 μονάδες με "ισχυρά χέρια" να έχουν μαζέψει χαμηλά. Κλειδία Εθνική και ΟΠΑΠ.

O...μπαλαντέρ για να κλείσει το πακέτο μέχρι την Κυριακή το βράδυ είναι ένα από τα κύρια θέματα του euro2day.

Και ακριβώς σε αυτή την προοπτική- να κλείσει δηλαδή μέχρι την Κυριακή- στήθηκε και πέτυχε απόλυτα ακόμη ένα παιχνίδι προεξόφλησης.

Στηρίζθηκε μεν κυρίως σε εγχώριες δυνάμεις και 3-5 ξένους έβαλε όμως την αγορά εκ νέου σε τροχιά προς τις 800 μονάδες και τον Ftse20 σε νέα δοκιμασία των 290 (295) που είναι ο επόμενος στόχος για τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση.

Στο σχετικό θέμα της η Ελενα Λάσκαρη σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι "...ένα ακόμα χτύπημα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, όπως αυτά των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης απαιτεί η τρόικα προκειμένου να κλείσει από την πλευρά της το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι αναζητείται στον κωδικό «δημόσιοι υπάλληλοι», χωρίς βεβαίως να γίνεται λόγος για απολύσεις ή εφεδρεία που αποτελούν "κόκκινες γραμμές" ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το χρυσό μέτρο, δεν έχει ακόμα βρεθεί αν και οι ιδέες δεν λείπουν. Ορισμένες πηγές, για παράδειγμα, αναφέρουν τον περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης».

Aλλες πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται στρέφουν τους προβολείς σε βαθύτερο μαχαίρι στις αποδοχές σε στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα.".

Το ΧΑ προεξόφληση θέλει και χωρίς συναισθηματισμούς και ηθικές αναστολές για το τι μπορεί να επιφέρει ακόμη ένα πακέτο μέτρων στην κοινωνία "κοιτά πιο μπροστά" κρίνοντας και από την - λεκτική προσώρας- στάση των δανειστών, του Βερολίνου με κριτήριο τις εκθέσεις των ξένων οίκων (ενδεικτική η προσέγγιση της Goldman Sachs ) .

Η...θεαματικότητα μάλιστα του γυρίσματος, ο τρόπος που αναδύθηκε από τα χαμηλά ημέρας μέχρι τα σχεδόν υψηλά με αιχμή τράπεζες αλλά και μετοχές- σηματωρούς είναι χαρακτηριστική του "βάθους" της αγοράς και της ισχύος των διαμορφωτών τάσης.

Προφανώς και επρόκειτο για συντονισμένη κίνηση "ισχυρών χεριών" που με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, την προοπτική να "κλείσει" το πακέτο μέχρι την Κυριακή- άρα να πάει ο Αντ. Σαμαράς με "γεμάτα χέρια" στις συναντήσεις του με τους δανειστές έτρεξε την αγορά χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Από τεχνικής πλευράς συνέβαλε και η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 270 μονάδων με συνέπεια την επαναδρομολόγηση του 20άρη προς τον κύριο στόχο των 290(295) μονάδων. Σε αυτή την προοπτική θα κριθούν αρκετά για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v