Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εναλλαγή προσήμων σε αναζήτηση καταλύτη

Σε αναμονή το ΧΑ, με τον ΓΔ στις 750 και τον FT20 στις 280 μονάδες. Κέρδη για Alpha, Eurobank και Πειραιώς, αγοραστές έως τα 5,25 € στον ΟΠΑΠ. Στο...πακέτο και την επίσκεψη Σαμαρά στη Ρώμη ποντάρουν οι βραχυπρόθεσμοι.

Αντίδραση σε στενά όρια διακύμανσης με μέτριο τζίρο με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στην περιοχή των 745 μονάδων, τον Ftse20 πέριξ των 275-280 με μάλλον μέτριο τζίρο και συναλλακτικότητα.

Η εικόνα της αγοράς, σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, αποτυπώνει την εύλογη αναμονή από πλευράς ενεργών παικτών για τα τρέχοντα-κρίσιμα «ανοιχτά μέτωπα».

Παρά το ότι έχει προεξοφληθεί η σύνταξη και η υπερψήφιση του περίφημου πακέτου, νευρικότητα θα υπάρχει μέχρι και την τελευταία στιγμή, μέχρι την παρουσίαση του στους δανειστές. Παρά το ό,τι έχει προεξοφληθεί η ουδέτερη έως φιλική στάση των εταίρων η αγορά θέλει να διαπιστώσει- επιβεβαιώσει και την τελική στάση του Βερολίνου, αυτό που ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ως βελτίωση του κλίματος με την γερμανική πλευρά.

Καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός (και ) το ΧΑ λογικό είναι να έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τα επερχόμενα ωστόσο θα πρέπει να κάνει ταμείο και μάλιστα στην ώρα του. Από τη στιγμή που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαρτάται από τις τελικές αποφάσεις των ξένων.

Στο μάλλον μέτριο τζίρο, πάντα σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων πηγών, αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η εύλογη στάση αναμονής για την επιβεβαίωση των όσων θεωρούνται λίγο ως πολύ αναμενόμενα.

Από τεχνικής πλευράς η διακύμανση των βασικών δεικτών στα τρέχοντα επίπεδα ακριβώς αυτό υποδηλώνει επιμονή στο θετικό σενάριο αλλά η αδυναμία- απροθυμία υπέρβασης των 290-295 μονάδων (για τον 20άρη) την ανάγκη επιβεβαίωσης της «τελικής λύσης» του Βερολίνου/τρόικας.

Άξιον αναφοράς είναι, πως η Αθήνα κινείται σε ικανό βαθμό διαφοροποιούμενη έναντι των περισσότερων ευρω-αγορών με τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα σε Μαδρίτη- Λισσαβόνα. Οι εικόνες των διαδηλώσεων, των αντιδράσεων του κόσμου στα μέτρα αυστηρότητας (σε Ισπανία/Πορτογαλία) ήταν...πρώτο θέμα το Σαββατοκύριακο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, σε όλα τα ευρω-κανάλια. Το, ότι ...απουσίαζε η Αθήνα, το ότι ΔΕΝ ήταν στο στόχαστρο το «ελληνικό πρόβλημα» προφανώς έχει τη σημασία του. Από αυτή την άποψη θα λέγαμε, πως η Ελλάδα είναι... μερικούς γύρους πιο μπροστά τουλάχιστον από τις δύο χώρες της Ιβηρικής ενώ ορισμένοι αναλυτές περιμένουν με ενδιαφέρον την επίσκεψη Αντ. Σαμαρά στη Ρώμη.

Η Ιταλία αναδεικνύεται τελικά (μέσω των Μ. Ντράγκι/ΕΚΤ και Μ. Μόντι) σε χρήσιμο σύμμαχο της ελληνικής υπόθεσης (διαψεύδοντας τις φρούδες προσδοκίες αρκετών για...γαλλική βοήθεια από τον Φρ. Ολάντ). Εάν όμως ο έλληνας πρωθυπουργός...βγάλει κάποιο μικρό χαρτί από την συνάντηση με τον ιταλό ομόλογο του θα έχει όντως ενδιαφέρον.

Στις τράπεζες η ομάδα των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank συνεχίζει συγκρατημένα στο ρυθμό της προεξόφλησης με μικρές απώλειες για την ΕΤΕ, που ωστόσο κρατά τα 2,00 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η Πειραιώς κερδίζει ακόμη λίγους πόντους (περνώντας τα 0,40 ευρώ) με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές. Στα 5,270 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με την όποια προσφορά να απορροφάται στην αρχή της συνεδρίασης και τους αγοραστές να ανεβάζουν σταδιακά τον πήχη.

Αναμφίβολα αυτή η εξέλιξη συμβάλλει στην εκτόνωση των έντονων πιέσεων, που είχαν ασκηθεί προς το «κλείσιμο» της συνεδρίασης της 14/9. Μέτρια διακύμανση για τη ΔΕΗ, λίγο χαμηλότερα έως τα 3,54 ευρώ, προς τα 3,18 ο ΟΤΕ (με συναλλαγές στο 1/ 3 του ΟΠΑΠ). Παλεύει τα 3,00-3,10 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 2,99 η Βιοχάλκο, στα 5,62 η Motor Oil και στα 1,30 ο Ελλάκτορας με σχετικά υψηλό τζίρο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v