Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστοποιήσεις κερδών στις τράπεζες

Διόρθωσης συνέχεια με την αγορά να υποχωρεί προς τις 720 μ. Πτωτικά οι τράπεζες που υπεραπέδωσαν τελευταία και αντίδραση μετοχών (ΟΠΑΠ) που είχαν μείνει πίσω. Μέχρι τις 710 μ. δεν αλλάζει η φορά της αγοράς.

Διόρθωση με το... καλημέρα. Ή ορθότερα συνέχεια των χθεσινών ρευστοποιήσεων/πιέσεων με τους βασικούς δείκτες να διολισθαίνουν ακόμη μια κλίμακα χαμηλότερα.

Ελλείψει νέων κινήτρων και ισχυρού δέλεαρ, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες -κυρίως αυτοί- συνεχίζουν να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεων τους, πιθανότατα περιμένοντας την αγορά από χαμηλότερες τιμές.

Προσώρας όμως μετράμε διόρθωση του Γενικού Δείκτη έως τις 725,96 μονάδες, απώλειες 1,33% για τον FTSE-20 που προσεγγίζει τις 265 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 4,5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 10.55΄.

Βαρίδι, μετά από καιρό, και πάλι οι τράπεζες, καθώς η απουσία ουσιαστικών ειδήσεων, η εκ νέου χρονική απομάκρυνση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης εύλογα πυροδοτούν πωλήσεις από την πλευρά όσων έγραψαν σημαντικές υπεραξίες στην πρόσφατη ανοδική αντίδραση.

Είναι ενδεικτικό λ.χ. πως η μετοχή της Εθνικής, που υποχωρεί 3,4%, σημειώνει θετική απόδοση 40% σε διάστημα μηνός και περίπου 5,5% σε διάστημα εβδομάδας. Για τη Eurobank, που είχε μεγαλύτερη (13,5%) εβδομαδιαία απόδοση, οι απώλειες ξεπερνούν το 3,75%, με την τιμή να υποχωρεί και πάλι κάτω από το όριο του 1 ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγοντας θεωρεί απόλυτα φυσιολογική αυτήν την αποθέρμανση και την... οπισθοχώρηση της αγοράς, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξίσου σημαντική κίνηση από χαμηλότερες περιοχές. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση πως όσα θετικά είχαν προεξοφληθεί μέχρι τις αντιστάσεις των 790-800 για το Γ.Δ. και των 290-295 για τον 20άρη θα μείνουν ενεργά και δεν θα προκύψουν δραματικές ανατροπές.

Η ίδια πηγή σχετίζει -σε μικρό βαθμό- τις κινήσεις ορισμένων παικτών με τις αλλαγές στην σύνθεση επί μέρους δεικτών (από την συνεδρίαση της 24/9 - δες σχετικό θέμα του euro2day.gr).

Κλίμα συγκρατημένης επιφυλακτικότητας, νευρικότητας και εν μέρει αμηχανίας επικρατεί και στις περισσότερες ευρωαγορές τη στιγμή που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει προβληματικό το σύστημα διασώσεων της Ε.Ε.

Στο Χ.Α. και πάλι, ο μέτριος τζίρος παραπέμπει μεν στη διάθεση κατοχύρωσης θέσεων αλλά και στην εκτίμηση πολλών πως η υπόθεση «ανοδική αντίδραση» δεν τελείωσε, απεναντίας. Από τεχνική πλευρά η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από σημαντικές παραμέτρους και στοιχεία.

Σταθερός στα 5,20 ευρώ ο ΟΠΑΠ, η συμπεριφορά του οποίου ήταν ζητούμενη μετά το άδειασμα της Παρασκευής. Αντιθέτως, ο ΟΤΕ επιστρέφει στην στήριξη των 3 ευρώ, ενώ και στη ΔΕΗ πιθανότατα θα δοκιμαστούν τα 3,30 ευρώ. Να σημειωθεί πως το τελευταίο τρίμηνο η μετοχή της Επιχείρησης έχει ενισχυθεί κατά 63,29% και 36,84% σε διάστημα μηνός. Ανάλογη είναι η απόδοση και του ΟΤΕ.

Πρακτικά μετοχές, όπως λ.χ. ΔΕΗ και ΟΤΕ ,που σε διάστημα μηνός και τριμήνου πραγματοποίησαν υψηλές διψήφιες αποδόσεις, υποχωρούν προς τις πρώτες στηρίξεις τους αφήνοντας χώρο για άλλους (όπως ο ΟΠΑΠ) που στα ίδια διαστήματα είχαν υποαποδώσει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v