Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμένει τα νέα μέσα και έξω

Από την περιοχή των 750 μονάδων το ΧΑ περιμένει τη συμφωνία για το «πακέτο μέτρων» και το αίτημα Α. Σαμαρά για επιμήκυνση του προγράμματος. Στο επίκεντρο βρίσκονται τράπεζες, ΔΕΗ αλλά και ΟΠΑΠ.

Οι πολιτικοί μπορεί να φρέναραν χθες τους αγοραστές, σύμφωνα με το σχόλιο του Θ. Σταυρόπουλου, ωστόσο το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό.

Η χθεσινή συνεδρίαση διευκόλυνε στη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών και καλύτερων περιθωρίων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Από τεχνικής πλευράς και πάντα όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση θα επαναλάβουμε την πάγια θέση των τελευταίων ημερών.

Όσο ο Ftse 20 δεν δίνει «κλεισίματα» πάνω από τις 290-295 μονάδες και μάλιστα με αυξανόμενες συναλλαγές θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Οι εξελίξεις τρέχουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Από τη νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την Τρόικα αργότερα το απόγευμα (16.00) όπως ενημερώνει η Ελ. Λάσκαρη μέχρι τις μυστικές επαφές Ισπανίας- Ε.Ε. για διάσωση με πρόγραμμα «πλήρους μνημονιακής βοήθειας».

Τώρα το πόσο… μυστικές είναι αυτές οι επαφές τη στιγμή που οι αγορές το έχουν… τούμπανο και η Μαδρίτη «κρυφό καμάρι» είναι ένα άλλο θέμα. Διευκολύνουν όμως οι εξελίξεις σε Ισπανία αλλά και Πορτογαλία την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Αγγ. Παπαμιλτιάδου, ο Αντ. Σαμαράς έχει δώσει μία και μόνο εντολή. Να κλείσουν όλα τας μέτωπα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής 18-19/10 ώστε να μπορέσει να θέσει επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης.

Εδώ και μέρες έχει στοχοθετηθεί η προσπάθεια που γίνεται κυρίως σε πολιτικό επίπεδο με ορίζοντα το αργότερο τις 18-19 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, που οι αγορές το θεωρούν θετικό, ποντάρει μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων παικτών αλλά και λιγοστών ξένων.

Η κίνηση του ΧΑ μέχρι την περιοχή των 800 (και του Ftse 20 έως τις 295) αποτελεί το πρώτο από τα στοιχήματα που έχει μπροστά της η αγορά. Και περιλαμβάνει, προεξοφλεί την με κάθε τρόπο και κόστος συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων. Το δεύτερο έχει ορίζοντα μέχρι τις 18-19/10 και θα περιλαμβάνει το ενδεχόμενο της έγκρισης ή όχι της ελληνικής πρότασης.

Συν τω χρόνω όμως έχει δημιουργηθεί μόχλευση σε τομείς και επιμέρους δραστηριότητες.

Στον χώρο της ενέργειας ο Μ. Καϊταντζίδης αναλύει τι αλλάζει με την ευρωαπόφαση για τη ΔΕΗ. Στις κατασκευές μετά την πρόταση Γ. Μπόμπολα για τα διόδια (της Αττικής Οδού) ο Ελλάκτωρ δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για αλλαγές στη μετοχική σύνθεση απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Κεφαλαιαγοράς.

Η Chipita, σύμφωνα με την Αλ. Γκίτση από τις ΗΠΑ στρέφει το επενδυτικό της βλέμμα προς Ανατολάς, τις αναδυόμενες αγορές. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την σταθερή αλλαγή διάθεσης και αντιμετώπισης της Ελλάδας από τους ξένους.

Ενδεικτική η τελευταία έκθεση της Fitch που εκτιμούσε χθες ότι μια πιθανή συμφωνία για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο θα μείωνε το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ ή μιας δεύτερης πτώχευσης.

Ενδιαφέρουσα η συνέχεια και εάν επιβεβαιωθεί τελικά το θετικό ενδεχόμενο, το ΧΑ θα έχει ουσιαστικούς λόγους για να εισέλθει στον επόμενο ανοδικό κύκλο του. Με τα απαραίτητα βέβαια ενδοσυνεδριακά βυθίσματα, τις διορθώσεις και τις παγίδες που μπορεί να κρύβει κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους το ημερήσιο παιχνίδι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v