Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας ΟΠΑΠ δεν φέρνει τη διόρθωση...

Η "βουτιά" έως 18,2% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ μετά τη συμφωνία για τη φορολόγηση επιβαρύνει την εικόνα της αγοράς, που δίνει μάχη για να κρατηθεί σε θετικό έδαφος. Υπεραπόδοση για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Folli.

Χωρίς σημαντικές δυσκολίες το ΧΑ προσπέρασε το «βαρίδι» του ΟΠΑΠ συνεχίζοντας υψηλότερα. Με τις υπόλοιπες 19 μετοχές του 20άρη σε αγοραστικό-ανοδικό ρυθμό που επανέφερε τον Γενικό Δείκτη προς τις 770 και τον Ftse 20 έως τις 287,97 μονάδες.

Με αυξανόμενες συναλλαγές και το περίπου 20%-25% του τζίρου να αλλάζει χέρια στον καταρρέοντα ΟΠΑΠ.

Για τα όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό έχει «ανέβει» από πιο νωρίς σχετικό σχόλιό μας στον Εκηβόλο.

Την πίεση που δικαιολογημένα ασκήθηκε στους δείκτες επιχειρήθηκε να εξισορροπηθεί με δεικτοβαρείς τίτλους, κάτι που οδήγησε την στα όρια των 15,00 ευρώ, τον ΟΤΕ έως τα 3,47 και υπεραπόδοση για Alpha Bank, Eurobank αλλά και Πειραιώς όπως άλλωστε για την πλειονότητα των μετοχών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Ανάλογα εορταστικό το κλίμα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με αυξημένες συναλλαγές και υψηλή μεταβλητότητα σε μετοχές – σηματωρούς.

Μέσα στην γενικότερη ευωχία θα πρέπει να προσεχθεί ο ενδοσυνεδριακός σχηματισμός διπλής κορυφής (στις 11.39 και 11.53) μία πρώτη προσπάθεια κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων που επιχειρήθηκε αλλά και τον σχηματισμό διπλού χαμηλού στην αρχή της συνεδρίασης και συγκεκριμένα στις 10.40 και 10.45 ελέω ΟΠΑΠ.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί το ότι η μέχρι τώρα αντίδραση του 20άρη δεν τον έχει φέρει πάνω από την τελευταία τοπική κορυφή των 294 μονάδων, κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί όσο ο δείκτης πλησιάζει μεν, δεν ξεπερνά όμως αυτήν την αντίσταση.

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται όλα τα νεότερα από το μέτωπο της Εμπορικής Τράπεζας με τον Χρ. Κίτσιο να υπενθυμίζει ότι στις 29/9 εξετάζονται οι εγγυήσεις των τριών διεκδικητών.

Μέχρι τώρα η τοπική κορυφή για την μετοχή της Εθνικής έχει σημειωθεί στα 2,11, για την Alpha Bank, στα 1,74 και για την Eurobank στα 1,18 ευρώ.

Στην Πειραιώς συνεχίζεται το «δίπλωμα» από τα ιστορικά ελάχιστα των 0,16 ευρώ (την 1/11/2011) με ενδιαφέρουσα εξέλιξη την παρουσία του ισχυρού μετόχου μειοψηφίας (PPF) και στον διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία όπως ακούγεται.

Η μέχρι τώρα καλή εικόνα της αγοράς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με το βαρύτερο σήμερα κλίμα που διαμορφώνεται εκ νέου στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου, τα ανησυχητικά νέα που έρχονται από την Λισαβόνα και την εικόνα της αγοράς ομολόγων, κυρίως της Ισπανίας.

Είναι προφανές πως στο ΧΑ «παίζεται» ένα ενδιαφέρον αλλά και ριψοκίνδυνο στοίχημα που σχετίζεται κυρίως με τις ενθαρρυντικές για τη χώρα μας τελευταίες εξελίξεις. Σε αυτό το ποντάρισμα επενδύονται και αρκετά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, χαρτοφυλάκια που γράφουν ήδη διψήφιες αποδόσεις και κινούνται ταχύτατα.

Κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων το ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει ενταθεί με υψηλούς τζίρους η μεταβλητότητα βασικών δεικτών, μετοχών σε αυτά τα επίπεδα φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός νέου βραχυπρόθεσμου ανοδικού κύκλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v