Ελπίδες ότι κλείνει το πακέτο

Προσδοκία ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών, συν δυο δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ελπίδες ότι κλείνει το πακέτο
Η τρόικα θα σταματήσει τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Το γεγονός, όμως, δεν αποτελεί σήμα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όπως δήλωσε ο Simon O'Connor οι συνομιλίες θα σταματήσουν το σαββατοκύριακο για περίπου μια εβδομάδα. «Αυτό δεν είναι ένδειξη προβλήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμη η έκθεση. «Δεν έχω συγκεκριμένες ημερομηνίες», είπε αλλά υπενθύμισε ότι ο κ. Γιούνκερ ότι θα είναι έτοιμη κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, προσδοκία ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών (συν δυο δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων) στη συνάντηση ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και την τρόικα που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξέφρασε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την πολύωρη χθεσινή σύσκεψη.

Η τρόικα έπαψε να επιμένει σε διεύρυνση του πακέτου από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, το οποίο έχει κλείσει ήδη στα 7,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Υπήρξαν κάποιες «πρωτότυπες ιδέες» οι οποίες τέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη και οι οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και θα συζητηθούν σήμερα. Μια από αυτές, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, είναι η εγκατάσταση φωτοβολταικών σε στέγες σχολείων, μέτρο που αποδίδει 50 εκατ. Είναι μια από τις ιδεες που είχαν απορριφθεί εκ των προτέρων από τους δανειστές και τώρα εξετάζονται.

Στόχος πλέον του υπουργείου Οικονομικών είναι να κλείσει το πακέτο στο 100%.

Το «πακέτο» όταν συμφωνηθεί μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τρόικας θα κλείσει με την έγκριση του eurgroup και αφού νωρίτερα έχει υπάρξει και η τελική συμφωνία των τριών αρχηγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v