Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ένα βήμα πίσω…

Δύο βήματα εμπρός την προηγούμενη εβδομάδα αλλά για ένα...πίσω ετοιμάζονται οι παίκτες στη σημερινή συνεδρίαση. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για ΓΔ και 20άρη. Μετοχές κλειδιά Εθνική αλλά και Eurobank.

Μία εβδομάδα για τα μέτρα και δύο συν δύο δισ. ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για τις 2-3 πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Το ΧΑ με βάση τα γνωστά μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής «έβλεπε» τις 800 μονάδες αλλά μετά και τον...τζόκερ του Reuters περί νέας παράτασης στο θρίλερ της καταβολής της «μεγάλης δόσης» εκ των πραγμάτων αναθεωρείται η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση. Στα μυστικά του σήριαλ της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αναφέρονται οι FT ρίχνοντας λίγο παραπάνω φως σε αυτή την ιδιότυπη διελκυστίνδα μεταξύ Αθηνών- Βερολίνου/δανειστών.

Ομως επί της ουσίας και...παικτικά κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν λίγο πίσω, με την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών-μετοχών σηματωρών να τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Ούτως ή άλλως το ΧΑ έχει αποφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα «λεφτά με...ουρά» όπως αναλύεται σε σχετικό θέμα του euro2day γεγονός που επιτρέπει στους λίγους μεν γνώστες δε του παιχνιδιού να περιμένουν την αγορά και τις τιμές λίγο χαμηλότερα.

Οι στηρίξεις (πρώτη και δεύτερη γραμμή άμυνας) για τον Γενικό Δείκτη και τον 20άρη είναι εμφανείς και μέχρι τώρα έχουν δοκιμασθεί επιτυχώς δύο με τρεις φορές. Ισάριθμες φορές επιτυχώς κάτι, που ενδυναμώνει τις συγκεκριμένες ζώνες τιμών.

Βέβαια η έκταση της οπισθοχώρησης και τα όρια κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων μένει να επιβεβαιωθούν άμεσα ενδεχομένως στα πρώτα 40-45΄της συνεδρίασης να είναι αυτά, που θα καθορίσουν τους όρους του σημερινού παιχνιδιού .

Οπισθοχώρηση λοιπόν, μέχρις ότου κλείσει το περίφημο πακέτο με ότι αυτό προοιωνίζεται για όσους κινούνται στο περιθώριο του Τ συν 3 και είχαν «προγραμματίσει» για σήμερα-αύριο αλλιώς τις κινήσεις τους.

Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς παραμένει ως το πακέτο θα κλείσει και ότι ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή εικόνα στη Σύνοδο Κορυφής (μέσα Οκτωβρίου). Κατά συνέπεια και εκτός δραματικού/αρνητικού ενδεχομένου ο σχεδιασμός και η στόχευση δεν αλλάζουν.

Για αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθούν κινήσεις και ενέργειες στην περιφέρεια της αγοράς, που κατά την εκτίμηση έγκυρων κύκλων ενδέχεται να σηματοδοτούν ή προκαταλαμβάνουν τις εξελίξεις.

Κατ΄ αρχήν οι αλλαγές στο Δ.Σ της Eurobank αφορούν στην παρουσία ηχηρότατων ονομάτων που δύσκολα θα πρέπει να ειδωθούν χωρίς πιο ενδελεχή ματιά. Ονόματα, που η παρουσία τους και μόνο στο ΔΣ του Ομίλου κάτι σημαίνει όχι μόνο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής αλλά και της «ελληνικής υπόθεσης» για τη συνέχεια.

Κατά δεύτερον η αλλαγή θέσης αρκετών ξένων ειδικότερα στην αγορά ελληνικών ομολόγων παραπέμπει στην εκτίμηση τους- πρόβλεψη πως το εγχείρημα θα ευοδωθεί. Για να δούμε.

Και τρίτον μία αλλαγή στάσης της τελευταίας στιγμής με την ΤτΕ να γίνεται αποδέκτης αιτήματος ξένου τραπεζικού ομίλου με την προοπτική της ΜΗ αποχώρησης της από την ελληνική αγορά. Εξέλιξη ενδιαφέρουσα, καθώς δείχνει πως στο...και πέντε ο ξένος όμιλος (ξανά) βλέπει φως στη... σήραγγα και ρισκάρει να μην μείνει εκτός παιδιάς κάνοντας επί της ουσίας στροφή 180 μοιρών.

Αυτές οι...περιφερειακές κινήσεις, γεγονότα είναι που μας καθιστούν εξαιρετικά ενεργούς παρά την...κωλυσιεργία των τελευταίων ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v