Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έκλεισε 8 εβδομάδες το ανοδικό σερί

Ρεκόρ επταετίας στη Σοφοκλέους που ενισχύεται επί οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες. Στο πράσινο για το 2012 16 από τις 20 μετοχές του FT 20. Σήμερα, προβλημάτισε η είδηση για νέα αναβολή στην έκθεση της τρόικα. 

Η αξιολόγηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος αναμένεται να καθυστερήσει για μετά τις Αμερικανικές εκλογές, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η έκθεση της τρόικα αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου, πιθανότατα πριν τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου. Αποτελεί δε τη βάση για την απόφαση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, που, σύμφωνα με το πρακτορείο σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει ρευστότητα να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, θα κηρύξει στάση πληρωμών και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαφορές στους κόλπους της τρόικα για το ακριβές ύψος των προβλημάτων του Ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις για αναβολή λίγων εβδομάδων, δείχνουν ότι η έκθεση θα καθυστερήσει έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα θα εκδίδει βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια για την κάλυψη των αναγκών της και οι Τράπεζες θα λαμβάνουν κεφάλαια από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA της Τρ. Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι της τρόικα δήλωσαν ότι το δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως μεταφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. 

Η είδηση αυτή ήλθε λίγο πριν την λήξη της σημερινής συνεδρίασης και ενώ είχε μεσολαβήσει η λήξη του triple witching Σεπτεμβρίου και η Αγορά θα κληθεί να την τιμολογήσει καλύτερα από την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όμως είναι βέβαιο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει τροφή για νέα “υποψιασμένα” σενάρια.

Επίσης και άλλο πίσω ενδέχεται να πάει η ανακοίνωση του πλειοδότη για την Εμπορική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, ανοικτό αφήνουν κύκλοι του ομίλου της Credit Agricole το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή μετάθεση των αποφάσεων για την Εμπορική. Όπως είναι γνωστό, η Credit Agricole έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για την προσεχή Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, με αποκλειστικό θέμα την Εμπορική. Η συνεδρίαση, ή η λήψη της τελικής απόφασης ενδέχεται να μετατεθεί το αργότερο, όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Τα στατιστικά

Από εκεί και πέρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραψε σήμερα ένα ακόμα ρεκόρ.
Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν η όγδοη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, που κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 4,41%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης τερμάτισε την εβδομάδα με εβδομαδιαία κέρδη 1,74%. Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη στο 14,01% και 13,33% αντίστοιχα.

Επίσης από την αρχή του χρόνου ο FTSE σημειώνει κέρδη 7,16%, ο FTSEM κέρδη 33,31%, ενώ αντίθετα ο δείκτης μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης απώλειες 3,38%.

Να σημειωθεί ότι οκτώ συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από την περίοδο 24/6/2005 έως 19/8/2005, δηλαδή η Σοφοκλέους σημείωσε νέο ρεκόρ επταετίας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη, μόνο οι Κύπρου, CPB, MIG και ΟΠΑΠ, καταγράφουν αρνητική ποσοστιαία μεταβολή, με σημείο αναφοράς της 30/12/2011.


Η συνεδρίαση

Μένοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα να δώσει το τεχνικά ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ανοδική διάτρηση της ζώνης 770 – 790, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 840 – 850 μονάδες, καθώς ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τις 790,71 μονάδες (14.53), κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως το τελικό κλείσιμο, όμως τελικά έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 775,71 μονάδες με κέρδη 1,58%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 80,5 εκατ. από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Μόλις τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της CPB και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-3,79% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Coca-Cola (-0,33%), Ελ. Πετρέλαια (-4,83% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και ΟΠΑΠ (-2,33%).

Αντίθετα στο υψηλό ημέρας και με κέρδη μεγαλύτερα του 7% έκλεισαν οι Μέτκα και Motor Oil, κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Τιτάνα (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και Eurobank, του 5% για τον Ελλάκτωρα, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές στου 20αρη.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 113 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών, για 27 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%, ενώ στα επιμέρους, σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους και όχι μόνο το Ιατρικό, επιμένουν ανοδικά Fourlis, Intralot και Frigoglass, σε νέα υψηλά 12μηνου η Τέρνα Ενεργειακή, κινητικότητα στο σύνολο των θυγατρικών Βιοχάλκο, που όμως υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας, βγήκε από την συναλλακτική απραξία η Kleeman, συνεχίζει ανοδικά η Creta Farm, ανέβασε όγκους η Flexopack, που συνίσταται για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης”, ενώ τελείως “αθόρυβα” εξελίσσεται η “ανάδυση” της ΝΕΛ με απόλυτα ελεγχόμενη προσφορά.

Αντίθετα, για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι η Αγορά δεν πιστεύει τα σενάρια αποκρατικοποιήσεων και αυτό φαίνεται στο ταμπλώ και στις μετοχές που εμπλέκονται σε αυτά: ΕΥΔΑΠ (+0,46%), ΕΥΑΘ (+0,48%), ΟΛΠ (+1,79%), ΟΛΘ (-0,54%).

Αντίθετα με σταθερό βηματισμό η Γενική Τρ. (-19,95%), ακολουθεί την χρηματιστηριακή “μοίρα” των μετοχών που έρχονται από reverse split (!)

Τέλος, μάλλον ψύχραιμα υποδέχθηκε η Αγορά την αποτυχία του διαγωνισμού για την ΕΒΖ (-1,87%). Πιο συγκεκριμένα, η "Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. υπό Ειδική Εκκαθάριση" ανακοίνωσε ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής της στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη Α.Ε. κηρύχθηκε άγονος.

ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ

Ασφαλώς και για τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ίσως αξίζει υποσημείωσης  η “συμπεριφορά” που επιδεικνύουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δύο μετοχές.

Μία είναι η μετοχή του ΟΠΑΠ που δεν λέει να αντιδράσει μετά την νέα φορολογική “κεραμίδα”. Ο τίτλος συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ συνεχίζονται οι εκθέσεις με τις μειώσεις στις τιμές – στόχους για την μετοχή.

Έτσι μετά την UBS και την BNP Paribas, σήμερα ήταν η σειρά της Eurobank Eq.

Πιο συγκεκριμένα, στα 6 ευρώ από 10 πριν, περικόπτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Eurobank Equities, διατηρώντας τη σύσταση “Buy”. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η επιβολή φόρου 30% από το 2013 οδηγεί σε πτώση 40-50% στα EBITDA του Οργανισμού.

Η άλλη περίπτωση είναι αυτή του Ελλάκτωρα. Ο τίτλος συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα η σημερινή ήλθε μετά την χθεσινή “χαλαρή” διάψευση των τελευταίων φημών (!)


Το διεθνές κλίμα

Πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν την Ευρωζώνη να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός νέου “κουρέματος” του Ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών το σενάριο μιας νέας απομείωσης του Ελληνικού χρέους κερδίζει συνεχώς έδαφος. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η Γερμανική έκδοση των Financial Times, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων έχουν τεθεί τα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο εκτελέστηκε από τον Μάιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2011.

Μικτή η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του νέου iPhone στην Αγορά λιανικής και ενώ εντείνεται η φημολογία πως η Ισπανία προετοιμάζει το έδαφος για να ζητήσει επίσημα πακέτο στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αν και χωρίς τις δύο επιλογές για την ενίσχυση της μόχλευσης που ισχύουν για τον EFSF, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Πρόκειται για δύο επιλογές μόχλευσης που είχαν σχεδιαστεί ώστε ο προκάτοχος του ESM να μπορεί να κινητοποιήσει άμεσα “δύναμη πυρός” 500 δισ. ευρώ προσφέροντας επιπλέον μέτρα προστασίας στους επενδυτές. Αν και επισήμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν ορίσει τη “δύναμη πυρός” του ESM, ο διευθύνων σύμβουλός του Klaus Regling είχε αναφέρει ότι θα μπορεί να κινητοποιήσει έως 1 τρισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, διατηρείται η αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και όπως αναφέρεται η εκκίνηση του ESM θα γίνει κανονικά στις 8 Οκτωβρίου χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα εργαλεία μόχλευσης. Μία τέτοια εξέλιξη όμως, συνεπάγεται ότι τα εργαλεία μόχλευσης δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που η Ισπανία καταθέσει αίτημα καθολικής στήριξης της οικονομίας της.

Τι περιμένουν οι αναλυτές

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, αποτελεί πρόκληση για όσους επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ακόμα και αν η κινητικότητα είναι απλά ένα “ράλι ανακούφισης”, μετά από παρατεταμένη απαξίωση των τιμών, με “κίνητρο” την αποκλιμάκωση του σεναρίου εξόδου της Χώρας από την ζώνη του ευρώ.

Από εκεί και πέρα, τίποτα νεότερο δεν υπάρχει στο μέτωπο της Οικονομίας, ούτε καν η ολοκλήρωση των μέτρων που θα αποτελέσουν το “διαβατήριο” για την εκταμίευση της επόμενης μεγάλης δόσης.

Παρά ταύτα στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, παρατηρήθηκε σχετική διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ευρύτερο αριθμό μετοχών, με ζητούμενο (πάντα) τα κεφάλαια μακράς διάρκειας.

Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν κρίσιμες, με το γενικότερο διεθνές οικονομικό περιβάλλον να έχει αυξανόμενες αβεβαιότητες, καθώς ο βαθμός συνεννόησης στην Ευρωζώνη παραμένει χαμηλός, υπάρχουν εστίες γεωπολιτικής αστάθειας και βέβαια κατεβάζει ρυθμούς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο σύμβουλος επενδύσεων, επισημαίνει την υπάρχουσα μεταβλητότητα και εφιστά την προσοχή, κυρίως στα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Τι έγινε στο ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές στα συμβόλαια του FTSE να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ και νέα αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, που έφθασαν τα 128.588 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη κλείνοντας με υπερτίμηση 0,45%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με premium από 0,80% έως 1%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.377, τιμή εκκαθάρισης 285,25), κινήθηκαν μεταξύ 280,75 και 294,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.000 Intralot, 28.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (25.622), Alpha Bank (13.074), Κύπρου (11.042), ΔΕΗ (3.182), ΟΤΕ (4.962), ΟΠΑΠ (5.531), CPB (2.608), Πειραιώς (17.463), Ελλάκτωρα (660), Μυτιληναίο (602), Intralot (1.542), Eurobank (2.246), ΓΕΚ (32.848), MIG (5.246), Motor Oil (221), Ελ. Πετρέλαια (498), Μέτκα (249), Coca-Cola (114), Βιοχάλκο (288), ΕΧΑΕ (117), Σιδενόρ (385).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 αμετάβλητη στο 51%, με τον όγκο συναλλαγών να κινείται σχετικά υψηλότερα, στα 1935 δικαιώματα (1336 calls και 599 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το μοναδικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Frigoglass (1000 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.013.349 τεμ.).

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 775,78 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,41%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 2,83%, ο Mid 30 με κέρδη 16,55% και ο Small Cap 80 με άνοδο 5,50%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: των Τραπεζών 1,74%, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών 9,29%, των Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών 13,50%, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 17,56%, και οι Πρώτες Ύλες 14,11%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ταξιδιών & Αναψυχής με 14,13 % και ο κλάδος Ακίνητης Περιουσίας κατά 9,92%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ (41,82%), Εριουργία Τρία Άλφα (ΠΟ) (38,26%), Ιντραλότ (33,33%), Φουρλίς Συμμετοχών (32,76%), Forthnet (31,03%), Logismos (30%), Kλουκίνας Λάππας (29,41%), Σιδενόρ (28,21%) Sprider (26,67%),Σπύρου Αγρ. Οικ (26,42%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαρβαρέσος (- 40,61%), Γενική Τράπεζα (- 34,89%), Φιερατέξ ( - 26,89%), Unibios (- 25%), Λιβάνης (-23,24%), Εριουργία Τρία Άλφα (-20%), ΟΠΑΠ (-19,08%), ΝΑΚΑΣ Μουσική (-18,96%) Αlpha Αστικά Ακίνητα (-17,81%) και PC Systems (-17,43%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v