Θέλει το «κάτι παραπάνω» το ΧΑ

Νέα «καύσιμα», πέραν της έγκρισης της περιβόητης δόσης, θέλει το Χρηματιστήριο της Αθήνας για να κάνει την υπέρβαση. Επανάκαμψη με νόημα της Goldman Sachs στην Ελλάδα.

Επιστρέφουν οι ξένοι στο ΧΑ, σημειώναμε στο σχόλιο του Σαββάτου, για ελληνική επάνοδο της Goldman Sachs κάνει λόγο η Αναστασία Παπαϊωάννου σε σχετικό θέμα της.

Το τι μπορεί να σημαίνει η επανάκαμψη του συγκεκριμένου οίκου, αναλύεται εκτενώς και βεβαίως προοιωνίζεται εξελίξεις προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι αγορές.

Το ΧΑ συνεχίζει να λειτουργεί προεξοφλητικά, έχοντας ωστόσο ενσωματώσει ήδη και την έγκριση της… περιβόητης δόσης.

Οι δε τράπεζες έχουν αφομοιώσει σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες διεργασίες, ενέργειες αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανόμενης της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-Societe Generale για την Γενική Τράπεζα.

Εν πολλοίς έχει ενσωματωθεί και η εξέλιξη από το μέτωπο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου παρά τα όσα αναφέρονται, οι Εθνική Τράπεζα - Eurobank που ελέγχουν εμφανώς ένα ποσοστό της τάξης του 20% έχουν και ως ενιαίο σχήμα τον πρώτο λόγο.

Αυτά σημαίνουν πως, για να κινηθεί υψηλότερα το ΧΑ θα χρειαστούν νέα «καύσιμα» πέραν των όσων έχουν ήδη αφομοιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ποια μπορεί να είναι αυτά; Για παράδειγμα οι επιχειρηματικές διεργασίες που συντελούνται σε άλλους κλάδους, με ενδεικτικότερο αυτόν των αερομεταφορών. Αλλά και σε ουσιαστικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου που συμβάλλουν στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Και σε αυτό το μέτωπο προς ώρας έχουν γίνει ελάχιστα, για να μην πούμε σχεδόν τίποτα.

Πλέον το ΧΑ χρειάζεται απτές αποδείξεις, ουσιώδεις ενέργειες που να μπορούν να «μοχλεύσουν» την οικονομία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v