ΧΑ: Ισχυροποιούνται οι πωλητές

Πτωτικές τάσεις καταγράφει η Σοφοκλέους μετά την αρχική νευρικότητα. Κέρδη για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Μotor Oil, Alpha. Στο "κόκκινο" Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, ΟΤΕ, 3Ε. Απώλειες για συνολικά 68 μετοχές.

Συντηρητικά και σήμερα κινούνται στην πλειονότητά τους οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Ούτως ή άλλως εξαρχής ζητούμενη ήταν η επιβεβαίωση των πρώτων, άντε το πολύ των δεύτερων, στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες και μετοχές.

Στην αρχή της συνεδρίασης δοκιμάστηκαν οι 870 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 330 μονάδες για τον FTSE-20. Οι δύο δείκτες υποχώρησαν οριακά χαμηλότερα, στο διάστημα μέχρι τις 10.50-10.55, για να αντιδράσουν στη συνέχεια προς τις 880-885 και τις 335 μονάδες αντίστοιχα.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 13,5 εκατ. ευρώ στις 11.25, κυμαίνεται δηλαδή περίπου στα χθεσινά επίπεδα.

Μέχρι τώρα, οι παίκτες στην πλειονότητά τους κινούνται με γνώμονα όσα συμβαίνουν στα καθ’ ημάς. «Για παιχνίδι του δειλού» με προθεσμία Δευτέρας κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανικολάου, αποτυπώνοντας εύγλωττα την κατάσταση που επικρατεί σε πολιτικό επίπεδο.

Δευτερευόντως, οι παίκτες επηρεάζονται από τις αλυσιδωτές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Η S&P υποβαθμίζει γαλλικές τράπεζες και επιβαρύνει τη «βαθμολογία κινδύνου» για τη Γαλλία.

Επίσης, σύμφωνα με το ΔΝΤ, κρίσιμη για την Ιρλανδία είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM. Ακόμα, «χτυπά καμπανάκι» και στη Λισαβόνα, με το ταμείο να θεωρεί εμπόδια την ύφεση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια(*).

Την ίδια στιγμή, ο Bini Smaghi τονίζει ότι η Ισπανία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα διάσωσης στην Ε.Ε., τη στιγμή όπου ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς μένει άνεργος και η ανεργία εκτινάσσεται στο 25% το τρίτο τρίμηνο.

Στα της… Σοφοκλέους, η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Στα 2,43 ευρώ η Εθνική, μικρή αντίδραση της Alpha Bank προς τα 2,31 ευρώ, σταθερή στο 1,26 ευρώ η Eurobank, χαμηλότερα η Πειραιώς.

Από τη μη τραπεζική τριάδα, οριακές απώλειες για τον ΟΠΑΠ, μεγαλύτερες για τον ΟΤΕ, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ που ενισχύεται έως τα 4,89 ευρώ.

Προς τα 4 ευρώ επιχειρείται να αντιδράσει ο Μυτιληναίος, δένει τα 7,70 ευρώ η Μέτκα. Η ΜΟΗ παλεύει τα 7 ευρώ, σταθερός στα 15,55 ευρώ ο Τιτάνας.

Λιγοστές οι εξαιρέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς περιορίζονται σε Αττικής, Intralot, ΕΧΑΕ, Fourlis αλλά και σε Παρνασσό, Intrakat, Σωληνουργεία Κορίνθου.


* Έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν εντελώς το ΔΝΤ και οι λοιποί δανειστές. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Πορτογαλία παραδέχονται πως η ακολουθούμενη πολιτική είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Επιμένουν, όμως, στην ακόμη πιο άτεγκτη εφαρμογή της, στην υλοποίηση όλο και πιο υφεσιακών μέτρων και πολιτικών. Έχουν δε το θράσος να εγκαλούν τους λαούς για τη δυσαρέσκεια και τις κινητοποιήσεις τους.

Καθημερινά ενισχύεται η εκτίμηση όλο και περισσότερων πως οι δανειστές ακολουθούν μεθοδικά μια λαθεμένη, με βάση την οικονομική λογική, τακτική, ακριβώς επειδή η μεθόδευσή τους αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v