Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν βγήκαν τα πονταρίσματα στους traders

Τα "στοιχήματα" για βραχύβια ανάκαμψη των τραπεζών δεν επαληθεύτηκαν και οι βραχυπρόθεσμοι τάχθηκαν στο πλευρό των πωλητών. Βουτιά 6,8% για τον τραπεζικό δείκτη. Εξαίρεση η Λαϊκή (+8,5%). Κέρδη για Μυτιληναίο, ΜΟΗ.

Από το χθεσινό σχόλιο η στήλη είχε επισημάνει τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα, υψηλού ρίσκου, που αναλάμβαναν οι traders, ποντάροντας στην βραχύβια ανάνηψη του Τραπεζικού κλάδου και στην πιθανή αναβάθμιση της Εθνικής στους δείκτες MSCI.

Μάλιστα, η στήλη δίνοντας κάποια “τεχνικά tips” ανέφερε: Σε κάθε περίπτωση και με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης, για να μην αποδεικνύονται “fake” οι όποιες Τραπεζικές αντιδράσεις και δημιουργούν νέους εγκλωβισμούς, θα πρέπει ο Τραπεζικός δείκτης να δώσει κατ΄ αρχήν κλεισίματα υψηλότερα των 299 μονάδων, η Alpha Bank υψηλότερα των 1,80 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,82 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 0,4590 ευρώ.

Δυστυχώς για αυτούς δεν τους βγήκε ούτε το ένα, αλλά ούτε και το άλλο και βέβαια τα “κακής ποιότητας” και απόλυτα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα κεφάλαια, δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να προχωρήσουν σε “stop loss”, να αλλάξουν παράταξη και να προστεθούν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών, με κύριο εκφραστή, όπως πάντα τον Τραπεζικό κλάδο, οι Δεικτοβαρείς τίτλοι του οποίου έκλεισαν με βαρύτατες απώλειες επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την διαγραμματική τους απεικόνιση.


Εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, μια αλλαγή στον δείκτη Global Small Cap και τέσσερις στον Global Micro Cap περιλαμβάνει για την Ελλάδα η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI.

Συγκεκριμένα, με τις αλλαγές προστίθεται στον δείκτη Global Small Cap η Cyprus Popular Bank, ενώ στον δείκτη Global Micro Cap προστίθεται η Πλαστικά Κρήτης και αφαιρούνται οι Αστήρ Παλάς, Lavipharm και Πήγασος Εκδοτική. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του MSCI, οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ από την λήξη της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου 2012. Σημειώνεται ότι στον δείκτη MSCI Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές της Coca-Cola και του ΟΠΑΠ.

Η παραμονή της Coca-Cola και η μη αντικατάστασή της από την Εθνική, έφερε τις πρώτες ρευστοποιήσεις. Ο τίτλος ξεκίνησε της συνεδρίαση με “AMEM”, άνοιξε στα 1,52 ευρώ (-4,43%) και στην πορεία κινήθηκε, εν μέσω διακυμάνσεων, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Η υποχώρηση της μετοχής χαμηλότερα από την στήριξη των 1,55 ευρώ και αν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή της συμπεριφοράς, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η δοκιμασία της αμέσως επόμενης στήριξης στα 1,35 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Κύπρου, Πειραιώς και ΟΠΑΠ και πολύ κοντά σε αυτά, εκτός από την Εθνική και η ΔΕΗ.

Η Alpha Bank έχασε την στήριξη στα 1,50 ευρώ και “βλέπει μπροστά της” την αμέσως επόμενη στα 1,32 ευρώ.

Παρελθόν και η στήριξη των 0,4000 ευρώ για την Πειραιώς, με την αμέσως επόμενη να
εντοπίζεται στα 0,3400 ευρώ.

Από την άλλη η σχετική αναβάθμιση της CPB έφερε αρχικούς αγοραστές στον τίτλο που την ώθησαν μέχρι τα 0,0540 ευρώ (+14,89) για να υποχωρήσει σημαντικά στην συνέχεια.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 30/11 ο εν λόγω τίτλος αποχωρεί από τον FTSE.


Πως κινήθηκαν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ

Και αν αυτά που συνέβησαν στον Τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν περίπου αναμενόμενα, ασφαλώς και “ξένισε” η συμπεριφορά των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ο πρώτος υπέστη μίνι επίθεση πωλητών μετά τις 16.29, έχασε την στήριξη των 4,74 ευρώ και αν δεν ανακάμψει άμεσα, δεν αποκλείεται να διολισθήσει προς την επόμενη στήριξη των 4,50 ευρώ.

Από τις 16.34 ξεκίνησε η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση για την ΔΕΗ που την έφερε να κλείσει χαμηλότερα από την στήριξη στα 4,20 ευρώ. Ζητούμενο η άμεση αντίδραση για να μην απειληθεί η επόμενη στήριξη στα 3,70 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα και με τον ΟΤΕ να υποχωρεί από το υψηλό ημέρας των 3,80 ευρώ (+2,7%) και να κλείνει με μικρές απώλειες, χάλασε, εν μέρει, η αρχική εντύπωση που έδινε η Αγορά, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να απεξαρτηθεί από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα και να κινηθεί ανεξάρτητα του Τραπεζικού κλάδου.

Από την άλλη, το γεγονός ότι η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών είναι σημαντικά υπέρ των “πράσινων” δείχνει ότι κάποια υπομονετικά χαρτοφυλάκια αρχίζουν και “χτίζουν” θέσεις και χαμηλότερα του 20αρη.

Αυτή ακριβώς είναι και η άποψη των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου που τονίζουν πως είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να πάρουν την σκυτάλη του πρωταγωνιστή άλλες επενδυτικές επιλογές. Επίσης, να επιδιωχθεί η συστηματική διαφοροποίηση της συμπεριφοράς τέτοιων επενδυτικών επιλογών και η αποφυγή της αγελαίας κίνησης του συνόλου (είτε ανοδικά είτε καθοδικά), ιδιαίτερα σε συνεδριάσεις υψηλής μεταβλητότητας.

Μένοντας στον FTSE, αξίζει αναφοράς ότι ο Μυτιληναίος συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας στο άνω όριο της ζώνης αντίστασης 3,57 – 3,65 ευρώ, την οποία αν υπερφαλαγγίσει η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στην ζώνη 3,90 – 4,10 ευρώ.

Κοντά στα υψηλά ημέρας έκλεισε η Motor Oil και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Jumbo, με επιλεκτικές αγορές από χαρτοφυλάκια που ποντάρουν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου.

Στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα, οκτώ μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+3,14% και 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Ελλάκτωρας (+0,61% και 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Μέτκα (+1,82% και 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Motor Oil (+3,28%), Μυτιληναίος (+1,96%, έγινε αναφορά παραπάνω), Jumbo (+0,82%, έγινε αναφορά παραπάνω), CPB (+8,51%, έγινε αναφορά παραπάνω) και MIG (+1,56%, και 2η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας).

Από την άλλη, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-8,23%) και Πειραιώς (-8,09%). Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Alpha Bank, Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 785,19 (10.33) και 805,1 μονάδων (12.13) και έκλεισε στις 788,06 μονάδες με απώλειες 0,84%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων) έφθασε τα 44,5 εκατ.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών, για 22 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 4% και για άλλους τόσους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Στα επιμέρους που μπορεί να ενδιαφέρουν περισσότερο, με μικρή χρονοκαθυστέρηση η Αγορά προσπάθησε να τιμολογήσει το deal Cosco, HP, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιχορηγώντας την μετοχή του ΟΛΠ, δεύτερη μέρα αξιοπρόσεκτης ζήτησης για την Κρι Κρι, συνέχισε έντονα ανοδικά η Τέρνα Ενεργειακή, που μετά την λήξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε αποτελέσματα εννεαμήνου με αύξηση ενοποιημένων πωλήσεων κατά 89,6% και καθαρών κερδών κατά 42%, ενώ διακριτικά “τσιμπολογήματα” παρατηρούνται στον ΟΛΘ που συμπλήρωσε 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έκλεισε σε νέα υψηλά 19 μηνών (!)


O τραπεζικός κλάδος και οι προκλήσεις

Επιστρέφοντας στον Τραπεζικό κλάδο και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, στο προσχέδιο της Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία, η τρόικα τονίζει ότι λόγω της βαθιάς ύφεσης και της έκρηξης των επισφαλειών που αυτή προκαλεί, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι προβλέψεις που πρέπει να σχηματίζονται, γεγονός που “τρώει” ήδη τα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” των Ελληνικών Τραπεζών.

Τα 50 δισ.ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης παραμένουν επαρκή αλλά μόνο με συντηρητικές εκτιμήσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση για το 2013 θα είναι εντός των εκτιμήσεων του 4,5%.

Ενδεικτικό του δυσμενούς περιβάλλοντος που καλλιεργείται είναι ότι στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, οι εκπρόσωποι της τρόικας αναφέρονται στην επικαιροποίηση από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος των εκτιμήσεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με βάση τις πιο πρόσφατες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραμένουν επαρκείς οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που έχουν ληφθεί.

Από την άλλη, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, υπό το βάρος των εξελίξεων, την ερχόμενη Τετάρτη συζητείται στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων πρόταση για πώληση του 100% της Ελληνικό ΑΕ και όχι του 70% που προβλέπει ο διαγωνισμός. Σχετικό αίτημα έχουν υποβάλλει δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων για το Ελληνικό και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά με στόχο να έχουν τη δυνατότητα πώλησης τμήματος των εγκαταστάσεων.

Στη δεύτερη φάση για το Ελληνικό έχουν προκριθεί τέσσερις όμιλοι. Πρόκειται για την Qatari Diar (θυγατρική της Qatar Investment Authority) από το Κατάρ, την Ισραηλινή Elbit Imaging, την Βρετανική London & Regional Properties και την Lamda Development.

Αν ξεκινήσουν οι εξελίξεις, δεν αποκλείεται να κινηθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ο “γειτνιάζων” Παρνασσός, έστω και αν βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο για τον Αγ. Κοσμά.


FT: Η λιτότητα βαθαίνει την ύφεση στην Ελλάδα

Η λιτότητα βαθαίνει την ύφεση στην Ελλάδα” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times αναφορικά με τη συρρίκνωση του Ελληνικού ΑΕΠ κατά 7,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπου αναφέρεται ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού για το 2013.

Η Βρετανική εφημερίδα, επισημαίνει ότι η Ελληνική οικονομία είθισται να καταγράφει καλύτερους ρυθμούς κατά το τρίτο τρίμηνο όταν κορυφώνονται και τα έσοδα από τον τουρισμό. Ειδικότερα αυτή τη χρονιά όμως, υπήρξε ο έκτακτος παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, επισημαίνουν οι FT. Οι προβλέψεις για τη μετέπειτα πορεία όμως, δεν είναι ευοίωνες. “Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο” αναφέρει η εφημερίδα.

Ανά μήνα πραγματοποιούνται περί τις 30.000 διακοπές ρεύματος, λόγω χρέους, Σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά, όπως προκύπτει από έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στα 1,33 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές έως τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία. Σημειώνεται ότι τα μεγέθη είναι σαφώς χαμηλότερα από άλλες χρονιές, κάτι που αποδίδεται στην καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το ΔΝΤ έχει κάνει ότι μπορεί για την Ελλάδα, τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ζητώντας "άλλες ενέργειες" για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους. "Η βιωσιμότητα είναι κρίσιμη. Θέλουμε να δούμε το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020", τόνισε.

Για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας πιθανότατα θα απαιτηθεί μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του χρέους της, ενώ η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως να ζητήσει διάσωση, δήλωσε ο Luc Coene, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Βελγική εφημερίδα “De Standaard”. “Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν στο 190% του ΑΕΠ του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, στο επίπεδο δηλαδή που το ΔΝΤ θεωρεί ως το μέγιστο βιώσιμο μακροπρόθεσμα” δήλωσε.

Η Κ. Λαγκάρντ είναι "ο μόνος ενήλικας στο τραπέζι" των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι αν δεν γίνει τώρα “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους, η Χώρα θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε χρεοκοπία.

Οι διεθνείς δανειστές είτε θα αποφασίσουν να χάσουν κάποια χρήματα τώρα, προσφέροντας στην Ελλάδα σημαντική ανακούφιση από το χρέος, είτε θα το κάνουν αργότερα ως μέρος μιας άτακτης Ελληνικής χρεοκοπίας και της αποχώρησης της Χώρας από το ευρώ, τονίζει το Βloomberg. Αν περιμένουν μέχρι να διενεργηθούν οι Γερμανικές εκλογές το 2013, θα είναι πολύ αργά για την Ελλάδα και πιθανότατα για το ευρώ, προειδοποιούν οι συντάκτες του άρθρου.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Κόκκινα” ταμπλώ στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Οριακή ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατεγράφη στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το ΑΕΠ των 17 Κρατών της Ευρωζώνης υποχώρησε -0,1% το γ΄ τρίμηνο του 2012, ενώ το β΄ τρίμηνο είχε επίσης κινηθεί αρνητικά, στο 0,2%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αυτός "έτρεξε" με ρυθμό 2,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 2,5%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +0,2%.

Η Fed ενδέχεται να αναγκαστεί να διευρύνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων το 2013, μετά τη λήξη του "Operation Twist", υποστήριξε μια ομάδα αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας με βάση τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης.

Παράλληλα, τα πρακτικά δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed τάσσονται, σε γενικές γραμμές, υπέρ της άποψης η Fed να ενημερώσει την αγορά ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 7% και ο πληθωρισμός δεν ξεπεράσει το 3%.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1% τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε 2,2% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του πληθωρισμού 2,1% μετά το 2% του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας εκτινάχθηκαν κατά 78.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική Αγορά, εξαιτίας των επιπτώσεων του καταστροφικού τυφώνα Σάντι. Στα ταμεία εμφανίστηκαν 439.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 375.000, ενώ την προηγηθείσα εβδομάδα είχαν κατατεθεί 375.000 αιτήσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το βραχυπρόθεσμο πτωτικό momentum, στην Ελληνική Αγορά, βρίσκεται σε ισχύ από τα τέλη Οκτωβρίου και ενισχύθηκε στην αρχή της εβδομάδας αυτής από την πρόσφατη μεγάλη πτώση στις Τράπεζες που σχετίζεται με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης και από την αβεβαιότητα σχετικά με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, αναφέρει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Η κατακόρυφη πτώση του Τραπεζικού δείκτη, οδήγησε και πάλι το Γενικό Δείκτη κοντά στη στήριξη των 750 μονάδων.

Τα νέα δεδομένα σχετικά με τις τιμές αυξήσεων των Τραπεζών υπόσχονται σημαντική μεταβλητότητα στο Δείκτη για ένα διάστημα, ίσως και για ένα πεντάμηνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις. Προς το παρόν κερδίζει πόντους το σενάριο της κίνησης μεταξύ 755 και 840 μονάδων για μεγάλο διάστημα.

Η ανακοίνωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών τη Δευτέρα επηρέασε πολύ αρνητικά τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Ενδεχομένως, οι μέτοχοι να περίμεναν κάτι καλύτερο αν και οι όροι θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι λόγω της δεινής θέσης που έχουν περιέλθει οι Ελληνικές Τράπεζες.

Οι μέτοχοι των Τραπεζών θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν άμεσα ένα μικρό ποσό από τα ποσά-μαμούθ που χρειάζονται οι Τράπεζες, τη στιγμή που τα πρωτοβάθμια κεφάλαια τους είναι αρνητικά.

Αποφεύγεται επίσης η άμεση κρατικοποίηση των Τραπεζών εκτός του ελάχιστα πιθανού σεναρίου της μη κάλυψης του 10% της ΑΜΚ από κάποια Τράπεζα.

Με βάση τις σημερινές τιμές, ειδικά στις περιπτώσεις των Πειραιώς και ETE-Eurobank θα εκδοθεί πληθώρα τεμαχίων ακόμα και στην περίπτωση κάλυψης απλώς του 10%. Επίσης το ότι οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου δε θα μετρήσουν στο στόχο του 6% των Πρωτοβάθμιων Ιδίων Κεφαλαίων αυξάνει τα ποσά των ΑΜΚ.

Η Alpha Bank, κατά τη γνώμη μας, είναι η Τράπεζα που επωφελείται από τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, αφού λόγω του ότι έχει οριακά θετικά Πρωτοβάθμια Κεφάλαια, η συμβολή των CoCos στην AMK θα είναι σημαντική.

Με βάση τους τελευταίους ισολογισμούς (της 31/3) υπολογίζουμε ότι θα ζητηθούν από την Αγορά λίγο πάνω από €2 δισ για την κάλυψη του ελάχιστου 10% των ΑΜΚ των συστημικών Τραπεζών. Αναλογιζόμενοι όμως ότι η κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών σήμερα είναι κοντά στα €3 δισ, η συγκέντρωση του παραπάνω ποσού δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη χωρίς κάποιο επιπλέον κίνητρο στους μετόχους.

Οι Κυπριακές Τράπεζες εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία. Ο τρόπος και ο χρόνος ανακεφαλαιοποίησης τους θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης με την τρόικα που δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως τώρα. Οι επισφάλειες και των δυο Τραπεζών θα είναι αυξημένες όπως ανακοίνωσαν, επομένως το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει και θα επηρεάζει την Ελληνική Αγορά είναι το θέμα των δημοσιονομικών της Ελλάδας. Οι ελπίδες που δημιουργούνται για συγχώνευση και καταβολή των δόσεων ύψους €44,6 δισ προς την Ελλάδα επηρεάζουν σίγουρα θετικά την Ελληνική Αγορά.

Απόφαση για κάποια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν αναμένεται άμεσα καθώς οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων είναι πολύ σημαντικές και οι συζητήσεις θα κρατήσουν πιθανότατα για καιρό, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, με τις συναλλαγές να βυθίζονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών έφθασαν τα 51.104 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 1%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.721, τιμή εκκαθάρισης 281,25), κινήθηκαν μεταξύ 278,75 και 288 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δραστηριότητα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Σχετικά αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (317.000 ΟΤΕ, 5.600 Coca-Cola, 260.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20.393), Alpha Bank (8.086), Κύπρου (2.017), ΔΕΗ (585), ΟΤΕ (3.141), ΟΠΑΠ (1.649), Πειραιώς (8.315), Μυτιληναίο (286), Eurobank (2.554), MIG (213), ΓΕΚ (750), Intralot (493), CPB (2.235), Σιδενόρ (133).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε ελαφρά στα επίπεδα του 59%, με τον όγκο συναλλαγών να είναι και εδώ μικρός, στα 357 δικαιώματα (223 calls και 134 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.355.349 τεμ.), Εθνική (4.512.206 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v