ΧΑ: Προσπάθεια ανασύνταξης, βαρίδι ο ΟΠΑΠ

Περιορίζει σημαντικά τις πρωινές απώλειες η αγορά, με τα κέρδη σε ΟΤΕ και ΔΕΗ να αντισταθμίζουν στο ταμπλό τη "βουτιά" στον ΟΠΑΠ. Κέρδη για την πλειονότητα των μετοχών του FT Large Cap.

Περιορίζει σημαντικά τις πρωινές απώλειες η αγορά, με τα κέρδη σε ΟΤΕ και ΔΕΗ να αντισταθμίζουν στο ταμπλό τη "βουτιά" στον ΟΠΑΠ.

Κέρδη εμφανίζει πλέον η πλειονότητα των ετοχών του FT Large Cap.

Νωρίτερα, έως και κάτω από τις 980 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, προς τις 970, ενώ προς τις 325 ο Ftse Large Cap με τις συναλλαγές στα 24 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 12:00. Μέτριος σχετικά τζίρος σε σύγκριση με τον χθεσινό ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων/ συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε, όπως αναμενόταν, με ουρά πωλήσεων που έφεραν χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη έως τις 987,31 μονάδες, τον Large Cap έως τις 330,19 με βαρίδι τον ΟΠΑΠ. Το σοκ από τη διετή «βουτιά» στα κέρδη του ΟΠΑΠ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, εύλογα προκαλεί σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών.

Κατοχύρωση θέσεων μετά τα «νέα υψηλά» των 7,76 ευρώ στη συνεδρίαση της 18/2 με τους εν δυνάμει αγοραστές να περιμένουν πέριξ των πρώτων σημαντικών στηρίξεων. Νωρίτερα η τιμή της μετοχής υποχώρησε έως τα 6,85 ευρώ δηλαδή κοντά στην δικαιολογούμενη περιοχή διόρθωσης.

Παραμένουν όμως συγκριτικά μέτριες οι συναλλαγές στη μετοχή (περίπου 200 χιλιάδες τεμάχια στις 11.05) που μας υποχρεώνουν να παραμείνουμε επιφυλακτικοί για το κατά πόσον τα τρέχοντα επίπεδα (6,80 ευρώ) προσφέρονται για μία βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση.

Αντιδρούν ΟΤΕ και ΔΕΗ κάτι, που μόνο ενθαρρυντικό μπορεί να θεωρηθεί για τη συνέχεια της συνεδρίασης. Και με γνώμονα, πως οι όποιες κινήσεις μας περιορίζονται στη σημερινή συνεδρίαση και όχι πέραν των 25-26 Φεβρουαρίου.

Εκτός εάν κάποιος αναλαμβάνει το ρίσκο μίας κίνησης προεξοφλώντας ή εκτιμώντας τις εξελίξεις στην Ιταλία. Αναφερόμαστε πάντα στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας αυτήν που δεν ξεπερνά τις (το πολύ) τρεις συνεδριάσεις.

Η Εθνική για διάφορους λόγους συντηρείται πάνω από το ένα ευρώ, μέχρι στιγμής έχει κάνει συναλλαγές έως τα 1,01 ευρώ αλλά δεν δείχνει ικανή για κάτι καλύτερο δηλαδή για πάνω από τα 1,05 ευρώ.

Μετοχές, που «αδειάστηκαν» εχθές και διόρθωσαν σημαντικά (λ.χ. Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.) υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ενισχύονται ήδη περισσότερο από το ισχνό 0,8-1,5% που καταγράφουν μέχρι τώρα. Η επαναφορά του Ελλάκτωρα πάνω από τα 2,00 ευρώ θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον αν η γενικότερη εικόνα του...ταμπλό δεν παρέπεμπε σε μία μάλλον συντηρητική στάση, επιφυλακτική θέση των ενεργών παικτών.

Ανάλογη εικόνα και στη «μεσαία κεφαλαιοποίηση» καθώς σε μετοχές- σηματωρούς όπως θεωρούνται η ΓΕΚ/Τέρνα, Σιδενόρ, Ιντρακόμ και οι συναλλαγές παραμένουν μέτριες και η διακύμανση περιορίζεται σε στενό εύρος. Ενδεικτικά η μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα με χαμηλό ημέρας στα 2,19 ευρώ θα μπορούσε να παρουσιάσει ενδιαφέρον στην περίπτωση που διόρθωνε περισσότερο προς τα 2,15 ευρώ (που αποτελούν ελάχιστη τιμή των τελευταίων εβδομάδων).

Ανάλογη τεχνικά εικόνα και γις τις δύο θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο με τα Ελληνικά Καλώδια στα 1,78 ευρώ (αλλά με μόλις 1.800 τεμάχια στις 11.10) και Σωληνουργεία στα 2,12 ευρώ με περισσότερες όμως συναλλαγές 39.251 μτχ. περίπου την ίδια ώρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v