Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατακόκκινος ο FTSE-25

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας, στα άκρα… για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και τρίτη παραίτηση εν μέσω «νοσηρού» κλίματος. To XA διορθώνει κάτω από τις 940 μονάδες.

Σε νοσηρό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον το Χ.Α. υποχωρεί, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται χαμηλότερα από τις 940 μονάδες.

Ήταν στραβό το κλήμα λόγω των παραιτήσεων Γ. Μέργου και Τ. Αθανασόπουλου, λόγω του εκτροχιασμού του προγράμματος… ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, λόγω της χθεσινής βόμβας Τιτάνα, επισημοποιήθηκε και πριν από λίγο και τυπικά η παραίτηση του γ.γ. του ΥΠΑΝ Σπ. Ευσταθόπουλου, και το Χ.Α. συγχρονίζεται ανάλογα.

Ο FTSE Large Cap υποχώρησε έως τις 309,73 μονάδες, ενώ και η πλειονότητα των δεικτών διορθώνει, ενώ και οι τράπεζες που ξεκίνησαν ανοδικά τώρα διορθώνουν.

Νωρίτερα, η διοίκηση της Τιτάν εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της η αποχώρηση του ομίλου από τη χώρα. Ωστόσο, οι χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου θεωρούνται η έσχατη προειδοποίηση ενός νουνεχούς επιχειρηματία, ενός παραδοσιακού βιομηχανικού ομίλου της χώρας.

Ευελπιστούμε ότι το Μαξίμου και η Πλ. Συντάγματος θα προχωρήσουν πέραν των λόγων και σε έργα.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα με το ΤΑΙΠΕΔ, με τον εκτροχιασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, φαίνεται πως συνταράσσει συθέμελα την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Κατ’ επέκταση και τις σχέσεις τους με την τρόικα, που αίφνης έχουν βρεθεί σε οριακό σημείο.

Σε πτωτική τροχιά οι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς σχετικά καλύτερη η εικόνα για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο 0,202 ευρώ.

Στη συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ν. Αναστασιάδη συζητείται και το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών.
 
Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφέρονται λεπτομέρειες για τις ΑΜΚ των τραπεζών, με τον πήχη να ανεβαίνει κατά μερικά δισ. ευρώ.

Σε μια πιεστική για την πλειονότητα των μετοχών συνεδρίαση, επιστρατεύεται η Coca Cola 3E, καθώς οι πωλητές επιμένουν σε ΟΠΑΠ (-3,40%), ΟΤΕ (-0,87%) και ΔΕΗ (-2,28%). Πιέσεις και σε Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα αλλά και στις μετοχές των Intralot, Intracom.

Η αξία των συναλλαγών κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha Bank.

Όσον αφορά το θέμα του ΟΠΑΠ, το euro2day.gr αναφέρεται εδώ και εβδομάδες - μήνες στην εμπλοκή με την Intralot, στον παρασκηνιακό πόλεμο συμφερόντων, στην προσπάθεια… ιδιωτικοποίησης αλά γκρέκα που πιεστικά προωθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί, και όχι μόνο, κύκλοι.

Επανειλημμένες οι αναφορές και η εστίαση του Γ. Παπανικολάου για ένα θέμα που δυναμιτίζει το πρόγραμμα ανύπαρκτων ιδιωτικοποιήσεων κι εκτρέπει τις σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας, με συνέπεια την άνωθεν επίσπευση για περισσότερες απολύσεις και για νέα σειρά μέτρων πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολόγιζε το Μαξίμου.

Για όποιον δεν έχει καταλάβει τι παίζεται, η σύγκρουση εγχώριων συμφερόντων, μεγαλόσχημων και ποικιλώνυμων κέντρων, προκαλεί την αμεσότερη παρέμβαση της τρόικας στα εσωτερικά της χώρας, με πρώτα υποψήφια - κύρια σήματα τα συνήθη υποζύγια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v