Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκαν Αθανασόπουλος, Μέργος λόγω ΔΕΗ

Δεκτές οι παραιτήσεις Τ. Αθανασόπουλου (ΤΑΙΠΕΔ) και Γ. Μέργου (γεν. γραμματέας ΥΠΟΙΚ) οι οποίες υποβλήθηκαν μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για τη μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Αμεσα η πρόταση για νέο επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Παραιτήθηκαν Αθανασόπουλος, Μέργος λόγω ΔΕΗ
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλος και ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος μετά τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν για τη μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Αμφότερες έγιναν δεκτές από τον Γ. Στουρνάρα ενώ ανακοινώθηκε ότι για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα προταθεί ο νέος υποψήφιος, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Η απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση του κ. Αθανασόπουλου μέχρι τη Δευτέρα συνδέεται με τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι οι πλέον κρίσιμες για τους διαγωνισμούς της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ, ενώ πρέπει να προχωρήσουν αρκετές νέες προκηρύξεις όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια, κ.λπ.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή αφού ήδη τέσσερις από τους διαγωνισμούς του πρώτου τριμήνου μετατέθηκαν για το δεύτερο, με κορυφαίο παράδειγμα τη ΛΑΡΚΟ η οποία έχει επισήμως εμπλακεί και σε υπόθεση κρατικών ενισχύσεων που διερευνά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η παραίτηση Αθανασόπουλου έγινε άμεσα αποδεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να μην υπάρχουν σκιες που θα δημιουργούσαν εμπλοκές στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση του προσώπου που θα αναλάβει την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, διαδικασία που κάθε άλλο παρά εύκολη, δεδομένου ότι όποιος αναλάβει θα κληθεί άμεσα να πέσει στα "βαθιά" και να χειριστεί "καυτούς φακέλους".


Η δίωξη για τη σύμβαση στο Αλιβέρι

Σημειώνεται ότι ο κ. Αθανασόπουλος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ενώ ο Γ. Μέργος μέλος του διοικητικού συμβουλίου την περίοδο που υπογράφτηκε η σύμβαση για το Αλιβέρι.

Η δίωξη ασκήθηκε κατά των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ που το 2007 υπέγραψαν σύμβαση για κατασκευή μονάδας στο Αλιβέρι, από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Αριστείδη Κορρέα.

Το αδίκημα για τα μέλη του επίμαχου Δ.Σ. της ΔΕΗ που υπέγραψε τη σύμβαση αφορά το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία με το νόμο 1608 του ’50, από την οποία όπως αναφέρεται, η ζημιά της ΔΕΗ υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Η δίωξη θα στραφεί κατά συγκεκριμένων προσώπων μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμα κύκλου ερευνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η σύμβαση υπεγράφη παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και ότι δεν επρόκειτο να κατασκευαστεί έγκαιρα ο αγωγός φυσικού αερίου που ήταν προαπαιτούμενος για τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την έρευνα του αντεισαγγελέα, φέρεται να υπέστη ζημία από αποζημίωση που υποχρεώθηκε να καταβάλλει στην κατασκευάστρια εξαιτίας της καθυστέρησης στο έργο, από το ποσό που κατέβαλλε ως πριμ επιτάχυνσης της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στην κατασκευάστρια εταιρία του (ΔΕΣΦΑ) αλλά και εξαιτίας της απώλειας τόκων από την πρόωρη εκταμίευση των κεφαλαίων, της επιβάρυνση από τόκους δανείων κ.ά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις και των δυο, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι υπεβλήθησαν για λόγους ευθιξίας. Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.

Με απόφαση του κ. Στουρνάρα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.


Η επιστολή παραίτησης του Τ. Αθανασόπουλου

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.

Υπό τα άνω –και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.

Με εκτίμηση

Τάκης Αθανασόπουλος"

Η επιστολή του Γ. Μέργου

"ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Ιωάννη Στουρνάρα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος.

Όμως, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου γιατί δεν θα ήθελα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας της οποίας προΐσταμαι.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε.

Με τιμή

Γεώργιος Μέργος"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v