Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Πρεσάρισμα" στις τράπεζες

Στρεβλή εικόνα και σήμερα στη Σοφοκλέους λόγω Coca Cola που με συναλλαγές λίγων χιλιάδων ευρώ στηρίζει το ΧΑ. Πτώση άνω του 7% για Εθνική, Alpha και Eurobank. Άνοδος για OTE και ΟΠΑΠ.

Με βουτιά των τραπεζών ξεκίνησε η συνεδρίαση και με σημαντικές απώλειες για τον κλαδικό δείκτη και έως 10% χαμηλότερα τις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Εικόνα εντελώς διαφορετική της χθεσινής, όπου στην αρχή της συνεδρίασης οι τιμές είχαν τραβηχτεί έως 6,5% υψηλότερα, για να διορθώσουν μετά τα πρώτα 15-25΄ με συντονισμένες ρευστοποιήσεις και πιέσεις.

Ωστόσο, σε αυτήν τη συγκυρία, μία Coca Cola πάει με όλα και προπάντων με το Χ.Α., καθώς συμβάλλει στην ανάσχεση των πιέσεων και με απόδοση που έφτασε έως και 5% γυρίζει τον μεν Γενικό Δείκτη πάνω από τις 990 και τον Ftse Large Cap στην περιοχή των 330 μονάδων.
 
Όμως, ειδικά στη σημερινή συνεδρίαση, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αναλυτικών σχεδίων των τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας όπου συστημικές και μη τράπεζες θα πρέπει να ανακοινώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το αν καλύπτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ώστε να μείνουν εν δυνάμει ιδιωτικές.

Σήμερα, η ΤτΕ θα γνωρίζει ποιες τράπεζες έχουν υπερκαλύψει τον στόχο του 10%, αναλυτικά ονόματα συμμετεχόντων, ακριβή κεφάλαια κάλυψης. Θα γνωρίζει επίσης ποιες τράπεζες είναι κοντά στον στόχο, ποιες παλεύουν το 12% , από που μπορεί να περιμένει εκπλήξεις η αγορά.

Γι' αυτό ειδικά η σημερινή συνεδρίαση κυρίως για τις τράπεζες απαιτεί τη δυνατή ενημέρωση, την καλύτερη πληροφόρηση και συνεχή παρακολούθηση φημών, διαρροών που πιθανόν να κυκλοφορήσουν στη διάρκειά της.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί πως σχετική ελαστικότητα (από την πλευρά της ΤτΕ) θα υπάρξει για εκείνες τις τράπεζες που θα παρουσιάσουν εν μέρει ελλιπή στοιχεία. Ωστόσο, προσοχή στο τι... κυκλοφορεί και στο τι... φημολογείται ειδικά σήμερα, καθώς και λόγω της αυριανής αργίας μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες ή εγκλωβισμούς.

Μένουμε στις τράπεζες καθώς οι απώλειες διευρύνονται και για τις τέσσερις συστημικές - με μεγαλύτερες  για την Alpha Bank (10%), αλλά με την Πειραιώς και την Εθνική να ακολουθούν.

Η μετοχή της ΕΕΕ με μόλις 340 κομμάτια (στις 11.14) αντέδρασε έως τα 21,85 ευρώ, που είναι δεύτερο συνεχόμενο υψηλό (μετά το χθεσινό των 21,39 ευρώ). Είναι ωστόσο άξιον αναφοράς πως αφήνεται μία μετοχή-εισηγμένη με αδιαμφισβήτητη καθοριστική βαρύτητα στη διαμόρφωση των δεικτών να στρεβλώνει τους δείκτες στην υποκείμενη αγορά και να διαμορφώνει... εικονική πραγματικότητα στο ΧΠΑ.

Το λέμε αυτό γιατί μόλις 290 κομμάτια (στις 10.58) της τεράστιας αξίας των 6.200 ευρώ τρελαίνει τους δείκτες.

Σημειώναμε και εχθές, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα πως κατά την ταπεινή εκτίμησή μας απαιτείται σύντομα επανεξέταση κι επαναξιολόγηση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η νέα Coca Cola.

Κι αυτό γιατί προφανώς άλλη η βαρύτητα της μετοχής στη ρηχή ελληνική αγορά και άλλη στον ftse 100. Αρκεί μια απλή ματιά στη σύνθεση του δείκτη ftse 100 για να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς παίζεται και πώς η αντιστάθμιση θέσεων διευκολύνει μεγάλους παίκτες με παράλληλες θέσεις (το μεγαλύτερο μέρος τους βέβαια στο λονδρέζικο χρηματιστήριο).

Νωρίτερα η τιμή της μετοχής στο Λονδίνο (με τα χαρακτηριστικά HHC) ήταν στις 18,19 λίρες (21,5 ευρώ), 3,5% υψηλότερα.

Η ετεροβαρής σχέση της ΕΕΕ φάνηκε καλύτερα όταν μετά τις 11.00 οι πωλητές επικράτησαν σε περισσότερες μετοχές του Ftse Large Cap και του Ft Mid, με συνέπεια εκτός από τις τραπεζικές να υποχωρήσουν και οι τίτλοι των ΕΧΑΕ, Μέτκα, MIG, Μυτιληναίου, ΜΟΗ, Τέρνα Ενεργειακής, Σωληνουργείων Κορίνθου κ.ά. Λιγοστές οι εξαιρέσεις, με τον ΟΤΕ στα 6,58 ευρώ και το FFG στα 15,91 ευρώ.

Ωστόσο, η εικόνα που έμενε στο ταμπλό ήταν οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη λόγω των 340 κομματιών της ΕΕΕ. Με συναλλαγές μόλις 7.282 ευρώ (στις 11.05), σε σύνολο 13,5 εκατ. ευρώ(!), το Χ.Α. έδειχνε ανοδικά όταν η πλειονότητα των μετοχών κοιτούσε χαμηλότερα.

Ο ορισμός της στρέβλωσης και της επενδυτικής παραπλάνησης, σαν να λέμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v