Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βαθύ κόκκινο τράπεζες και Coca Cola

Διευρύνονται οι απώλειες σε μετοχές συστημικών τραπεζών εν όψει εξελίξεων και αυριανής αργίας. Εντείνονται οι πιέσεις και στην Coca Cola με το Γ.Δ. προς τις 960 μονάδες. Αγοραστές... τελευταίας στιγμής στον ΟΤΕ.

Περίεργη συνεδρίαση και η σημερινή, ενώ και η αυριανή αργία την καθιστά και... ολίγον πονηρή.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος και με ενισχυμένες απώλειες οι βασικοί δείκτες, και μετοχές σταδιακά μετά τις 11.20-11.30, όμως επιμέρους ενδείξεις μας κάνουν επιφυλακτικούς για το αν η εικόνα της αγοράς είναι αυτή που μέχρι τώρα... φαίνεται.

Σε διόρθωση ο Γενικός Δείκτης, υποχώρησε έως τις 960 μονάδες και ο FTSE Large Cap έως τις 317, αλλά η σύνθεση πωλητών- αγοραστών δεν είναι και τόσο πειστική από την πλευρά των πρώτων.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει έως 11% χαμηλότερα, ενώ οι συναλλαγές που γίνονται στις μετοχές των συστημικών τραπεζών (στα χαμηλά ημέρας μάλιστα) δείχνουν αντίστροφες αυτών που είχαν διενεργηθεί τελευταία στα τοπικά υψηλά της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank.

Πρακτικά, το χθεσινό, λίγο άτσαλο άδειασμα (ειδικά στην Πειραιώς) δεν μας έπεισε για τη διόρθωσή του. Σήμερα, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, είναι η τελευταία ημέρα όπου οι συστημικές τράπεζες και οι τέσσερις μη συστημικές παρουσιάζουν στην ΤτΕ λεπτομερώς τα των ΑΜΚ. Με ονόματα, κεφάλαια, διευθύνσεις και λοιπά στοιχεία.

Αύριο η μαρκέτα είναι κλειστή, αλλά στη μεθαυριανή κάποια στοιχεία θα μας είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Το αν η τάδε τράπεζα καλύπτει το 10% ή το 12% ή κάνει ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη. Το αν συμμετέχει το δείνα μεγάλο όνομα στην αύξηση ή οι μεγαλόσχημοι εφοπλιστές.

Έχει κανείς αμφιβολία πως όποια τράπεζα έχει ΟΝΤΩΣ αρκετές, θετικές ενδείξεις δεν θα το... γιορτάσει και στο ταμπλό; Ή αντίθετα, όπου χαμηλώνει ο πήχης της συμμετοχής και της συγκέντρωσης κεφαλαίων θα έχουμε... ρευστοποιήσεις και πιέσεις;

Γι' αυτό επιμένουμε πως τόσο η χθεσινή όσο -κυρίως- η σημερινή εικόνα των τραπεζών ενδέχεται να μην αποτυπώνει όλα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο και είναι γνωστά στους insiders. Από τη μέχρι τώρα διακύμανση συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών κλίνουμε περισσότερο στην εκτίμηση πως γίνεται μάζεμα από τα αρχικά χαμηλά ημέρας, παρά νέες πωλήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν.

Με τη μετοχή της ΕΕΕ δεν θα ασχοληθούμε περισσότερο, αφού έχουν γίνει συναλλαγές μόλις 43.080 τεμαχίων (αξίας 862.000 ευρώ), αφορά δηλαδή ένα παιχνίδι σχετικά λίγων και μυημένων.

Προσωπικά, με ενδιαφέρει η αγορά, οι μετοχές που κάνουν συναλλαγές, όπου μπορεί να μπει και να αγοράσει ή να βγει και να πουλήσει ένας μικρομεσαίος παίκτης, ένας μικρός ιδιώτης χρηματιστής, ένας θεσμικός χωρίς ιδιαίτερες προσβάσεις. Και πάντα κατά την εκτίμησή μου, μόχλευση στο Χ.Α. δεν μπορεί να γίνει με μία μετοχή-εισηγμένη για λίγους και γνώστες, σαν να πρόκειται για μέλη περίκλειστου club, αλλά με εισηγμένες που είναι προσβάσιμες στο κοινό.

Γι' αυτό και είχα μεμφθεί το παιχνίδι για ελάχιστους στα πρώτα δύο limit up της Eurobank την επομένη της μη συμφωνίας με την Εθνική.

Όσον αφορά την Coca Cola, να σημειώσουμε και ένα πακέτο 78.396 τεμαχίων που έχει αλλάξει χέρια στα 19,25 ευρώ (σ.σ. στον τίτλο της ΕΕΕΚ).

Είναι ακριβώς ο λόγος που από αυτήν εδώ τη στήλη αναφερόμαστε συχνά σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, που δεν μας απασχολούσαν παλαιότερα. Όμως πλέον είναι εμπορεύσιμα χαρτιά, έχουν μια λογική τεχνικότητα, είναι σχετικά ανοιχτά και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Δεν είναι τυχαίο πως οι πρώτες δυνάμεις (εξαιρουμένης της ΕΕΕ) που γύρισαν ανοδικά ήταν αυτές οι τρεις, με τον ΟΤΕ μάλιστα να μην έχει κάνει συναλλαγές στο μείον και όχι χαμηλότερα των 6,53 ευρώ.

Χρηματιστηριακές πηγές αποδίδουν την υψηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής στο ενδιαφέρον κυρίως θεσμικών, λόγω της επικείμενης ένταξης (και τυπικά) στους δείκτες MSCI. Μέχρι πριν από λίγο είχαν γίνει συναλλαγές 1,6 εκατ. τεμ. αξίας 10,8 εκατ. ευρώ που αποδίδονται σε αγορές της... τελευταίας στιγμής.

Με αγοραστές και οι μετοχές του ΟΠΑΠ έως τα 7,04 με τεχνικότητα για ψηλότερα. Στον ΟΠΑΠ έχουν γίνει δύο πακέτα των 66.749 και των 150.000 μετοχών στα 6,86 ευρώ και τα δύο.

Αυξημένες οι συναλλαγές, κοντά στα 59 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 15.10), με την Πειραιώς να έχει 15 εκατ. τεμάχια (αξίας 3,2 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, ενδιαφέρουσα η εμπορευσιμότητα μετοχών όπως Intralot (διαγραμματικά τείνει να ακολουθήσει τον ΟΠΑΠ), ΟΛΠ που έχει κάνει όγκο 18.000, Τιτάν και FFG.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, ξεχωρίζει κυρίως η προσπάθεια του Φουρλή να πιάσει τα 2,08 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v