Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασαν το Μάη με κέρδη 11% οι τράπεζες

Με το... δεξί μπήκε ο Μάιος για την αγορά και τις τράπεζες ειδικότερα, που απορρόφησαν την ουρά πωλήσεων από τη συνεδρίαση της Τρίτης και έκλεισαν με ισχυρά κέρδη. Μικρή άνοδος με τζίρο 27 εκ. σε ΟΤΕ. Απώλειες για ΔΕΗ, ΕΕΕ.

Με εκπλήξεις και ανατροπές η πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου.

Εάν κρίνουμε από τη συνεδρίαση της 2/5 ο μήνας μας επιφυλάσσει ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ενώ μένει να επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί ο κανόνας, που θέλει τους επενδυτές να ρευστοποιούν τις θέσεις τους και να αποχωρούν...

Ωστόσο ο φετινός Μάιος θα είναι- κατά γενική ομολογία- εντελώς διαφορετικός από κάθε άλλον τα τελευταία πολλά χρόνια. Από τα μέσα του μήνα θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, με την α.μ.κ της Alpha Bank και με τις Πειραιώς, Εθνική να ακολουθούν.

Η πρώτη συνεδρίαση του μήνα, ξεκίνησε με... ουρά πωλήσεων (από την 30/4) με την προσφορά να απορροφάται στα πρώτα 10-15΄, τους βασικούς δείκτες να αντιδρούν και με αιχμή τις τράπεζες να σταθεροποιούνται σε επίπεδα υψηλότερα των (βραχυπρόθεσμων ) στηρίξεων.

Στο εύρος των 960,74 έως 984,70 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μεταξύ 315,13- 326,86 μονάδων ο Ftse Large Cap. Ο προπομπός δείκτης Ft Mid χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις επιβεβαίωσε την τεχνικότητα με συνεχείς συναλλαγές πάνω από τις 1.120 μονάδες. Ωστόσο η...έκπληξη ήρθε από τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να γράφει ελάχιστο στις 126 να αντιδρά περί τις 30 μονάδες υψηλότερα, επιβεβαιώνοντας απόλυτα όλους όσους ήταν δύσπιστοι στο «άδειασμα» του διημέρου 29-30/4. Ενδεικτικό το 20άρι της Alpha Bank, το διψήφιο ποσοστό της Πειραιώς, η προσπάθεια αντίδρασης των Εθνικής και Eurobank.

Σε συχνές αναφορές του euro2day και σχόλια της στήλης είχαν καταγραφεί οι ενδείξεις για τεχνητή πίεση, για αλλαγή χαρτιών στα υψηλά και μάζεμα από «ισχυρά χέρια» στα ελάχιστα της 30 ης Απριλίου.

Στη συνεδρίαση της 2/5 σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος, συναλλαγών επικεντρώθηκε για ακόμη μία φορά στις μετοχές των συστημικών τραπεζών που και λόγω της υψηλής μεταβλητότητας τους έχουν ελκύσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Στο επίκεντρο βεβαίως παρέμειναν μετοχές της μη τραπεζικής 3άδας λόγω των εξελίξεων σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ (κατέγραψε μικρή άνοδο με εντυπωσιακό τζίρο σχεδόν 28 εκατ.) ενώ και η ΔΕΗ παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών.

Το ενδιαφέρον είναι, πως ο Μάιος «μπήκε» με προίκα τις εξελίξεις στις τράπεζες κυρίως όμως τα νεότερα από τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ (που τόσες ενστάσεις, εντάσεις και διχογνωμίες προκάλεσε) την πώληση της Globul από τον ΟΤΕ, τη πρόκριση στη δεύτερη φάση για τον Αστέρα (και Μικρό Καβούρι) των 13 από τα 15 σχήματα, επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη μη δεσμευτική φάση.

Συνάμα το ομολογιακό των Ελληνικών Πετρελαίων δείχνει, πως έστω και με...τσουχτερό επιτόκιο, ελληνικοί όμιλοι ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι των αγορών. Όπως σημείωνε έμπειρος παράγοντας, πριν ένα χρόνο (σ.σ. δηλαδή πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση) θα εθεωρείτο...τρελός όποιος διανοείτο κάτι τέτοιο.

Ενδείξεις αναστροφής; Ίσως. Σημάδια βελτίωσης; Ενδεχομένως...με ζητούμενη την σταδιακή επαναφορά της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας.

Πάντως το ΧΑ, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης έχει κερδίσει πόντους, οι βασικοί δείκτες, παρά την στρέβλωση λόγω της CC HBC συντηρούνται σε ικανοποιητικά από τεχνική πλευρά επίπεδα. Συν τω χρόνω δημιουργούνται αναχώματα από μη τραπεζικές μετοχές, εν όψει των επικείμενων α.μ.κ των τραπεζών και της αποκοπής δικαιωμάτων.

Παρά την περιορισμένη πλέον στάθμιση των τραπεζικών μετοχών αποδείχτηκε πως δημιουργείται κλίμα και «μόχλευση». Να σημειωθεί, πως με βάση το κλείσιμο της 2/5 η EEE και ο OTE είναι οι δύο μετοχές με την «βαρύτερη» στάθμιση στον Large Cap.

Με ποσοστά 18,2% και 15,4% αντίστοιχα είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα εργαλεία. Μόλις μερικές χιλιάδες τεμάχια στη μετοχή της πρώτης, περισσότερα από 3,5 εκατ. μετοχές στον Οργανισμό. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια και την ανάγκη πιο αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης στον Ftse Large Cap ( όπου και το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού σε ΣΜΕ του ΧΠΑ).

Μετοχές εταιρειών όπως ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, MIG, Μέτκα πραγματοποιήθηκε σημαντικό μέρος συναλλαγών γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυροποίηση (και ) αυτών των ομίλων/πόλων συμφερόντων.

Εάν μάλιστα συνεκτιμηθούν με μετοχές/εισηγμένες του Ft Mid έχουμε ακόμη πιο καλή εικόνα για τους εν δυνάμει παίκτες της «επόμενης ημέρας» . Άξιον αναφοράς είναι, πως η κινητικότητα και υπεραπόδοση για συγκεκριμένες μετοχές (Creta Farms, ΠΛΑΙΣΙΟ κ.α) συνοδεύτηκαν με ενέργειες της διοίκησης των εταιρειών. Ενδεικτική η περίπτωση του Κων. Δομαζάκη, ο οποίος εμφανίστηκε... λάβρος (σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση).

Ο Απρίλιος με απόδοση 12% (όπως μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος) δεν πήγε άσχημα. Μένει να δούμε τον Μάιο....


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας, παρά ταύτα οι συναλλαγές παρουσίασαν αισθητή μείωση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.930 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο ακολούθησε την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην spot Αγορά, με σχετικές διαθέσεις υποαπόδοσης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το premium να μειωθεί στο 2%.
Καμία κίνηση από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.796, τιμή εκκαθάρισης 331,25) κινήθηκαν μεταξύ 317 και 333,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16.005), ΟΠΑΠ (1.296), ΟΤΕ (3.822), MIG (308), Μυτιληναίο (175), ΔΕΗ (995), ΓΕΚ (312), Eurobank (139), Ελλάκτωρα (141), Intralot (394).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE υποχώρησε στο 36%, ενώ και στην Αγορά των δικαιωμάτων το ενδιαφέρον ήταν μικρό με συνολικά 245 δικαιώματα (178 δικαιώματα αγοράς και 67 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9.513.606 τεμ.), Alpha Bank (4.106.047).


Θ. Σταυρόπουλος

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v