Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2008

Προβόπουλος, Πειραιώς & τραπεζικό... ταμπού!

Προβόπουλος, Πειραιώς & τραπεζικό... ταμπού!
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ που διενεργήθηκε στις 20 Μαΐου o διευθύνων σύμβουλός της κ. Φαίδων Ταμβακάκης -γνωστό ανήσυχο πνεύμα της αγοράς- άνοιξε ένα θέμα ολίγον...  "ταμπού" για την ελληνική πραγματικότητα.

Την ανάγκη διαχωρισμού της διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων από τους τραπεζικούς ομίλους!

Διεθνώς, διαπιστώνεται τάση πώλησης των τμημάτων asset management ή εκχώρησης της διαχείρισης τους σε τρίτους, ενώ εσχάτως προκύπτει και προβληματισμός σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών για το αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της κατοχής από τις τράπεζες τόσο των ισχυρών δικτύων πώλησης όσο και των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Πρόσφατο παράδειγμα η πίεση την οποία ασκεί προς την κατεύθυνση διαχωρισμού των τμημάτων διαχείρισης κεφαλαίου από τους τραπεζικούς ομίλους η ιταλική κεντρική τράπεζα, στην οποία και αναφέρεται εκτενώς σχετικό άρθρο των "Financial Times" το οποίο παρουσιάζει μεταφρασμένο το Euro2day.gr.
 

Ο κ. Ταμβακάκης εκτίμησε ότι πλησιάζει η ώρα που και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αποχωριστεί τη διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στην Ελλάδα, ο τραπεζοκρατούμενος τομέας των αμοιβαίων κεφαλαίων βρίσκεται σε τροχιά φθοράς, εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια, με συνεχείς εκροές, υποσχέσεις για ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα (που όμως δεν υλοποιούνται) και χωρίς ουσιαστικά καμιά προσπάθεια συστηματικής ή έστω μεμονωμένης προβολής του επενδυτικού εργαλείου από πλευράς τραπεζών.

Προς το παρόν βέβαια οι τραπεζίτες με τις δυσχέρειες τις οποίες έχει η φετινή χρονιά σκέφτονται πώς θα ενισχύσουν την πρόσβασή τους σε μακροπρόθεσμου ορίζοντα κεφάλαια ή και πώς θα βγάλουν υπεραξίες.

Πού χρόνος για τα αμοιβαία! Το θέμα είναι αν θα υπάρξει οργανωμένα κάποια αντίστοιχη προσπάθεια διαχωρισμού λειτουργικών και στη χώρα μας η οποία φημίζεται -δυστυχώς- για την αδράνειά της και την αντίσταση σε οποιαδήποτε αλλαγή.

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ - ΤτΕ:
Το είχαμε γράψει καθαρότατα από τις 2 Απριλίου ως εξής: "Κι αυτό γιατί ένα... πουλάκι, που φέρεται όντως να γνωρίζει πολλά για τη "διαδοχή" στην ΤτΕ, μας έχει ενημερώσει (και συνήθως δεν πέφτει έξω) ότι η υπόθεση επί της ουσίας έχει κλείσει και το μόνο κοινό που έχει το όνομα με το παραπάνω σενάριο είναι η... Πειραιώς.

Επικρατέστερος, λοιπόν, αυτό που λένε "με καπαρωμένη τη θέση",  φέρεται να είναι ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, επίσης του συγκροτήματος της Πειραιώς, πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας και προηγουμένως ηγετικό στέλεχος της Alpha Bank".
 
Κι αυτά όταν άλλοι γράφανε ακόμη ότι δεν ξέρουν αν του έχει γίνει... πρόταση!

Τώρα, πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος και πότε θα αντικαταστήσει τον (εικονιζόμενο στο σκίτσο μας) κ. Προβόπουλο στη διοικητική πυραμίδα της Πειραιώς, καθώς από μόνη της η μετακίνηση δίνει σε μέρος της αγοράς την αίσθηση ότι "κάτι συμβαίνει" ως προς τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας της τράπεζας.

Δεν είναι ο πρώτος που φεύγει κι αν αποδειχτούν ορθές οι φήμες ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθεί και ότι οι αρμοδιότητές του θα μοιραστούν στους εναπομείναντες κορυφαίους (μήπως στον κ. Σάλλα κατα κύριο λόγο;) και σε διευθυντικά στελέχη, τότε δεν αποκλείεται να... βουίξει η αγορά!

Είμαστε που είμαστε οπαδοί των "προεκτάσεων" οι Έλληνες,  είναι και... φρέσκες οι πληροφορίες για το "φλερτ" με την ΕΤΕ, δεν θέλει και πολύ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v