Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή τοπίου στο ιταλικό asset management

Οι ιταλικές τράπεζες αρχίζουν να "απογαλακτίζουν" τη βιομηχανία asset management, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας προωθεί μεταρρυθμίσεις στο τοπίο της διαχείρισης ενεργητικών.

  • Ruth Sullivan
Αλλαγή τοπίου στο ιταλικό asset management
Οι ιταλικές τράπεζες αρχίζουν να "απογαλακτίζουν" τη βιομηχανία asset management, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας προωθεί μεταρρυθμίσεις στο τοπίο της διαχείρισης ενεργητικών, στο οποίο επί μακρόν κυριαρχούν οι τράπεζες.

Η Monte dei Paschi di Siena, η πιο παλιά τράπεζα της Ιταλίας, πουλά το μερίδιο πλειοψηφίας στον βραχίονα asset management και αναζητά συνεργασία με private equity group και χρηματοοικονομικό εταίρο. Ευελπιστεί ότι η διαδικασία των προσφορών θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Εάν επιτύχει η διαδικασία, θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας διαδικασίας "υγιούς και επί μακρόν αναμενόμενης", όπως δηλώνουν παρατηρητές διαχωρισμού μεταξύ των κλάδων τραπεζών και διαχείρισης κεφαλαίων.

"Η κίνησή μας εγείρει το ενδιαφέρον της αγοράς και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για consolidation στον κλάδο", δήλωσε ο κ. Lars Schickentanz, διευθύνων επενδυτικός σύμβουλος της Monte Paschi Asset Management.

Στην Assogestioni, την ένωση asset managers της χώρας, ο πρόεδρος κ. Marcello Messori πιστεύει ότι η πώληση είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά θα έχει και δυσκολίες. "Τάσσομαι υπέρ του διαχωρισμού τραπεζών και διαχείρισης ενεργητικών, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι διαχειριστές έχουν λίγα κανάλια διανομών", δηλώνει προσθέτοντας ότι "οι διαχειριστές θα πρέπει σταδιακά να ανοίξουν τα δικά τους κανάλια διανομής".

Η κίνηση γίνεται την ώρα που η Τράπεζα της Ιταλίας, η οποία επίσης επιθυμεί τον διαχωρισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων από τη διαχείριση ενεργητικών, έχει συστήσει "ομάδα κρούσης" απο κοινού με διαχειριστές και ρυθμιστές για τη συζήτηση μεθόδων καταπολέμησης των προβλημάτων που πλήττουν τη βιομηχανία funds. "Η κρίση στην ιταλική βιομηχανία διαχείρισης ενεργητικών δεν οφείλεται μόνο στην κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές αλλά και σε διαρθρωτικά προβλήματα", δήλωσε ο κ. Messori.

Η τραπεζική ιδιοκτησία των διαχειριστών ενεργητικών αποτελεί κοινό μοντέλο για την ηπειρωτική Ευρώπη, όπως τόνισε πρόσφατα ο κ. Phillipe Collas, διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale Global Investment Management and Services. Στην Ιταλία μόνο τέσσερις τράπεζες ελέγχουν περισσότερο από τη μισή αγορά του asset management market, τόνισε. Στη Γερμανία το μέγεθος προσεγγίζει το 60% και στη Γαλλία το 65%.

Στην Ιταλία, όπου οι πωλήσεις των 9 στα 10 funds γίνονται μέσω τραπεζών, υπάρχει έντονη διάθεση για αλλαγή. Η βιομηχανία θα προκαλέσει μεταβολές στο επιχειρηματικό τοπίο του κλάδου με "αρκετό συγκεντρωτισμό και την εισαγωγή περισσότερων ξένων παικτών στο προσκήνιο", όπως δηλώνουν αναλυτές.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v