Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2012

ΜΟΗ:Γαλαντόμο μέρισμα ή Γιάννης κερνάει και πίνει

ΜΟΗ:Γαλαντόμο μέρισμα ή Γιάννης κερνάει και πίνει
Το ποσό των 44,3 εκατ. ευρώ (0,40 ευρώ ανά μετοχή) προτίθεται να προτείνει ως μέρισμα χρήσης 2011 η διοίκηση της Motor Oil.

Το μέρισμα είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πέρσι (0,25 ευρώ ανά μετοχή), παρά τη μείωση των κερδών.

Πέραν δε του μερίσματος, η διοίκηση προτίθεται να προτείνει στους μετόχους και επιστροφή κεφαλαίου, το ύψος της οποίας η Merrill Lynch εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Η Motor Oil, όπως αναφέρει η έκθεση της διοίκησης, βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης και βελτιστοποίησης των επενδύσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Έτσι, η συνολική επενδυτική δαπάνη για τη χρήση 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί μόλις στα 35 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότερα και από τα 44,8 εκατ. ευρώ της περσινής χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο όμιλος βαρύνεται από δάνεια 1,3 δισ. ευρώ (στοιχεία 31ης/12/2011), έναντι δανείων 905 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Ο, δε, καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2011 διαμορφώθηκε σε 1,18 δισ. ευρώ από 850 εκατ. ευρώ στις 31/12/2010 και τα χρηματοοικονομικά έξοδα πέρσι εκτινάχθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. το 2010.

Οι κακές γλώσσες, πάντως, λένε ότι εκείνες την ανέμεναν την αυξημένη μερισματική πολιτική.

Και θυμίζουν ότι το 2010 η Petroshares (συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη) είχε πουλήσει στην περιοχή των 9 ευρώ το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σε ξένη τράπεζα.

Ακολούθησαν και μικρότερα πακέτα, που μεταβιβάστηκαν στα 8 ευρώ.

Η αγορά εκτίμησε τότε ότι επρόκειτο για μορφή δανειοδότησης μέσω μεταβίβασης μετοχών και με ενέχυρο μετρητά, ενώ επίσημη αναφορά στο θέμα δεν υπήρξε, παρά τις εκτενείς αναφορές της στήλης (MOH: Οι πωλήσεις μετοχών και το μυστήριο).

Αν οι κακές γλώσσες έχουν δίκιο, τότε ο βασικός μέτοχος χρειάζεται μετρητά για να εξυπηρετήσει το ιδιότυπο «μετοχοδάνειο».

Γιάννης κερνάει, δηλαδή, Γιάννης πίνει, και από κοντά παίρνουν μια ανάσα και οι μικρομέτοχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v