Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2012

ΟΤΟΕΛ:Η εταιρεία επενδύσεων και το μέρισμα-μαμούθ

ΟΤΟΕΛ:Η εταιρεία επενδύσεων και το μέρισμα-μαμούθ
Πολύ ικανοποιητικά ήταν τα περυσινά αποτελέσματα του ομίλου Autohellas. Όχι μόνο γιατί επαναλήφθηκε πολύ υψηλή κερδοφορία (13,3 εκατ. ευρώ), αλλά και γιατί παρήχθησαν θετικές ταμειακές ροές λίγο ανώτερες των 8 εκατ. ευρώ, παράλληλα:

Πρώτον, με μια σειρά επενδύσεων για τη λειτουργική επέκταση του ομίλου στα Βαλκάνια.

Και δεύτερον, με επενδύσεις που συνέχισαν για μία ακόμη χρονιά να γίνονται εκτός του βασικού αντικειμένου εργασίας του εισηγμένου ομίλου.

Είχαμε, λοιπόν, για παράδειγμα, την τοποθέτηση άλλων 300 χιλ. ευρώ στην εταιρεία Sportland, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Συνολικά, στη συγκεκριμένη εταιρεία η Autohellas έχει τοποθετημένα 4,83 εκατ. ευρώ.

Η ΟΤΟΕΛ επίσης επένδυσε πέρυσι άλλα 296 χιλ. ευρώ στην εταιρεία Κρητικά Γκολφ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό της συγκεκριμένης επένδυσης στο 1,2 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, πέρυσι διατέθηκαν 3,5 εκατ. ευρώ «για αγορά ακινήτων προς επένδυση», όπως επίσης αποκτήθηκαν 1.200.000 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 635.458 μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines) και 10.000 μετοχές της Costamare.

Η τρέχουσα αποτίμηση της συμμετοχής της ΟΤΟΕΛ μόνο στην Αεροπορία Αιγαίου (7,818%) υπολογίζεται γύρω στα 7,5 εκατ. ευρώ, με βάση την τρέχουσα αποτίμηση της αεροπορικής εταιρείας.

Η Autohellas δηλαδή, με ίδια κεφάλαια 139,4 εκατ. ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 47-48 εκατ. ευρώ, «κρύβει» μέσα της και μια σημαντικής αξίας «επενδυτική εταιρεία», που δραστηριοποιείται πέρα από την ενοικίαση και τη μακροενοικίαση αυτοκινήτων.

Η επενδυτική δραστηριότητα, βέβαια, φαίνεται πως έβαλε... μέσα πέρυσι τον όμιλο, με τις υποαξίες να μειώνουν απευθείας τα ίδια κεφάλαια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 13,36 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν μόνο κατά 8,2 εκατ. ευρώ (από τα 131,2 στα 139,4 εκατ. ευρώ).

Να δούμε τώρα τι θα αποφέρουν σε μακροπρόθεσμη βάση…

ΥΓ.: Σε αντίθεση με πέρυσι, όπου δεν είχε μοιραστεί μέρισμα, φέτος το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Μιλάμε για διψήφια μερισματική απόδοση, όταν το P/E με βάση τα περυσινά κέρδη είναι μικρότερο του 4. Το 2012 αναμένεται να είναι δυσκολότερη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v