Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2012

Μαίνεται η μάχη των ισολογισμών

Μαίνεται η μάχη των ισολογισμών
Σε καυτή πατάτα για την κυβέρνηση, εν όψει και των εκλογών, έχει εξελιχθεί η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, γεγονός που εύλογα θα πλήξει τα έσοδα πολλών εκδοτικών επιχειρήσεων, από μεγάλες έως και τοπικές.

Το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε προβλέπει ρητώς την κατάργηση της υποχρέωσης, άρα είναι δέσμευση της κυβέρνησης.

Το τι μέλλει γενέσθαι, όμως, παραμένει ασαφές μέχρι και το… παρά 1΄ και οι πληροφορίες συχνά είναι αντικρουόμενες.

Τα τελευταία «νέα» λένε ότι το πολυνομοσχέδιο φεύγει από το υπουργείο Ανάπτυξης προς τη Βουλή και η συγκεκριμένη ρύθμιση θα περιλαμβάνεται αυτούσια.

Ακούγεται όμως ότι στην ολομέλεια περιμένει το… μπλοκ των αντίρροπων συμφερόντων, ώστε να παρέμβει για να υπάρξει μια σεβαστή παράταση της σχετικής υποχρέωσης των εταιρειών.

Οι πιέσεις που ασκούνται στηρίζονται κυρίως σε ένα επιχείρημα: η ιστοσελίδα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στην οποία θα πρέπει να αναρτώνται οι ισολογισμοί, παραμένει ουσιαστικά… ανενεργή.

Κι αυτό παρότι το μνημόνιο προβλέπει ότι όλες οι εταιρείες που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα θα μπορούν τους προσεχείς μήνες να δημοσιεύουν όλα τα σχετικά εταιρικά στοιχεία στο ΓΕΜΗ.

Αν μάλιστα λάβουμε υπ' όψιν ότι σκέψεις για κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών είχαν γίνει τουλάχιστον έναν - ενάμιση χρόνο πριν, είναι απορίας άξιον πώς αυτό το έρημο το μητρώο του ΓΕΜΗ δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ακόμη!

Αλλά και σήμερα να ξεκινήσουν, πόσος χρόνος χρειάζεται για να ετοιμαστεί με ελάχιστο πραγματικά κόστος μια σύγχρονη ιστοσελίδα καταχώρισης ισολογισμών, με απόλυτη ασφάλεια δεδομένων;

Δύο μήνες; Τρεις; Τέσσερις; Έξι;

Πόσο να το τραβήξουν αυτό το σχοινί χωρίς να γελάσουν και οι πέτρες;

Σημειώστε, για να είναι αντιληπτό και το οικονομικό «μέγεθος» του θέματος, ότι ο τζίρος της αγοράς «δημοσίευσης ισολογισμών», αν και δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια (λόγω εκπτώσεων, πακέτων κ.λπ.), εκτιμάται ότι ανέρχεται σε ποσό της τάξεως των… 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση!

Η υπόθεση, όμως, εκτός από οικονομικό, έχει και ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Πρώτον, ως προς το σκέλος των πιέσεων που ασκούνται από την πλευρά ορισμένων ΜΜΕ, αν και τα πιο μεγάλα συγκροτήματα δεν καίγονται πολύ για το θέμα, ενώ τα λεγόμενα νέα τζάκια τάσσονται υπέρ της κατάργησης.

Δεύτερον, και ίσως σημαντικότερο, το θέμα αυτό έχει ενδιαφέρον από την άποψη της συμμόρφωσης στα συμφωνηθέντα με τους ξένους. Θα δώσει αυτό που λέμε μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν οι δεσμεύσεις συγκρούονται με λιγότερο ή περισσότερο ισχυρά εγχώρια συμφέροντα.

Σχετικά πρόσφατα, εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων από τον χώρο των ΜΜΕ προσέγγισαν πολιτικούς για να μεσολαβήσουν ώστε να μην καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών.

Η απάντηση ενός εκ των «φερέλπιδων» (δηλαδή, μελλοντικού υπουργού) τους άφησε άναυδους: «Ετοιμάστε ένα υπόμνημα και στείλτε το στον... Τράα». Αυτό είπε ευθαρσώς.

Αυτά όμως ήταν λόγια.

Τώρα είναι η ώρα να δούμε τι θα γίνει στην πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v