Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2012

ΟΠΑΠ: Οι διεκδικητές και τα… «κουκιά»

ΟΠΑΠ: Οι διεκδικητές και τα… «κουκιά»
Σενάρια για τα ποσά χρηματοδότησης που θα υποχρεωθούν να σηκώσουν οι διεκδικητές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν στην αγορά, δεδομένου ότι η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ΓΙΑ την Ελλάδα, στις τρέχουσες συνθήκες.

Ρόλο επίσης παίζει και το γεγονός ότι τα leveraged buy outs (ισχυρή μόχλευση των ιδίων κεφαλαίων με δανεισμό), που ήταν πολύ της… μόδας την εποχή των παχιών αγελάδων, δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη απήχηση.

Στο πλαίσιο αυτό, και η στήλη παρουσιάζει το δικό της, με τις εξής «παραδοχές»:

-Ως προς το τίμημα ότι θα είναι 0%, 20% ή και 40% υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, ανεβάζοντας τη συνολική αξία της συναλλαγής στα 500, 600 και 700 εκατ. ευρώ, κατ' αντιστοιχίαν.

-Ως προς το ποσοστό συμμετοχής των εμφανισθέντων διεκδικητών, ετέθη το ελάχιστο, δηλαδή το 34%, που απαιτείται για να παραμείνουν leaders, όπως απαιτεί ο διαγωνισμός, σε τυχόν κοινοπραξίες που θα σχηματιστούν σε δεύτερη φάση.

Εξαιρώντας τα μεγάλα funds, που προφανώς έχουν έτοιμο ζεστό χρήμα για να συμμετάσχουν, προκύπτει ότι εταιρίες operators όπως η Gauselman και η Playtech, αλλά και η Intralot θα πρέπει να καταβάλουν ποσά ύψους από 170 εκατ. (με συνολικό τίμημα τα 500 εκατ. ευρώ) έως και σχεδόν 240 εκατ. ευρώ (με τίμημα στα 700 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, η Intralot, που τώρα εμφανίζεται αποκλειστικά μέσω δύο εταιρειών του ομίλου, θα πρέπει να διασφαλίσει αυτό το ποσό (από 170 έως 240 εκατ. ευρώ), ακόμη κι αν τελικά εξελιχθεί σε leader μιας ευρύτερης κοινοπραξίας, προκειμένου να διαθέτει το απαιτούμενο ποσοστό 34%.

Ομοίως, η Gauselman κι η Playtech (το ποσοστό 4% που έχει η Halveston του κ. Κοπελούζου στην τριάδα της κοινοπραξίας είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένο), ακόμη κι αν αρκεστούν σε ποσοστό της τάξεως του 34% σε ένα ευρύτερο τελικά σχήμα, θα πρέπει (με βάση τα ποσοστά που εμφανίστηκαν μεταξύ τους στον φάκελο της διεκδίκησης) να βρουν από 94 εκατ. έως 131 εκατ. ευρώ η πρώτη - και από 70 έως 98 εκατ. ευρώ η δεύτερη.

Όπως προκύπτει λοιπόν, τα «κουκιά» που πρέπει να μαζευτούν σε ζεστό χρήμα είναι πολλά, ενώ αν δεν υπάρξουν ευρύτερα σχήματα, οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις… τριπλασιάζονται.

Τι δείχνει όμως αυτή η άσκηση;

Κατ' αρχάς, ότι η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στον διαγωνισμό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι έχουν διασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ.

Στην περίπτωση των operators τα ποσά είναι σημαντικά, ακόμη κι αν αρκεστούν σε συμμετοχή 34% σε μια ευρύτερη κοινοπραξία. Για την ακρίβεια, σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις συνολικές δυνατότητες επενδύσεων των εταιρειών αυτών, σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει είτε να διασφαλιστεί δανειακή χρηματοδότηση, είτε να γίνουν σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Όμως, τίποτε από τα δύο δεν είναι εύκολο ή «φθηνό» στην εποχή μας, ιδιαίτερα όταν τα λεφτά πρόκειται να διοχετευθούν στην ελληνική αγορά, για τους λόγους που όλοι ξέρουμε.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν αποκλείεται η κατάσταση που θα εμφανιστεί στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών να είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που είδαμε στη διαδικασία «εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Περισσότερα όμως επ' αυτού... αύριο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v