Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2006

Folli Follie: Η διαφάνεια και τα... faux bijoux

Είναι πραγματικά απορίας άξιον το πώς ορισμένες εταιρείες, και μάλιστα της ”υψηλής κεφαλαιοποίησης”, έχουν σκεφτεί ότι πρέπει να λειτουργεί η επικοινωνιακή τους πολιτική.

Ο λόγος για τη Folli Follie που αποφάσισε να... αποκλείσει τον Τύπο από το conference call για τα αποτελέσματά του εξαμήνου.

Η φωνή ήταν ψυχρή και ξεκάθαρή: ”Δεν υπάρχει άδεια παρακολούθησης για τον Τύπο”.

Εχει υποχρέωση η κάθε εισηγμένη να αφήνει τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν την ενημέρωση που πραγματοποιεί στους αναλυτές; Τυπικά πιθανόν να μην έχει. Όμως θεωρούμε ότι δεν έχει και τίποτα να κρύψει- συνήθως, τουλάχιστον…

Άλλωστε υπάρχει ένα θέμα ισότιμης ενημέρωσης, καθώς ακόμη και έναντι του νόμου δεν μπορεί να υπάρξει ”διακριτική μεταχείριση” σε επίπεδο παροχής πληροφοριών προς τους αναλυτές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν μπορούμε να μην έχουμε αμφιβολίες για τις προθέσεις, αφού -προφανώς κατ’ εξαίρεση- με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου η συγκεκριμένη εταιρεία επιφύλαξε στους επενδυτές μια ουσιώδη ”ασάφεια”.

Στην ανακοίνωσή της έσπευσε να δώσει έμφαση στα κέρδη μετά από φόρους και προ δικαιώματων μειοψηφίας, τα οποία και συνέκρινε με τα περυσινά, γνωρίζοντας ότι τα δικαιώματα μειοψηφίας φέτος είναι πολύ μεγαλύτερα λόγω της ενσωμάτωσης των ΚΑΕ.

Και έτσι πρόβαλε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των κερδών από αυτό που αναλογεί στους μετόχους της, αφήνοντας μόνο τους... παρατηρητικούς να προσέξουν ότι στα κέρδη ανά μετοχή (στο γνωστό EPS) το ποσοστό αύξησης ήταν πολύ μικρότερο, και ”να βγάλουν άκρη”.

Οι πληροφορίες του ”Χαμαιλέοντα”, μάλιστα, λένε ότι ορισμένοι αναλυτές (ναι, ναι, από εκείνους που θα συμμετείχαν... νομίμως στο conference call χθες) δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με τη συμπεριφορά αυτή.

ΥΓ.: Αλήθεια, φέτος θα υπάρξει ενιαίος έλεγχος των ξένων θυγατρικών και της μητρικής από ορκωτούς της ίδιας εταιρείας ή θα στηρίζονται ο ένας στους ελέγχους των... άλλων;

Διότι γνωρίζουμε ότι σχετικές απαιτήσεις έχουν ήδη υπάρξει προς την εταιρεία εδώ και αρκετό καιρό...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v