Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2002

Η ”αριθμητική” της πτώσης των αμερικανικών δεικτών

Γιατί αντέχει τώρα ο Nasdaq, ενώ υποχωρεί με τέτοια ευκολία ο Dow Jones; Ή με άλλα λόγια, γιατί όπως όλα δείχνουν στις τελευταίες συνεδριάσεις υπάρχει μεταφορά χρημάτων από τα μεγάλα blue chip προς τις τεχνολογικές μετοχές;

Μια πρώτη απάντηση που δίνουν οι αναλυτές στηρίζεται στα μέχρι τώρα ποσοστά πτώσης σε σχέση με το Μάρτιο του 2000, οπότε και ξεκίνησε η πτωτική πορεία των αμερικανικών αγορών.

Σε σχέση με τις τότε τιμές ο δείκτης NASDAQ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 65% (κοντράρει δηλαδή τη...Σοφοκλέους), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον DOW είναι περίπου ...15% και για τον S&P περίπου 35%!!

Αισθητή διαφορά, ασχέτως εάν ακόμη και σήμερα ο δείκτης τεχνολογίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ υψηλότερους δείκτες αποτίμησης.

Mιά άλλη άποψη επικεντρώνεται στο ”πλήγμα” που επέφεραν στο κύρος των μεγάλων καθιερωμένων εταιριών, οι λογιστικές ”αταξίες”. Τα blue chip δεν θεωρούνται πια εκ προοιμίου ως ”οάσεις” ασφάλειας και αξιοπιστίας. Φρόντισαν βλέπετε η Enron, η Merck, η WorldCom και αρκετές άλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v