Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2006

NAKAΣ κερνάει και Νάκας πίνει... εις διπλούν!

Τελικά η καλύτερη δουλειά είναι να είσαι ηγετικό στέλεχος εισηγμένης στην οποία είσαι και… μεγαλομέτοχος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρίας Νάκας, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ, λαμβάνουν ως προσωπικές αμοιβές ποσό που αθροιστικά αντιστοιχεί στο… 57,7% των καθαρών μετά από φόρους κερδών της εταιρίας!

Οι ίδιοι, βεβαίως, οι κ. Κωνσταντίνος και Γεώργιος Νάκας ελέγχουν πάνω από το 75% της εταιρίας, οπότε κάνουν ό,τι θέλουν στη συνέλευση.

Καταστατική πλειοψηφία είναι αυτή, δεν είναι ”παίξε γέλασε”.

Τα δύο λοιπόν μέλη της οικογένειας Νάκα εισέπραξαν πέρυσι (λήξη χρήσης 30/6/2006) από 174.915 ευρώ λόγω της εξαρτημένης εργασίας που παρείχαν και από… 82.500 ευρώ λόγω της συμμετοχής τους στο Δ.Σ.

Αθροιστικά δηλαδή, εισέπραξαν 514.830 ευρώ, όταν τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης ήταν 891,6 χιλιάδες ευρώ!

Για λόγους σύγκρισης να αναφέρουμε ότι το επόμενο καλύτερα αμειβόμενο στέλεχος που κατονομάζεται σε σχετική ανακοίνωση, έλαβε μισθούς 62.000 ευρώ και αμοιβή διοικητικού συμβούλου 20.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 82.000 ευρώ.

Και μη νομίζετε ότι υπάρχει κάποια σταθερή αναλογία και σύνδεση των αμοιβών των δύο βασικών μετόχων με τυχόν αύξηση των κερδών.

Στη χρήση που έληξε τον Ιούνιο, τα κέρδη της Νάκας μειώθηκαν κατά… 34%. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την οικογένεια Νάκα να προχωρήσει σε αυξήσεις(!) προς τον εαυτό της.

Η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε ότι για τη φετινή χρήση θα δοθούν στα μέλη του Δ.Σ. μισθοί αυξημένοι έως και κατά 10%, ενώ έντονα ανοδικά θα κινηθούν και οι πρόσθετες αμοιβές τους!

Επιπροσθέτως, να σημειώσουμε ότι η εταιρία μοιράζει ως μέρισμα σχεδόν το σύνολο των κερδών της, εκ του οποίου βεβαίως το 75% πάλι καταλήγει στην οικογένεια Νάκα.

Υ.Γ.: Για να μην είμαστε άδικοι, πρέπει να σημειώσουμε, από την άλλη, ότι η ΝΑΚΑΣ είναι νοικοκυρεμένη εταιρία, με υψηλή ρευστότητα και παρουσιάζει κερδοφορία, σε μια περίοδο όπου η κατάσταση στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Ωστόσο, αυτού του είδους οι πρακτικές καθόλου δεν τιμούν κατά την άποψή μας τον ”τίτλο” της εισηγμένης εταιρίας, ενώ σίγουρα αφήνουν πικρή γεύση στους μικρομετόχους.

Σε αυτούς δηλαδή που έβαλαν τα ωραία τους λεφτά όταν μπήκε η εταιρία στο Χρηματιστήριο!

Και είχαν πληρώσει τότε, το έτος 2000 (για να το θυμίσουμε κι αυτό), 3.800 δραχμές ανά μετοχή, ήτοι περίπου… 11 ευρώ, έναντι των 3,13 στα οποία έκλεισε χθες η μετοχή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v