Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2006

Προσοχή στις... ”λούμπες” της Σοφοκλέους!

Η στήλη προσπαθεί συχνά να επισημαίνει διάφορα ”φαινόμενα” τα οποία παρατηρεί στη χρηματιστηριακή αγορά, προς όφελος των αναγνωστών της, έστω κι αν ορισμένες φορές δεν γίνεται ”ευχάριστη”.

Το τελευταίο διάστημα, έχουμε παρατηρήσει απότομη άνοδο του όγκου συναλλαγών σε πληθώρα μετοχών της κοινώς αποκαλούμενης και ”περιφέρειας”, η οποία μας θυμίζει αντίστοιχες ”συμπεριφορές” του… 1999-2000.

Μετοχές που είχαν ξεχαστεί κι από τον… Θεό, έκαναν συναλλαγές ολίγων χιλιάδων τεμαχίων και γενικά δεν απασχολούσαν κανέναν, ξαφνικά έχουν εκτοξεύσει τους όγκους τους και δείχνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είτε έχουν κάποιο ”πειστικό” στόρι είτε όχι…

Σε όσους γνωρίζουν τα ”ντεσού” της χρηματιστηριακής αγοράς, δεν έχουμε να πούμε κάτι. Αυτοί γνωρίζουν (ή τουλάχιστον υποτίθεται ότι γνωρίζουν) τους κινδύνους.

Στους υπόλοιπους, συνιστούμε προσοχή.

Υπάρχουν -κάποιες, όχι και τόσο πολλές- εταιρίες που πράγματι βρίσκονταν στο περιθώριο, λόγω των ευρύτερων συνθηκών της αγοράς, άδικα δεν συγκέντρωναν το ενδιαφέρον και τώρα απολαμβάνουν ευρύτερη προσοχή.

Υπάρχουν όμως και άλλες -πολύ περισσότερες, φοβόμαστε- που έχουν αλλάξει ”συμπεριφορά”, απλώς και μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν να ”ασχοληθούν” μαζί τους, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση ή έστω την ”ανοχή” των βασικών μετόχων.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα ολίγον… άκομψα.

Το 1999-2000, οι ”παλιοί” ξέρουν τι έγινε.

Εταιρίες για τις οποίες κανένας δεν είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν, βρέθηκαν να κάνουν μεγάλους όγκους συναλλαγών, οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν και πολλοί ”ανυποψίαστοι” ασχολήθηκαν μαζί τους χωρίς να ξέρουν ότι την ώρα της πτώσης θα εγκλωβίζονταν για τα καλά.

Μην ακούτε τις ”σειρήνες” που διαδίδουν διάφορα, αν δεν υπάρχουν αποδείξεις ή έστω σοβαρές ενδείξεις για όσα σας μεταφέρουν.

Μην αγοράζετε μετοχές που έχουν ξυπνήσει ξαφνικά από... λήθαργο ετών και αυξάνουν εμπορευσιμότητες και αποτιμήσεις χωρίς καμία φανερή αιτία, εκτός αν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε τον πολύ μεγάλο κίνδυνο που εμπεριέχουν, σε ένα γύρισμα της αγοράς, προς τα κάτω.

Το είπαμε και… αμαρτία δεν έχουμε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v