Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2006

Crown: Ο ”εστεμμένος” μέτοχος και ο... λαουτζίκος

Η Crown Hellas Can είναι αναμφίβολα ισχυρός όμιλος: έξι εργοστάσια και υψηλή κερδοφορία, ενώ στις 30 Ιουνίου διέθετε μετρητά 45,6 εκατ. ευρώ, με τραπεζικό δανεισμό κατά 10 εκατ. χαμηλότερο!

Στο ταμπλό, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική: ο όγκος συναλλαγών της τελευταίας εβδομάδας ήταν μόλις 16.287 κομμάτια, ενώ η τιμή της μετοχής από τα 8,5 ευρώ του Ιουνίου του 2004 έκλεισε την Παρασκευή στα… 5,38 ευρώ, οριακά πάνω από τη λογιστική της αξία!

Όλα βεβαίως έχουν την εξήγησή τους.

Ο βασικός μέτοχος (ο διεθνής μητρικός όμιλος της Crown) επιχείρησε κατά το παρελθόν να αποχωρήσει από τη Σοφοκλέους μέσα από μια δημόσια προσφορά που έγινε σε πολύ χαμηλή τιμή, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ελάχιστοι εκ των λοιπών μετόχων την αποδέχτηκαν.

Μάλιστα, εν όψει του κινδύνου μιας νέας δημόσιας πρότασης σε πολύ χαμηλή τιμή, οργανωμένη ομάδα μετόχων (Τζιβέλης κ.ά.) διαθέτει σήμερα ποσοστό άνω του 10%.

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας έκτοτε δεν ενδιαφέρθηκε για τη μετοχή, πράγμα για το οποίο η μειοψηφία την κατηγορεί ότι το πράττει ενσυνείδητα, προκειμένου να προχωρήσει μια νέα δημόσια πρόταση έναντι χαμηλού τιμήματος.

Δεν ενέταξε τον τίτλο στη Διεθνή Αγορά, δεν προσέλαβε Ειδικό Διαπραγματευτή, δεν προχώρησε σε placement, καθώς και σε άλλες συναφείς ενέργειες που πράττει το σύνολο σχεδόν των εταιριών με ανάλογη κεφαλαιοποίηση.

Στη χαρακτηριστική αδράνεια της διοίκησης της εταιρίας έρχεται να προστεθεί και ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου, που (παρά τις θετικές προθέσεις του) φαίνεται να λειτουργεί προς όφελος του μεγαλομετόχου...

Με βάση λοιπόν τον Κανονισμό, η μετοχή εντάχθηκε στην κατηγορία των τίτλων χαμηλής εμπορευσιμότητας (τρεις δημοπρασίες την ημέρα), ενώ έπειτα από δώδεκα μήνες παραμονής στην κατηγορία αυτή, η διαπραγμάτευση προβλέπεται να γίνεται με μία δημοπρασία… άπαξ εβδομαδιαίως!

Κι έτσι ο... εστεμμένος βασικός μέτοχος αφήνει τον λαουτζίκο (τους λοιπούς μετόχους) να βράζει στο ζουμί του, προφανώς για να βαρεθεί και να πουλήσει.

Μήπως κάτι πρέπει να προβλέψει ο νομοθέτης για τέτοιες ”εξόφθαλμες” περιπτώσεις; Μήπως οι παραλείψεις της εταιρίας είναι εις βάρος των λοιπών μετόχων της και κατά συνέπεια καταστρατηγούν τα δικαιώματά τους;

Καλή η άνοδος στην αγορά, αλλά τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες...

Διότι αν δεν υπάρχει σεβασμός στους μετόχους μειοψηφίας, εγχώριους επενδυτές ΔΕΝ θα δούμε στη Σοφοκλέους. Κι αυτό δεν συμφέρει κανέναν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v